Най-голямото изтичане на мозъци от Русия от 1917 г. насам

„Всички ние загубихме животите си, бих го нарекъл морална емиграция“
8 апр 2022 07:03, Елка Василева
213
Най-голямото изтичане на мозъци от Русия от 1917 г. насам
Снимка: архив, БГНЕС

Вече е ясно: в седмиците от началото на войната Русия преживява най-голямото изтичане на мозъци от Октомврийската революция насам - интелектуалците масово бягат от страната, пише Дойче веле.

В нощта срещу 4 март руският разследващ журналист Андрей Лошак така и не успява да заспи - както всъщност всяка нощ от началото на руската инвазия в Украйна. Проверявайки каналите, които следи в Телеграм, сред многобройните съобщения за продължаващите зверства той открива и информация, че скоро в Русия може да бъде въведено военно положение, което ще направи напускането на страната невъзможно. Така решението, което е обмислял седмици наред, окончателно се избистря - трябва да напусне Русия, при това веднага. Още на същия ден Лошак се качва на самолет за Тбилиси.

"Съвестта не ни позволява да бъдем част от тази тълпа"

Там са вече и колегите му от независимото радио "Ехото на Москва" и от опозиционната телевизия "Дожд", които бяха блокирани в Русия. "Озовах се сред колеги. Човек има усещането, че цялата гилдия е емигрирала", казва журналистът.

Още по темата
Точни числа няма, но вече е ясно - в седмиците от началото на войната Русия преживява най-голямото бягство на хора от Октомврийската революция насам. Предполага се, че няколкостотин хиляди души вече са напуснали страната, а според някои източници емигриралите са дори повече от милион.

Почти невъзможно е да се установи точният им брой, тъй като най-популярните дестинации за бягащите са Грузия и Армения, където от руснаците не се изисква виза за влизане в страната. А и съвсем малък брой от емигриралите обявяват публично, че напускат Русия.

"Това е най-голямото изтичане на мозъци в новата история", казва Андрей Лошак. Учени, IT специалисти, журналисти, блогъри, режисьори, писатели, модни дизайнери, архитекти, хора от сферата на културата - всички те обръщат гръб на родината си, след като тя се изправи срещу целия свят.

Звездата Алла Пугачова например вече гради нов живот в Израел - заедно със съпруга си Максим Галкин, който е известен телевизионен водещ. Там е и Иван Ургант, който също е популярен водещ. Актрисата Рената Литвинова и певицата Земфира са в Париж, където е бил забелязан и режисьорът Кирил Серебренников. Писателката Людмила Улицка дава интервюта от апартамента си в Берлин, прима балерината на Болшой театър Олга Смирнова си намери нова работа в Амстердам, а YouTube влогърът Юрий Дуд се премести в Истанбул.

Но Русия напускат не само популярни личности със съответните финансови възможности. Повечето бягащи са културни дейци от средната класа, които правят голяма крачка напред в неизвестното само с един куфар и малко пари в брой. "Никой от нас не напуска, защото търси по-добър живот навън", казва Андрей Лошак. "Всички ние загубихме животите си. Бих го нарекъл морална емиграция. Съвестта просто не ни позволява да се превърнем в част от тълпата, която крещи "Зиг Хайл"."

Според независимия център "Левада" проевропейски настроените руснаци, които осъждат войната в Украйна, са поне 20% от населението на Русия. Само малко от тях обаче могат да си позволят да напуснат страната.

"Да напуснеш Русия сега не е нито смела постъпка, нито единствената морално приемлива позиция", казва известната литературна критичка Галина Юзефович, която е заминала със семейството си за Турция. "Това е просто привилегия", добавя тя. Според Юзефович тези, които напускат Русия, не са най-добрите от всички, а просто "онези, които могат да си го позволят".

"Всичко загуби смисъл, мисията на живота ми се провали"

"Руската култура, която познавахме, престана да съществува на 24 февруари", заявява на свой ред Антон Долин, известен руски кинокритик, публицист и общественик. Долин никога не е искал да напусне Русия, но само седмица след началото на войната той бяга от страната и заедно със семейството си заминава за Латвия. "Гледам на бягството си като на лично поражение. Всичко, което съм правил три десетилетия, цялото ми противопоставяне на властимащите - сега всичко загуби смисъл. Мисията на живота ми - да поставя Русия на картата като европейска държава - сякаш се провали."

Въпреки всичко Долин се надява, че "тежката болест на Русия е лечима". И че един ден той ще може да се върне в родината си. Поне в краткосрочен план обаче завръщането изглежда невъзможно: руският президент Владимир Путин определи напусналите страната като "предатели на нацията" и ги обяви за врагове на държавата.

"Много добре знам, че не съм предателка", казва известната руска актриса Чулпан Хаматова, която още в първите дни на войната заминава с трите си дъщери за Латвия. Всичко, което иска, е "този мрак да го няма", войната да спре. Но кой е в състояние да спре тази жестока война? "Владимир Владимирович Путин. Президентът на Руската федерация", казва актрисата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
1
 
! Отговори
само програмистите преди 2 години
Само програмисти от русия за избягали над 100хил. Въпреки ,че *** най-много тях се опитваше да задържи. Общо около 300хил. са избягали. Около 50хил убити или тежко ранени във войната. Руската продънена икономика няма как да се справи с това.
184
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изтичане на мозъци е малко пресилено казано.Но виж,по-интелигентните и тарикатите веднага се досетиха,че скоро ще се спуска ,,желязна завеса'',и побързаха да се изнижат.Така стана и с ,,швейцарските часовникари'' след 1917.До тогава Швейцария беше няколко селца/кантона с дървени хижички и ханове за преминаващите Алпите във всичките и посоки,и основен поминък беше дърводобив и животновъдство.Но след 1917 Швейцария стана Световният Финансов Център.И то благодарение на новият съветски строй.
183
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Русия винаги има велико минало и още по-велико бъдеще. Но виж, с настоящето им е малко трудно." Виктор Пелевин
182
0
 
6
 
! Отговори
До 191 преди 2 години
До Анонимен Първият експериментален атомен реактор е построен от италианеца Енрико Ферми в САЩ.Първата АЕЦ е построена в СССР,както винаги с крадена технология.
181
0
 
1
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Зиг Хайл за всички които оснават в русия!!!
180
0
 
9
 
! Отговори
А ако все пак преди 2 години
остане някой мозък в Русия, *** ще го хвърли в затвора.
179
2
 
18
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Всички русофили, които познавам твърдят, че в русия всичко е прекрасно, но НЕ се чудя защо на всичките децата са на запад.
178
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива мозъци не им трябват, запада да му мисли как ще ги храни с фотоволтаици и перки
177
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Искам да попитам много повече
176
0
 
7
 
! Отговори
Искам да попитам преди 2 години
Колко са напуснали България?
175
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
отиват в сан франциско да спят и да кензат на улицата и да се молят да не умрат от свръхдозичка фентанил като 100 000+ млади бели американеца всяка година. а може и да ги набият и наеват афроамериканците и латиносите. а може и да идат в дойчистаня да ги напъват арапингофците и да стоят на студено и тъмно до края на животя си и да плащат 400 еврака сметка за ток. бягат сороските *** ми се струва и скоро тоалетната хартия с която им плащат ще става само за .... тоалетна хартия. златна рубла
174
3
 
21
 
! Отговори
до 191 преди 2 години
Също така и топлата вода е измислена от руснаците , и колелото , и кетчупа и тнт !Щото са измислили всичко - затова качеството им на живот беше като в средните векове , а в момента е в първобитно-общинния строй.
173
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПЕШЕВАми даже Менделеевата таблица, бубините, първите електрични лампи, ракетните оръжия, атомната енергия и много други неща , са открити от руснаците ,които ползвате всеки ден! Много от нещата, които ги приписват на Тесла,Едисон и други учени, са били изобретени още през 17 и 18 век от руснаците!
172
4
 
16
 
! Отговори
Цонко преди 2 години
И да не забравя най-големият мозък на петата колона в България - Винету от Банкя и него ви го даваме.
171
8
 
25
 
! Отговори
Цонко преди 2 години
Спокойно братя руснаци! Ще ви изпратим от нашите мозъци от ВъZраждане и БZП!
170
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да попитам злорадстващите купиха ли си рублички :-D нещо не им се сбъднаха прогнозите. Рубличката е стабилна, а газта, с която си карат колите - струва рублички.
169
2
 
10
 
! Отговори
bbb преди 2 години
Голяма загриженост за Русия, а че у нас от 9 000 000, останахме 6 000 000, все тая!Което не значи, че всички емигрирали са "мозъци".
168
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям смях....Алла Пугачова определено ще е голяма загуба за мадър раша....
167
12
 
10
 
! Отговори
Чистене от боклука преди 2 години
Изчистване от бoклyка. Отидете в секцията на това издание където читателите постват снимки - има тук един, който почти 10 години пуска снимки от Сидни, Австралия. Определено го пере съчмата, каква е ползата ако беше в България?
166
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно Русия, ние имаме Русофили без мозъци, които нямат търпение да отидат в Русия да живеят там и да се борят за чиста и свята Русия. Това тук не го правят, защото не са Българофили. Те мразят България и Българското, но за Русия дават душа и дупе! Изгонете мозъците и вземете русофилите. Всички ще сме доволни!