Хотелиери, приютили бежанци, са в колапс

Украинките са готови да работят, но няма къде да оставят децата си
11 апр 2022 09:33, Петя Славова
126
Хотелиери, приютили бежанци, са в колапс
Снимка: БГНЕС

На ръба на оцеляването са хотелиери, приютили украински бежанци. Браншът е принуден да отказва резервации, а няма средства да върне депозити за великденските празници.

Още по темата

Втори месец хотелиерите в Балчик предлагат подслон на майки с деца от Украйна и вече не смогват. Притесняват се, ако това продължи, че сезонът за тях ще пропадне. А с това и надеждата да си върнат дълговете, натрупани до момента.

И макар да дават убежище на майки с деца, все още чакат помощ от държавата. Христо Желев, управител на хотел в града, споделя пред Нова тв, че всички са на ръба на оцеляването. "Около 40 дни имаме пълен хотел с бежанци. На 100% всичко е заето, разходите са огромни. Натоварването е огромно, разходите - също. Сложно е да се издържи без толкова приходи", обясни той. Желев вече е подал молба за кредит.

Пламен Козарев споделя, че отказът на туристи прави положението сложно. Хотелиерите се надяват държавните почивни бази да бъдат отворени за бежанците или да бъдат пренасочени в зимните курорти. "Ако държавата вземе такова решение, можем да посрещнем летния сезон. Иначе няма да оцелеем", прогнозира той.

А какви ще са сметките за ток, хотелиерите още не знаят, защото не са работили досега при зимни условия.

Според собственика на хотел в Балчик Олег Константинов 70-80% от бежанците са майки с деца. Украинката Юля уверява, че иска да работи, но първо трябва да настани децата си в детска градина. "Процедурата се оказа дълга и продължава най-малко месец", обяснява Юля.

Според други, най-оптимистичният срок децата да тръгнат на детска градина е три месеца, тъй като нямат всички ваксини, необходими да постъпят в детското заведение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
130
 
! Отговори
Габи преди 2 години
Украинците се възмущават, че трябвало сами да си готвят и чистят. Не трябваше алчните хотелиери да се самопредлагат, а сега реват. Нищо умно и практично не е направила държавата при настаняването на украинците. Има много държавни обекти, да ги настанят там. Нали тези хора бягат от войната, а не идват на почивка да им слугуваме.
63
1
 
77
 
! Отговори
1 преди 2 години
До L.,като в онази поговорка ,**г..ъ..з глава затрива.
62
5
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хах - Киро простото ги върза и сега фалират хотелиери
61
3
 
109
 
! Отговори
L. преди 2 години
То беше ясно, че ше си скубят косите, ама пуста лакомия за 40 лв на ден.
60
3
 
33
 
! Отговори
Дрът Пърч преди 2 години
До Една от Варна: Никой не харесва конкуренцията. Но тя е полезна - вдига качеството на предлагането.
59
2
 
98
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така. Хотелиерите сами искаха бежанци, че пак да лапат пари от държавата, защото през зимата са им празни хотелите по морето. Сега обаче държавата се бави с възстановяването на разходите. А вие какво мрънкате за настаняването в хотели по курортите? Това с хотелите беше временна мярка, не да живеят там постоянно, нали трябва да ходят децата на училище, да се работи нещо и т.н. Хотелиерите ни са същите като ресторантьорите ни начело с Алибегов...
58
1
 
123
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бежанците не се приютяват по хотели, това е някаква нова мода. В хотелите са туристите които си плащат.
57
2
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то е ясно че ще дойдат още много украинки.Към България има голям интерес.Само че почва сезона и хотелиерите няма да могат да ги приемат всичките.
56
2
 
90
 
! Отговори
Kiril преди 2 години
Хотелиерите да се организират и да си направят импровизирани детски градини, където майки да се редуват да гледат децата, докато другите работят. Не може за всичко да се чака на държавата.
55
8
 
80
 
! Отговори
тя преди 2 години
Гонете ги !
54
5
 
99
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми да ги изгонят. Какъв е проблема? Те се наблъскаха с украинци с надежда за сигурни приходи, ама явно не знаят, че бг политиците са много силни на думи, но делата не са им стихията.
53
4
 
73
 
! Отговори
ЖГ преди 2 години
До аз ! Не си прочел внимателно статията. Досега хотелиерите не са получили парите си.Близо 2 месеца . Кирчо и Кокорчо обещаха, но пари не дават.
52
1
 
63
 
! Отговори
Не се чудете! преди 2 години
Всичко в Бг е с краката нагоре, за жалост.
51
1
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е само началото, бате!
50
16
 
69
 
! Отговори
Една от Варна преди 2 години
Аз пък не искам украинки да идват в града ни. И без това, мъжете ни във Варна са по-малко то жените, сега и разгонени руски украинки да ни развращават мъжете. Никого не съм харесвали рускини, украинки и тем подобни от руско-говорящите държави-жени с леко поведение и готови на всичко, за да прелъстят един мъж.
49
0
 
92
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми, да ги пратат в Харманли и Военна рампа. Там има места. Що стоят по хотелите?
48
2
 
26
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен-46,ние ще ръкопляскаме на зеленски.
47
4
 
85
 
! Отговори
1 преди 2 години
ННали се пишеха за герои,сега изведнъж,били в колапс,държавата ако им помогне,трябва да помага и на пенсионерите,които не разполагат с 40 лева на ден.
46
4
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пияница мистик:След клипа,който гледах как украинка коли цивилен мъж няма как да стане.Гледай го и ти.Въведи в търсачката :"Украинка, в стил Ислямска държава, преряза гърлото на мъж в антируски клип".За направата на клипа субсидии е дало украинското правителство.
45
1
 
88
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
времето се стопля ,да опънат 1000 палатки край града и да ги изселват,няма друго решение.