На какво разчита Ердоган, наемайки се да бъде посредник между Украйна и Русия?

Турският президент е един от най-близките чуждестранни приятели на Путин
6 апр 2022 07:03, Екип на Investor.bg
96
На какво разчита Ердоган, наемайки се да бъде посредник между Украйна и Русия?
Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговият руски колега Владимир Путин имат странна история на взаимоотношенията - ту са близки стратегически партньори, ту ожесточени противници по регионални проблеми, пише в анализ европейското издание Politico. Отношенията между Турция и Русия са не по-малко сложни и натоварени с история - като се започне от Кримската война, енергийната независимост и сблъсъците в Нагорни Карабах, Сирия и Либия.

Само преди няколко години Турция свали руски военен самолет в Сирия, а при руски обстрел в страната загинаха 33 турски военни. Но проблемите са изгладени и сега турският президент се е заел с тежката задача да бъде медиатор между Украйна и Русия в намирането на решение на военния конфликт между двете страни.

Още по темата
Но поемайки тази роля, Ердоган стъпва върху тънък лед, пише още Politico. Турция е член на НАТО и въобще не се притесни да нарече "специалната операция" на Москва в Украйна война, да продаде високоефетивните дронове "Байрактар" на Украйна и да блокира руски кораби в Черно море. От друга страна обаче Анкара отказа да се съобрази със санкциите срещу Русия, коментирайки, че светът не може да си позволи да гори мостове с Русия.

На този етап Украйна, която настоява много по-активно за среща между президентите, и Русия сякаш имат съгласие да преговарят в Турция на всякакво ниво. Но на какво може да разчита светът, ако Ердоган продължи своята роля на посредник в мирния процес?

На първо място личен контакт, пише в анализа на Politico, цитиран от Investor.bg. Ердоган и Путин бяха в много обтегнати отношения след сблъсъците в Сирия, но всичко се промени след опита за преврат в Турция през 2016 година. След това двамата имат толкова близки отношения, че дори убийството на руския посланик в Анкара не успя да скара двете държави.

Кримските татари - етническа група на полуостров Крим, които днес са около 300 хил. През 1944 година много от тях са насилствено депортирани в Централна Азия и им е позволено да се завърнат в Крим чак през 1989 година. Заради татарите анексирането на Крим през 2014 година беше трудно за преглъщане от Турция, но Ердоган коментира, че е получил лични уверения, че правата им ще бъдат защитени.

За турския президент съдбата на кримските татари е важна, защото се следи стриктно от турците. От гледна точка на предстоящите избори през 2023 година на Ердоган ще му е важен всеки глас на фона на икономическата криза, в която навлиза Турция, посочват анализатори.

Сътрудничеството на Турция и Русия в Черно море. Страната е длъжна да пропуска всички цивилни кораби през Босфора и Дарданелите, но по време на военни действия има право да ограничи преминаването на военни кораби (както и направи). През 2016 година Ердоган коментира, че Черно море се е превърнало в "руско езеро" и поиска по-видимо присъствие на НАТО там. Но след това отношенията с Москва се подобриха и дори двете страни извършиха няколко съвместни учения в региона на пристанището в Новоросийск.

Но въпреки добрите отношения в много области Турция и Русия са в пряк конфликт за Нагорни Карабах. Анкара подкрепя позицията на Азербайджан и дори доставя на Баку дроновете "Байрактар", които помагат на украинската армия в битката с Русия. В конфликта в Южен Кавказ Москва обаче подкрепя Армения и споделя с нея системи за противовъздушна отбрана.

През 2020 година, когато Армения и Азербайджан влязоха в директен сблъсък, Русия и Турция запазиха самообладание и не преустановиха своите отношения. Москва се намеси като посредник за спирането на огъня и позволи на Азербайджан да запази териториалните придобивки.

Още един фронт, на който двете страни имат сблъсъци - Сирия и кюрдският въпрос. Войната в Сирия бързо се придвижи към границите на Турция. Москва и Анкара са противоположни позиции по отношение на президента на Сирия Башар Асад и именно на този конфликт се дължеше охлаждането на отношенията между Ердоган и Путин преди години. Турският президент обаче съумя да поиска извинение за сваления руски самолет над Сирия и двамата станаха по-близки от всякога.

Турция и Русия се стремят да имат ключова роля за решаването на конфликта в Либия и това отново обещава възможност за сблъсъци. Лидерите все пак постигнаха някакво разбирателство и съвместно призоваха за прекратяване на огъня през 2020 г. Путин и Ердоган потвърдиха своя ангажимент за суверенитета, независимостта, териториалната цялост и националното единство на Либия, макар и споразумението да не издържа дълго, посочва Politico.

Но при всички геополитически търкания и партньорства енергийните връзки между Турция и Русия са едни от най-важните в отношенията им. Турция е един от най-големите пазари за руския природен газ и получава доставките си директно - чрез "Син поток" и "Турски поток". През годините обаче зависимостта на Турция от руския природен газ започна да намалява - с реализацията на TANAP и терминалите за втечнен газ. Все пак руският газ е 45% от общия внос на газ в страната.

Допълнително и Турция строи ядрена централа с руски реактори.

Анкара обаче има много амбициозни планове да увеличи още енергийната си независимост, а и да се превърне в енергиен хъб в региона. Страната не спира проучванията си за местен добив в Черно море и развитието на газопроводи. Турция може да бъде и трасе за алтернативни доставки на газ за Украйна след края на войната.

Още подобни анализи четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
19
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Срам ме е че ми викат турчин :)))
45
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердоган е всичко друго, но не и приятел на кремълското джудже :)) Самия факт, че даде турски дронове на Украйна, за да избиват руски войничета, говори какви френдове са двамата диктатори......хахахаха :))
44
7
 
14
 
! Отговори
Битият си бит,.... преди 2 години
Ердоган и Путин са умни политици,разбрали са се кога и как всеки да вземе своето в региона,за ЕС ще остане само "подсмърчането в ъгъла",а че Украйна е съществувала ще се чете в учебниците по история след време.
43
5
 
27
 
! Отговори
Човека, преди 2 години
разчита на това, че се грижи за интересите на страната си, интелигентен е, и е дипломат. Неутралната позиция е най-добрата в случая, и той е осъзнал, че вземане на страна в такъв конфликт. може само да навреди. Погледнете Турция, вижте градинките, сградите, вижте как се строи, как се поддържа, как се стремят да е красиво, за да им е хем хубаво на тях, хем да радва и туристите. И после вижте у нас, не само не се прави нищо, а и в малкото случаи когато се направи, някой вандал ще го съсипе!
42
1
 
1
 
! Отговори
ТЮРКИЕ МАДА преди 2 години
Реконкистата на Испания и Португалия е започната от ГЕРМАНЦИТЕ за ОСВОБОЖДЕНИЕТО на тамошните ГЕРМАНЦИ и като победили не открили ГЕРМАНЦИ както нямало вече германци и в ГЕРМАНСКА СЕВЕРНА АФРИКА...............От там на реваншиста антисемит ОТОН ВЕЛИКИ му хрумнало че е ДРЕВЕН РИМЛЯНИН вероятно смятайки че това не е случайна грешка...........ТРЕТОТО клане прикривано и до сега от срам е над клузърите ръстоносците
41
16
 
4
 
! Отговори
EL TURQO преди 2 години
Няма по пpоcто същество по сите земни кЪлбета от турчина!
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление няма смели журналисти у нас, които да отидат в Украйна в момента и да снимат какво става и да питат хората останали там на които не им пука за нищо, загубили домовете и семействата си, за да обяви истината. А тя не е истината на Асен Агов, Иво Инджев и прочие прости...тутки.
39
3
 
4
 
! Отговори
ФАКТОЛОГИЯТА преди 2 години
Кемал Ататюрк се върнал към юдеохазарщината и създал светския турчин по подобие на СССР,КПСС,Ленин,Троцки,Сталин.......................Самостоятелната Арменска Църква е с най-голям брой избити от турчина а на второ място по избити от турчина е арабската униатска РИМОКАТОЛИЧЕСКА църква на Асирийците защото АРАБИТЕ провалят ТУРСКИЯ ИСЛЯМСКИ ДЖИХАД срещу АНТАНТАТА.....ЛЕИБ БРОНЩАЙН известен под името ТРОЦКИ велик БЕЗЧУВСТВЕН КЪРВАВ ТУРСКИ МОРЕПЛАВАТЕЛ с парахода от АНАДОЛА на улица Виена в МЕКСИКО
38
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердоган е интересчия и популист (ислямист). Използва всички възможности да трупа дивиденти. Също така разполага със силна и подготвена армия. Ако нямаха икономически проблеми, щяха да са сериозна геополитическа сила. Всичките други лидери са наясно и никой не му вярва. Може във всеки момент да излъже и да не си спази уговорките. За това е много рисков.
37
4
 
2
 
! Отговори
... преди 2 години
Стреми се да си вкара главата в торбата и да е гарант за мира в Украйна, от което Путин ще се възползва след началото на мира с пропаганда и война отново. Световна. Наздраве
36
2
 
8
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
И аз не разбирам на какво разчита Ердо - мощна армия и военно-промишлен комплекс, мощна икономика, селско стопанство, млади хора в изобилие, надъхани...бе се глупости някакви. И е хитър, и прагматичен, не харесвам ислямския му уклон, но този човек е опасен, наистина опасен за България
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва мир и затова Ердоган иска да е посредник.Един от малкото е,който мисли трезво.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той си знае най добре тука може да се излюпи новия професор докато пишат за Ердоган.
33
2
 
12
 
! Отговори
Mevlut преди 2 години
Как на какво разчита? На пари. Продаде байрактари на Зеленски, а са активни в посредничеството за да върнат позициите си в НАТО. Вчера Русия поднови въздушните линии с приятелските страни. В списъка с тези е и Турция. Значи, че всички руснаци ще са пак на море в Турция. Това е дипломация, не ги разбирате тези работи. Но какво да очакваме от човек, който не знае утре какво ще изговори и леличката на славчо като външен министър. Рурция има потомствени дипломати. Познаващи история, география и пр.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора от банди?!Мой човек,ако си в банда нямаш право да говориш даже.За затвора си.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ясно на кого - да намери общ език с чеченците. Нали са една вяра!
30
7
 
7
 
! Отговори
EL TURQO преди 2 години
Българите са единствените създания, които през цялата си 1300 годишна история са били и са вечни роби. Византийско, Османско, Руско и сега Европейско и Американско робство. Свикнали са да отдават задните си части под наем.
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първата Световна Война продължава а Втората е приключила........Създателят на турският етнос Кемал Ататюрк е талибанин върнал се към юдеохазарщината изповядващ светска държава на КПСС,СССР,Ленин,Троцки,Сталин..........Османската империя трябва да организира ИСЛЯМСКИ ДЖИХАД за разгром на АНТАНТАТА но е предадена от туркофобите АРАБИ и в отговор изколват РИМОКАТОЛИЦИТЕ араби АСИРИЙЦИ и самостоятелните Арменци....Турция е ЮДЕОХАЗАРИЯ а не Турция
28
0
 
0
 
! Отговори
30 преди 2 години
Ти си един лиайнар злобен и ***
27
6
 
5
 
! Отговори
EL TURQO преди 2 години
Българите си падат по мъже и животни. Затова имат демографски проблем и жените им обикалят из Европа.