Полша обвини Русия за смъртта на Лех Качински

Умишлено взривяване на заложени експлозиви е причинило катастрофата
11 апр 2022 19:10, Нели Христова
216
Полша обвини Русия за смъртта на Лех Качински
Снимка: БГНЕС

Специалната комисия на полското правителство, разследваща катастрофата на полския правителствен катастрофа през 2010 г. в Русия, разшири досегашните твърденияе, че вината е на руската страна, като заяви, че катастрофата, при която загинаха президентът Лех Качински и още 95 души, е резултат от руски план за убийство, съобщи Асошиейтед прес.

В най-новия доклад на комисията, публикуван днес, се твърди, че умишлено взривяване на заложени експлозиви е причинило катастрофата на самолета Ту-154М на 10 април 2010 г., при която загинаха Качински, първата дама и 94 висши полски политици и ръководители, включително на въоръжените сили, предава БТА.

Смъртта им е резултат от "акт на незаконна намеса от руска страна", заяви на пресконференция ръководителят на комисията Антони Мачеревич. "Основното и неоспоримо доказателство за намесата е експлозията в лявото крило... последвана от експлозия в средата на самолета", каза Мачеревич, който в периода 2015-2018 г. беше министър на отбраната в дясното правителство на Полша. Той отрече да са допуснати грешки от полските пилоти или членове на екипажа въпреки лошото време по време на катастрофата.

Докладът се появява в момент, когато Русия започна война срещу съседната на Полша Украйна, и на фона на напрегнатите отношения между Варшава и Москва. Полша подкрепя Украйна в борбата ѝ срещу Русия и призовава за много строги санкции срещу Москва за нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари.

Поредният доклад отново подклажда враждебността към Русия сред някои поляци, предимно поддръжници на националистическото правителство, което изглежда е опит за консолидиране на електората на партията "Право и справедливост", основана от близнаците Качински през 2001 г., коментира АП.

Подозренията се подхранват и от отказа на Русия да върне останките от разбилия се самолет, което усложнява разследването в Полша.

По-рано в два отделни доклада на полски и руски експерти по авиационни инциденти се казваше, че катастрофата, станала при заход в гъста мъгла към летище Смоленск, което не разполага с модерно навигационно оборудване, е резултат от човешки грешки, допуснати при неблагоприятни метеорологични условия. Авторите и на двата доклада не откриха "нечиста игра" от страна на Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
7
 
5
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Католическата *** е изплеснала тотално...)))
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Szlachta е полското дворянство, което е можело с един несъгласен, да отмени акт на избрания от същите крал, Не знам защо се оказа дума която е под забрана.
37
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъ.пите поляци забравиха времената когато бяха разделени м/у Велика Русия и Велика Германия..............накрая пак ще изядат боя..........смотаните гадни католици!!!
36
6
 
6
 
! Отговори
Надя преди 2 години
До Solar PowerКакви руснаци бе ,фашисти взели униформите на убити Руски офицери ...Сталин е трябвало да ви остави да ви ......в газовите камери ...
35
6
 
10
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
Те ще им сипят ракия и даже ще се скарат на дъщерите си, че се съпротивляват на изнасилването.
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наште воени заводи кой ги взриви ???? Я си спомнете
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Уйло му е само до тия
32
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поляците пак ще ядат шамарите.............аман от гадни полски католически лъжи!!!
31
9
 
11
 
! Отговори
Този път Русия преди 2 години
Ще си получи заслуженото !Май ще бъде силово !!!
30
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всички Путинофили пожелавам дъщерите им да бъдат изнасилени и рашките войници .... сигурно и тогава няма спрат да ги възхваляват
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Игилизите излезнаха от ЕС, но оставиха своя троянски кон Полша, да действа в техен интерес вътре в общността.Гръмогласни и проблемни, *** продължава да прави същото което правеше и в началото на ВСВ. Интриги и напъни за великоплолските въжделения на елитите и.В раздела на Чехословакия, прибра територии. Дразнеше третия рейх с неизпълнение на договори за свободно движение до Гданск, на немски граждани и за капак, когато предизвика нападението на Хитлер, правителството избяга в Англия.
28
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вервам им . Шофьора е невинен . А ЕС ту и нато не лъжат . Винаги казват истината :) Пак Путин е виновен за всичко :))) Маааа ви евероатлантическа.
27
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото, което спасява Раша е шибаннното им ядрено оръжие. Ако го нямаха до сега в Москва щеше да се вее знамето на НАТО. Самите Рашки го знаят прекрасно само простояяяят роден Путинофил вярва в "безаналоговата" войска на Путя1яя
26
1
 
2
 
! Отговори
Верно ли? преди 2 години
До Днес от руската - ама от украинската паралелна реалност сигурно! Че няма никъде такова нещо. :):)
25
7
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Ами те Сталин и Хитлер си поделиха Полша. Ти май си го забравил това. Да не говорим ,че Горбачов призна за 22 хиляди убити в катинската гора ... а руснаците отричаха цели 45 години.
24
10
 
2
 
! Отговори
Ттт преди 2 години
И катинското клане не беше истина!
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тези почнаха като разни кифли да се сещат да повдигат обвинения, че преди 20 години ги били изнасилили.
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От последния абзац се разбира, че е имало предишно полско разследване, което е установило човешка грешка при неблагоприятни метереологични условия. Сега какво се измятат поляците?!
21
2
 
10
 
! Отговори
Забравили са пак! преди 2 години
"Който копае гроб другиму - сам пада в него!" - заедно със самолета!
20
12
 
7
 
! Отговори
Днес от руската преди 2 години
Колона от близо 13 километра насочваща секъм Харков е останала половината !С един удар са унищожени над 2 хиляди руски солдати ! Браво на З С У !