Очакванията, че руската икономика ще забави ход, не се оправдават

Санкциите имат ефект на бумеранг, ЕС ще търси начини да ги заобикаля
11 апр 2022 11:25, Анисия Иванова
98

"САЩ са тези, които оказват най-голямо влияние върху страните членки от Европейския съюз за увеличаване на мерките. Голяма част от тези мерки имат ефекта на бумеранга", посочи бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Преди дни Европейският съюз прие да наложи пети пакет от санкции срещу Русия във връзка с военните действия в Украйна.

По думите на икономиста доц. Григор Сарийски петият пакет от санкции на практика ще влезе от август.

Още по темата
"Това може да притесни руската икономика, но трябва да имаме предвид, че тя в момента работи на доста бързи обороти. Очакванията, че руската икономика ще забави ход, поне засега не се оправдават", допълни гостът.

"Русия наложи такива условия, че Западът трябва да се съобразява, ако иска да се снабдява с енергия. Ако иска Европа да продължи да работи индустрията, ще трябва да се съобразява с условията на Русия. Европа ще търси начини да заобикаля санкциите", коментира доц. Сарийски.

Мнението на Керемедчиев е, че след инвазията и превземането на Крим, Европа не е станала по-независима от Русия спрямо енергоизточниците.

"Всяка от тези стъпки, ако бъде наложена, ще бъде доста след август тази година. Това е нещо, което ще изисква една или две години, за да пристъпим към такава диверсификация. По-вероятно е да видим едно последващо отлагане на тези санкции", изтъкна доц. Григор Сарийски пред Bulgaria ON AIR.  

От думите на бившия зам.-министър на външните работи стана ясно, че е много вероятно да се развие сивият сектор в Русия, защото намаляват доставките на продукти от обща употреба.

"Руснаците продължават да си ги набавят, но през сиви канали, съответно цената им расте", допълни той.

И заключи, че Китай ще отнеме мястото на Русия, ако вече не го е направила, като основен конкурент и противник - икономически, политически и военно, защото тази война в Украйна ще изтощи Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички санкции ще подействат... Ефектът ще се почувства, но е нужно време... Само мaлoyмниците може да очакват, че това ще се случи бързо....
26
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един коментар да прочета, че Сащ влияят на ЕС. Най-после истината.
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Руската Жигула нищо не може да я спре, освен ръждата и баир" __________________ Руската ГАЗ 24 "Волга" нищо не може да я спре. Нито ръжда, ни баир я спират.
24
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да налагаш санкции срещу Русия е като да стреляш с прашка по танк.
23
4
 
1
 
! Отговори
Рублата преди 2 години
Ще се стабилизира около 80 за долар. По-ниско вреди на износа, доколкото го има.
22
22
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Руската икономика е 11-та в света много след Италия. Толкова им е силна икономиката че чак пращат от сила. Ти да видиш супер държавата с икономика по малка от една средна държава в европа. Смешници сте вие Путинофилите и си мислите че някой ви се връзва на глупостите
21
12
 
6
 
! Отговори
Някой преди 2 години
70 или 80% от икономиката на Русия зависи от изнасянето на енергия (газ, нефт, въглища). Никой друг освен САЩ не е наложил санкции на това, с изключение на въглищата (от Август май беше?), но това е буквално нищо. Рублата в момента е малко над 80 рубли за долар, проблема е обаче, че рублата никой не я бръсне за слива, затова Русия иска да я наложи като платежно средство, за да стане по-търсена, но по-скоро Китай ще ги накара да плащат в юани, защото руснаците ще търсят китай, не тя тях.Ще видим.
20
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12 "Питайте дежурните ес *** , и онези с украинските знаменца, да видите как даже е фалирала вече 3 пъти" Да се чуди човек, как Русия не наложи санкции на ЕС, та да я подчинят икономически, щом такава била работата. Опаа, забравих, поредния руски "експерт" на когото Кремъл плаща да ни обяснява колко добре са руснаците и колко зле са европейците :))))
19
8
 
7
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 2 години
Очакванията на *** колективно западни експерДи, че руската икономика ще забави ход, не се оправдават, но ще се окажете по-кухи от тях, ако очаквате неуспепите им да ги лишат от опианението им на велики наказващи. Те ще продължат до финалния си абсолютен Крах. Язък за народите.
18
20
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До Интересен обрат , За такива путинисти като теб имам един много добър пример. БКП и Живков като беше на власт 1 долар струваше 90стотинки, но никъде не можеше да го купиш а само на черно на цена 4-5 лева за 1 долар.Изкуствени курсове на валута която не е конвертируема и не е на свободния пазар се поддържат много лесно. Продължавайте да си мечтаете че Руската икономика е силна, ***
17
4
 
19
 
! Отговори
да бе преди 2 години
САЩ не оказват влияние на ЕС, защото САЩ владеят ЕС чрез НАТО. Можеш да окажеш влияние на някой независим в известна степен, но на васал просто заповядваш.
16
2
 
4
 
! Отговори
тя преди 2 години
Ха така !
15
2
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Тези ефекти ще се усетят след няколко месеца, тая работа не става от днеска за утре !*** анализатори да престанат да лужат и манипулират
14
5
 
33
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Не знам за руската икономика, но европейската забавя сериозно. А си мислехме че само българина е на принципа "ще си запаля къщата, та да изгори на Вуте плевнята". Явно глупостта и омразата са си общочовешки.
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колелото се върти,които си има търсена стока няма как да бъде стопиран,да му мисли ЕС и най вече такива като нас гайдите!
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да се забави,след като всички санкционирани ресурси и стоки които изнася Русия са повишили своите цени,даже тя може да си позволи лукса да ги предлага на огромни потребители като Китай и Индия със значително пазарни отстъпки!
11
3
 
31
 
! Отговори
акушерката дер Лaiнa преди 2 години
Каквото сами си направихме, никой не може да ни го направи! Русия ще пребъде, Съюзът ни е аут!
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Black Sea Луд ли си ве, рублата е на нива от преди войната. *** неуките пишат тука
9
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската жигула нищо не може да я спре, освен ръждата и баир
8
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеята е не да се унищожи икономически Русия, а ЕС. И на САЩ им се получава засега много добре, за съжаление.