Порошенко:"Защитавайки Украйна сега, ние защитаваме Европа и България"

Според него, Путин мрази Европа и ценностите й
17 апр 2022 15:05, Петя Славова
333
Порошенко:"Защитавайки Украйна сега, ние защитаваме Европа и България"
Снимка: БГНЕС

"Путин мрази Европа и нашите ценности. Той ни иска мъртви, а ние искаме да живеем", подчерта петият президент на Украйна (2014-2019) пред Нова тв.

По думите му, Украйна никога няма да постигне компромис с него. Според него, руският президент иска народа му мъртъв. "Защитавайки Украйна сега, ние защитаваме Европа и България", обяви предшественика на Володимир Зеленски.

В момента Порошенко, който е международно признат бизнесмен, наричан "Шоколаденият крал" и  един от най-състоятелните украинци, помага с организирането на защитата на Киев. Мотивацията му е като на всички украинци.

Още по темата

Той коментира и отношенията си със Зеленски. Преди войната е бил лидер на опозицията, но сега всички са се обединили срещу ощ враг. "И неговото име е Путин" категоричен бе Петро Порошенко.

По думите му общо над 2000 души са били убити в четири предградия на Киев. "А случващото се в момента в Мариупол, където кметът каза, че над 15000 души са били убити – цивилни, деца, жени. Изнасилвани, убивани, измъчвани. Това са престъпления срещу човечеството, геноцид на украинския народ. Руснаците ни убиват само защото искат да ни накарат да си тръгнем, искат да ни убиват просто, защото сме украинци. Искат да изтрият страната ни от картата на света. Той не признава правото ни на живот, на съществуване. При тази ситуация е изключително важно да бъдем единни, да останем заедно, за да спрем Путин и да го изхвърлим от украинската територия", категоричен е той.

На въпрос защо Украйна не успя да се справи с Минските споразумения и напреженията в Донецк и Луганск през годините Порошенко отговори: "Първо, както казахте и искам българските зрители да го чуят: днес бележим 48 дни от една 8-годишна война, започнала още преди векове. Украйна плаща скъпо за тази война. Путин ни нападна без причина, без основание – и в Крим, и в Донбас. Споменахте Минските споразумения – гордея се, че играят важна роля във възпирането на Путин и ни дадоха възможност с екипа ми да завършим изграждането на армията ни. Гордея се, че създадохме такава армия, която успя да спре Путин. Ние осигурихме армия, основана на стандартите на НАТО. Путин все още разполага с армия по стандартите на Съветския съюз. Сега, в сблъсъка, показахме какво означава да бъдеш украински войник в украинските въоръжени сили и как успяхме да ги спрем. Много се гордея, че през 2014-2015 г. освободихме 2/3 от окупирания Донбас, докато бях върховен главнокомандващ на украинските въоръжени сили. Тогава спряхме руските войски, прогонихме ги от Северодонецк, Лисичанск, Мариупол, Константиновка, Краматорск – цялата територия на Донбас. А сега напада отново. Уверен съм, че Украйна няма да се предаде, ние украинците никога няма да се откажем и победата несъмнено ще бъде наша. Истината е с нас, Бог е с нас, вие и целият свят сте с нас".

Той коментира и санкциите, наложени на Русия от международната общност и усилията на ЕС, НАТО и САЩ да помогнат на Украйна.

"Първо да разграничим ЕС, САЩ и НАТО. Какво очакваме от ЕС и САЩ? Планът ми включва 5 неща. Първо, процедурата заем-наем. Гордея се, че инициативата ми, публикувана преди месец в изявлението на европейските и американски лидери, ги е накарало да приемат Закона за заем-наем за всичко – от храна до въоръжение. Второ, затварянето на въздушното пространство с изтребители и ПВО системи. Трето, идеята за втори фронт – всичко, освен войници. Трябват ни санкции, ембарго, всеки ден нови санкции, за да спрем Путин. Предният ден са извършвани престъпни деяния в Буча – санкции. Онзи ден – трагедията, при която бяха убити цивилни по време на евакуация в Краматорск – санкции. Днес – използвани са химически оръжия в Мариупол – санкции. Това е "вторият фронт". Четвърто, плана "Маршал". Много се гордея, че Урсула фон дер Лайен именно тук обяви намерението за плана "Маршал" с участието на ЕС, САЩ и целия свят, на Г7, да ни помогнат да възстановим Украйна след войната. Пето, статута на кандидат за бъдещо членство на Украйна в ЕС, което да се случи през 2022 г.", подчерта той.

Според него Украйна се нуждае от НАТО от три неща: оръжия, оръжия и пак оръжия.  Порошенко не вярва Путин да започне ядрена война. "Украйна би била много силна мотивация за самоунищожението на Путин, защото той се надява да оцелее, а това би бил неговият край. Затова съм сигурен, че няма да се случи. Друго изискване на Путин, което той публично отправи, не друг, а той лично, в ултиматума си към НАТО каза, че НАТО трябва да се върне към границите си от 1997 г. За България и Румъния това означава вие да не бъдете членки на НАТО, да отпратите всички войски на НАТО от територията си, да бъдете демилитаризирани, точно както Путин иска от нас. Трябва да унищожите армията си. Кажете го на правителството си. Така гледа Путин на европейската сигурност, на България. Затова е в интерес на България да ни предостави старите съветски танкове, бронетранспортьори, изтребители, за нашите герои – пилоти, ръководители на ПВО системи и танкисти – да спрат Путин и да не му позволят да се разпространи към България. И още нещо, тези, които се съмняват дали да подкрепят и помогнат на Украйна не само хуманитарно, а и военно – каня тези политици в Киев. Сега е много по-сигурно, отколкото преди 2-3 седмици, още тогава бяхме тук с екипа ми. Заедно да се разходим до Буча и със собствени очи да видите местата, където стотици украинци в малко градче са били избити от руски варвари. И тези, които имат някакви надежди за руския свят, за руските "братушки" да видят какво остава след руската окупация. Затова никой няма съмнения, че трябва да се изправим заедно, да спрем Русия, така че да опазим българската територия от Путин и войските му в тази ситуация".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и мен ме е страх за децата ми...за дома ми...за Народа ми...затова дали ще има...Утре...или ще умра като ватенка...или като Свободно Човешко...предпочитам като Свободно...Приятели спрете лудият от мАсква и обслужващите го...или ще платим невиждана цена...сега го спрете!Бог да пази Света ни!!!
240
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
времето за лицемерие свършва...време е за 3-та Световна...ще е най късата и евтина...да спрем да плащаме лудостта на хПутлер!!!кйтай,и турция е време да вземат страна...останалото е съучастие в геноцида над мирни и невинни хора в Украйна...Историята не прощава...там не можете да манипулирате и лицемерничите!!!...останалота е страх...и безсилие...ще ни презират децата ни...внуците ни...позор е!!!
239
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименхаха...толкова ли можете...ама Порошеткох е на бойното поле...путин се крие в бърлогата и праща пияните чеченци да убиват мирни...факти които и слепите виждат...милионерите братя Кличкоп са на бойното...абрамович не заковал пирон в живота си само грабил животи на рубашки...къде е...а на яхтата в туркие...скоро и там няма да може да акостира...или туркие са съучастници в убийствата в Украйна...китай и те...да си съучастник в геноцид над Свободен Народ не е меко казано уважавана...
238
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Слава на Украйна,Света ни не е правил нищо подобно за никоя страна г-н Порошенко,Света ни ще продължи подкрепата си за Украйна...Света ни е готов и за по-крайна...минават се граници...гроници които Свободният Свят няма да позволи да се минават...това не са думи и заплахи...това е геноцид...убийства на мирни...на невинни...това е грях!!!ще го плащат и децата им...и внуците им... техните!!!Света ни осъзна...имаме единствен ход!!!...налагат ни го...и грешат!!!
237
2
 
2
 
! Отговори
РАША Е НАША преди 2 години
ти си убиец номер 1 на деца жени и старци в донбас ти го каза ще убием децата им в утробите на руските майки ще ги испепелим ще горим под краката им земята ще унищожим бърлогите им ще убие мъжете и жените повече да не раждат ще кастрим мъжете им рода да не се продължи ти порошенко и юлия тимешенко повтори след теб само смърт на фашизма и свобода на украйнският народ путин ще им подари тази свобода това не знаят българският народ наще журналисти не го съобщиха
236
3
 
3
 
! Отговори
тя преди 2 години
Тоя *** има наглостта да ни поучава !
235
4
 
4
 
! Отговори
тя преди 2 години
Европа и България нямат нищо общо с вашата гражданска война ! Свободните ти съчинения не хващат декиш !
234
4
 
3
 
! Отговори
Тролоеб преди 2 години
Пак изпълзяха троловете.Бийте Руските фашисти!
233
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Епа ние българите сме много благодарни и на руснаците и на украинците че се избиват взаимно със собствените си оръжия, така враговете на Майка България ще намалеят неимоверно. Въпросът сега е как да въвлечем още врагове на България в конфликта.
232
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колумбийските витамини , които зоби другарят Потрошенко явно са по-силни и в по-голям грамаж от тези , които зоби наследника му - зеленото човече ! Щото такива безмозъчни изявления нормален индивид не може да направи !
231
0
 
12
 
! Отговори
джо преди 2 години
Що ги пишете тия дълги и безсмислени статии??? Ние го знаем кой е порошенко, той носи голяма вина за сегашното положение на Украйна. Спомняме си неговите речи , в които се заканваше да унищожи всички неукраинци на Домбас и Украйна.
230
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еш па тоя!
229
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДОШЪЛ НА ВЛАСТ С ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ... ИЗГОНЕН ОТ ВЛАСТ С ИЗБОРИ ПАРТИЯТА МУ ОКОЛО ПРАГА ЗА ВЛИЗАНЕ В ПАРЛАМЕНТА... ПРОВАЛЕН ПОЛИТИК
228
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да да САЩ умират да си дават природните ресурси на такива като нас хахахаха. Аз не купувам Порошенковски шоколади. Под моите санкции е.И не се нуждаем точно от такава защита хахаха. иМАМЕ СИ АРМИЯ И НАРОД, ЧЛЕНОВЕ СМЕ НА НАТО И ЕС И ООН
227
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност се оказа, че фашизмът не е толкова лош колкото го описваха. Ако например предвидливите европейски политици бяха застанали на страната на великия (вече) Адолф Хитлер сега руската територия щеше да е немска и нямаше да има Украйна и война с Русия. Природните ресурси щяха съвсем справедливо да са в ръцете на САЩ и те да ги дават на такива като нас. Затова е редно всички фашистки държави да се обединят срещу гнилата Русия и да поправят грешката от 1939-1945.
226
0
 
5
 
! Отговори
Ники преди 2 години
Благодаря, дано Ви изтрепят гадни фашисти.
225
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пази Боже от такива защитници!
224
0
 
13
 
! Отговори
Малкото останали с преди 2 години
непромити мозъци: Този е най-големият,най-долният и най-гнусен човек,когото съм виждала.Той лансираше и продължава да лансира неофашистите в Украйна.Той насажда омраза между хората в собствената му страна.Той противопоставя населението между западна и източна Украйна.Не случайно беше свален от власт от собствения си народ....
223
4
 
2
 
! Отговори
да преди 2 години
Обичаме Руснаци и Украинци! Мразим Джуджето!
222
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите са с Русия! Киро да си взема Ленчето и вКанада!