Новата сделка за американски изстребители скара депутатите

Нито опозиция, нито управляващи са единни за покупка на бойни самолети
6 апр 2022 22:00, Петя Славова
64

Новата сделка за американски изтребители предизвика дебати в Народното събрание. Нито управляващите, нито опозицията обаче са единни дали да купуваме още бойни самолети.

Ден след като правителството в САЩ даде зелена светлина на България да закупи 8 нови бойни самолета, бившите управляващи разкритикуваха настоящите заради процедурата за F-16, предава Bulgaria ON AIR.

"100 дни по-късно сме съгласни, че премиерът е "просто Киро". Година и два месеца преговаряхме за F-16. България никога не е преговаряла с фирми, а с американското правителство", посочи депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

В управляващата коалиция също няма консенсус. Според БСП цената на новите самолети е твърде висока, а за "Продължаваме промяната" разрешението за закупуването им е знак на доверие от страна на Америка към страната ни.

"България е дала на зелено - най-бедната икономика на Европейския съюз на най-голямата икономика на света, близо 2,2 млрд. лв. напред, за нещо, което ще се случи някъде в бъдещето", заяви депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

"Мисля, че са изгодни условията за нашата страна. Това е втори договор и е очевидно от рамката на САЩ, че цената е по-ниска от първото предложение. За съжаление това не е единствената процедура, която трябва да бъде задействана", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Благовест Велев.

Останалите партии във властта подкрепят инвестициите в отбраната, но с условие - процедурите да са ясни.

"Скъпо е за България да е лишена от авиация, десетилетия напред да не модернизираме отбранителните сили и да стигнем до момент, в който за всички да е ясно, че няма да настъпи вечният мир", каза депутатът от "Демократична България" Христо Иванов.

"Това е една изключително порочна схема. Нямаме нищо против самолета. Може да бъде черешката на тортата, но самата торта я няма. Ние нямаме гръбнак на авиацията", каза депутатът от "Възраждане" Николай Дренчев.  

Ако втората процедура бъде задействана се очакват новите 8 изтребителя да пристигнат у нас през 2027 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Защотко преди 2 години
Защо купуваме пре-скъпи F16 - оръжия за нападение. Кой ще нападаме с 10 самолета, които ще бъдат свалени за минути? И после? Кой ще ни пази? С тези пари можеха да се купят много системи за противовъздушна отбрана. Защо се наливат малоумно български пари? Няма ли военни експерти, или имаме само подкупни чиновници и популисти?
47
0
 
1
 
! Отговори
До Така е .. преди 2 години
До Така е .. Какъв мир бе малък? Израел през година/две избива "гоите" от Палестина... Преди няма и година, в един ден избиха повече от 60 деца... В Африка, буквално докато пиша измират деца... В арабския свят жените са по нисши от животните... В Латинска Америка - в Азия... Мир вика клетника малък... Мир никога не е имало, а няма и да има... Войната е мир... свободата (нарочно с малка буква - защото е утопия...) е робство... Невежеството е сила...
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2017 година, я камилата, я камиларя...И двете сделки са пълно фиаско за България. Влизането ни в НАТО и ЕС беше с условие да си унищожим армията.Чукундури са всички във властта.От вторият преврат на комунистите през '89 година досега.Продажници без изключение.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ ни Хванаха ни за Боядисани Врабчета и докато Не ни ускорят перушина няма да Ни пуснат а след скубането ще има и бръснене !
44
0
 
0
 
! Отговори
КорЕктор преди 2 години
ИЗтребител е думата, Днес! Повече кафе за редактора! Още спи...
43
1
 
8
 
! Отговори
ира преди 2 години
Жалка работа, всички ни презират. Колко пъти ще се плаща и договяря? Сигурно така мислят да правят и сгаза. Само ще говарим и плащаме, докато другите от "европейското семейство" ще получат най-изгодния вариант. Най-вероятно руски.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЯНКИТО ВЗЕ ПАРИТЕ И РЕЧЕ,ЩЕ ВИ НАРИСУВАМЕ F-16 НА КАРТУУНЧЕ!!...ДАЙТЕ МУ ОЩЕ...
41
5
 
2
 
! Отговори
хаха преди 2 години
ами дайте им безпари самолети. Той българ не обича да си плаща по принцип. Нали е съюзник сега и трябва да ми се дават самолети кораби танкове без пари и така. Карайте си Миговете и това е.
40
3
 
23
 
! Отговори
В. преди 2 години
Ако сте платили за нещо без изгледи да го получите, бихте ли платили пак за същото нещо.Само ако парите не са ваши, а на внуците на другите, защото вашите сте ги уредили до девето коляно.
39
2
 
21
 
! Отговори
Точките преди 2 години
Абе хора, вие нормални ли сте??? Че това е некоректен продавач, все ми е тая дали е фирма и държава. Сега се опитват да ни го вкарат пак, втори път. Ако и това се случи, ние нямаме нужда от правителство. Дайте ключовете на Козяк, да заключат вратата... На нас ни трябват до пет модерни пво системи с400 поне, да овардим краищата на България. Су35 сгъва в джоба всяка Дка, може би само Ф22 ама той не лети, Ф35 не съм чул още да е сделал нещо... Освен да пада, няколко загуби Япония, сега още един
38
8
 
3
 
! Отговори
hitko преди 2 години
По принцип това е най-добрия самолет от десетилетия, но защо НОВИ? Купете 2-а употреба от Финландия или други членки....
37
8
 
6
 
! Отговори
До Влади преди 2 години
Дришъл, Ф-16 е абсолютно демоде! Чел си, но не си разбрал! Побеждаваха Миг-29 в Сърбия, ама 5 срещу един и то водени от АУАКС! По всички ТТ-данни МиГ-29 е >> от Ф-16! С изключение на бойния радиус! JAS-39 Gripen е по-добър от Фъ-шеснайсет блок 70-72! На който най-накрая туриха АФАР!
36
5
 
17
 
! Отговори
Срам преди 2 години
Не ви щем самотетите...
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ттъпото П. до ден днешен не е поставило нито една вярна снимка на самолет! Недобросъвестност, дезинформация, простоПете? Как не научихте как изглежда лелеяният, легендарният, митичният F-16? Която от ф-ките да дойде, ще е жалко за нашите момчета ще станат жертва на Су-35 или Су-57. Или на С-400, С-350, Бастион!
34
0
 
8
 
! Отговори
ВВС преди 2 години
34, служил съм във ВВС и за твоя информация, не само пистата и пистите са летище. Летище, на което могат да кацнат и излетят е дори тревата до летището. Има тревни резервни летища. Има ( или по-скоро имаше) летища по магистралите, където мантинелите са отстранени в продължение на 2-3 километра. Военен самолет моце да излети от много места. Навремето да не би самолетите да са имали асфалтирани или бетонирани летища? Самолетът винаги може да излети, стига да не са го нацелили на земята.
33
3
 
6
 
! Отговори
Дунарит преди 2 години
Абе то самолети ще купим, ама с 16 ракети и две резервни, за какво са ни изобщо? Нашите пилоти няма ли да се наложи да потренират близък въздушен бой и с какво ще го правят? Не е ли време, нашата военна промишленост да се вземе в ръце и така така ще вземаме самолети, да им произведем поне ракетите!!!
32
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Връщат ни парите за F-16 призрак. И с тях и още малко от нас си взимаме Грипен или Руски.
31
1
 
7
 
! Отговори
4epa преди 2 години
КЪДЕ Е ФИГУРАНТА- ГРИПЕН, КАК ЕДИН ИНДИВИД МОЖЕ ДА СЪСИПЕ ЕДНА ДЪРЖАВА !!!
30
0
 
5
 
! Отговори
До спамаджийката преди 2 години
Виктория:Разгледах ти снимките - не ставаш, много фотошоп, мила, по зле си от Андреа!
29
9
 
9
 
! Отговори
Пинокио откога взе преди 2 години
са разбира от самолети?!? А герберастите с какво право се обаждат нали уредиха хартиени Ф-ки,които ще получим през 2075?!? заплатаджии хъА Кики гриндера, за какво доверие дрънка от фащ към бедната ни разорена територия?!? За толкова пазарлъци досега да бяха взели грипените а също и като видят, че краварите ни размотават, защо не купихме С-400 както направи Турция?!? И въобще каква е ползата от 240 хрантутника, като не могат едно решение в полза на народа да вземат, например мин. заплата 600евра?