Новата сделка за американски изстребители скара депутатите

Нито опозиция, нито управляващи са единни за покупка на бойни самолети
6 апр 2022 22:00, Петя Славова
64

Новата сделка за американски изтребители предизвика дебати в Народното събрание. Нито управляващите, нито опозицията обаче са единни дали да купуваме още бойни самолети.

Ден след като правителството в САЩ даде зелена светлина на България да закупи 8 нови бойни самолета, бившите управляващи разкритикуваха настоящите заради процедурата за F-16, предава Bulgaria ON AIR.

"100 дни по-късно сме съгласни, че премиерът е "просто Киро". Година и два месеца преговаряхме за F-16. България никога не е преговаряла с фирми, а с американското правителство", посочи депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

В управляващата коалиция също няма консенсус. Според БСП цената на новите самолети е твърде висока, а за "Продължаваме промяната" разрешението за закупуването им е знак на доверие от страна на Америка към страната ни.

"България е дала на зелено - най-бедната икономика на Европейския съюз на най-голямата икономика на света, близо 2,2 млрд. лв. напред, за нещо, което ще се случи някъде в бъдещето", заяви депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

"Мисля, че са изгодни условията за нашата страна. Това е втори договор и е очевидно от рамката на САЩ, че цената е по-ниска от първото предложение. За съжаление това не е единствената процедура, която трябва да бъде задействана", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Благовест Велев.

Останалите партии във властта подкрепят инвестициите в отбраната, но с условие - процедурите да са ясни.

"Скъпо е за България да е лишена от авиация, десетилетия напред да не модернизираме отбранителните сили и да стигнем до момент, в който за всички да е ясно, че няма да настъпи вечният мир", каза депутатът от "Демократична България" Христо Иванов.

"Това е една изключително порочна схема. Нямаме нищо против самолета. Може да бъде черешката на тортата, но самата торта я няма. Ние нямаме гръбнак на авиацията", каза депутатът от "Възраждане" Николай Дренчев.  

Ако втората процедура бъде задействана се очакват новите 8 изтребителя да пристигнат у нас през 2027 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Влади 24 . Влади - в грешка си ! Какви въздушни битки , какви чудесии ? Тук вече се играе с ракети , дронове и прочие. Каква въздушна битка може да има, когато ти ударят летището и не можеш даже да излетиш ?
27
2
 
14
 
! Отговори
КЪМ 24 ВЛАДИ преди 2 години
И АЗ МИСЛЯ ТАКА. ДА КУПИМ ТУРСКИ ДРОНОВЕ. НИЕ ПЪРВИТЕ ПЛАТЕНИ САМОЛЕТИ ОЩЕ НЕ СМЕ ВИДЕЛИ, ЗАЩО НИ Е ДА КУПУВАМЕ ВТОРИ? КОЙ ВСЪЩНОСТ Е ИСКАЛ ОТ САЩ НОВИ САМОЛЕТИ, ЧЕ ВЗЕЛИ РЕШЕНИЕ ДА НИ ПРОДАДАТ? ДАЛИ КИРЕТО СИ Е ПРЕВИШИЛ ПРАВАТА?
26
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ НИ ПРЕЦАКАХА С ПЪРВАТА СДЕЛКА А ИСКАТ ВТОРА. КОГАТО ИЗПРАТЯТ В СРОК ПЪРВИТЕ САМОЛЕТИ, ТОГАВА СКЛЮЧВАЙТЕ ВТОРА СДЕЛКА. КОЙТО ГО НАПРАВИ СЕГА Е ПРЕДАТЕЛ. САЩ СА Н А Г Л И И П О Д Л И
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17.......Щом ние, дето ги плащаме не можем да видим какво сме купили, какво остава за другите. АбЦелютно невидими, верно! Дано не се наложи да доплащаме.
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че в момента САЩ ще ни дадат изтребители Ф-16 дори и да откажем да ги купим, защото при създалата се обстановка на краварите им трябва пушечно месо, което да изяде руското олово. Така че на нас сега от наша-национално отговорна и неутрална гледна точка не ни трябват тези Ф-16. Колкото по-жалки изглеждаме във военно отношение, толкова по-малка е вероятността да ни вкарат сериозно в конфликт с Русия. Всъщност, ние по принцип сме си жалки... за съжаление!
23
3
 
15
 
! Отговори
БАИ ШИЛЕ преди 2 години
ПАРИ НА ВЯТЪРА
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой реши да ни напада и 30 самолета да имаме ще го ядем. Пари на вятъра са това..
21
3
 
13
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
За какво се произвеждат тези изтребители? За какво се продават и за какво се купуват? За какво се използват? Моля, тези които ги произвеждат и тези, които ги купуват да дадат на нас, простите граждани, подробни разяснения. Може и чрез пресконференция.
20
8
 
6
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Всичко зависи от вида заплаха и еветуалния противник. Ф16 са смъртоносни за руски самолети във въздушни битки. Не спорете, просто четете , ако можете, де. От друга страна, арменците хвърлиха много пари за модерни (руски Су 30) изтребители, а пък Азербайджан купиха турски дронове"Байрактар", с които смазаха силите на арменците в Нагорни Карабах . Изтребителите са скъпа играчка, дроновете са по-евтини и модерни.
19
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тия самолети,кво ще правим с тях,на тази малка територия всеки ще ги открие и унищожи,да купуваме ракети,като толкова искаме да се пазим.и дронове.Защо са ни тези скъпи и трудни за поддръжка оръжия.За да ги обслужваме ще харчим за половин армия пари,оборудване и персонал,а се свалят с ръчно изстрелвани ракети за няколко хиляди долара.Тъпо,скъпо и неефективно.
18
5
 
12
 
! Отговори
Сомунист преди 2 години
ааа 2027 Ф16 ще е за музея, директно!
17
3
 
25
 
! Отговори
Сталин преди 2 години
Мислех, че демокрацията е власт на народа, но другарят Рузвелт ме увери, че демокрацията е власт на американския народ.
16
0
 
8
 
! Отговори
gfyfj преди 2 години
Ками, пише се "изтребител".
15
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тия от парламента кьорави ли са, не виждат ли каква е съвременната война ? Самолетите вече не играят такава роля, като преди ! Като ти ударят авио-базите и летищата с ракети , тогава самолетите стават като украинските - купчина метал.
14
0
 
14
 
! Отговори
Спец преди 2 години
Управляваща коалиция ОРЩ (орел, рак и щука). Какво може да се обърка?Изчъгъртаха, ама не корупцията, а на хората стомасите.
13
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България купи от САЩ най-новите и модерни невидими самолети!! Затова и са толкова скъпи, защото никой неможе да ги види.
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще направим с 8 а дори и с 16 самолета. За една седмица Руснаците свалиха 10 пъти по 16 и над 200 броя безпилотни. Тази бройка ще ни помогне само ако водим война срещу Македония и пак не е сигурно защото не им знаем ПВО-то на кво дередже е. По добре да купил селскостопански и пожарни самолети за тези пари иначе си е чиста загуба.
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите са следващо поколение невидимки.
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До просешка тояга искат да ни докарат!!!Ама някой да не изяде тоягите:)))
9
1
 
12
 
! Отговори
Всичко хубаво преди 2 години
Ама те не ни ли трябваха сега?