Русия показа екипажа на потъналия кораб "Москва"

Русия твърди, че при инцидента няма жертви
Обновена: 17 апр 2022 17:18 | 17 апр 2022 16:52, Нели Христова
166
Русия показа екипажа на потъналия кораб "Москва"
Снимка: БГНЕС

Руското министерство на отбраната публикува снимки, показващи екипажът на военния кораб "Москва". Това е първият път, в който моряците от кораба са видени след потъването му.

Голяма група моряци е събрана на парад в кримския пристанищен град Севастопол, посрещнати от главнокомандващия ВМС адмирал Николай Евменов.

"Москва" беше флагманът на Черноморския флот.

Гибелта на кораба е описана като огромен удар за руския морал.

Министерството съобщи късно в четвъртък, че "Москва" е потънал в бурно море след пожар, причинен от избухнали боеприпаси. Украйна заяви, че е потопила кораба с две ракети "Нептун".

Тогава Русия каза, че екипажът е откаран в Севастопол - голямо пристанище Крим, което Русия анексира от Украйна през 2014 г. Това обаче е първият път, в който се предлагат някакви доказателства за оцеляването на моряци.

На видеото се вижда Адм Евменов и други двама офицери, които стоят на парад пред около 100 моряци.

Не е ясно кога се е състояла срещата.

В интервю, показано в края на видеото, Адм Евменов казва, че офицерите и екипажът в момента пребивават в базата си в Севастопол и ще продължат службата си във флота.

Русия не съобщава за жертви от пожара или потъването.

Въпреки това неназован американски служител, цитиран от Ройтерс, каза, че Вашингтон смята, че има жертви.

Украйна казва, че капитанът на кораба Антон Куприн е бил убит на борда, но BBC не успява да потвърди твърдението.

12 490-тонният крайцер е най-големият руски военен кораб, потопен в действие след Втората световна война.

В първия ден от инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари, "Москва" придоби известност, след като призова малък гарнизон от украински гранични войски, защитаващ "Змийския остров" в Черно море, да се предадат - на което украинците отвърнаха с ругатни.

Първоначално построен през съветската епоха, "Москва" влезе в експлоатация в началото на 80-те години. Корабът всъщност е построен в южния украински град Николаев, който през последните дни беше тежко бомбардиран от Русия.

Управляемият ракетен крайцер преди това беше разгърнат от Москва в конфликта в Сирия, където снабди руските сили в страната с морска защита от Средиземно море.

Това е вторият голям кораб, който Русия губи от началото на инвазията си в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
9
 
38
 
! Отговори
преди 2 години
"руския морал" е ОКСИМОРОН. Ако съществуваше, нямаше да има война!
35
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак да попитам: Защо още на другия ден след пожара на кораба руснаците проведоха "наказателна акция" бомбардирайки завода за противокорабни ракети край Киев?
34
10
 
37
 
! Отговори
До 42 българин преди 2 години
Какви буксири и спасителни операции? Това са си руски лъжи. Спътниковите снимки показват, че кораба е горял доста сериозно и най-вероятно е потънал за няколко часа. Тва със спасителната операция и буксира си беше печелене на време от руските медии, да измислят лъжа и да замажат положението.
33
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин "Но със сигурност не са всички моряци както се опитват да го изкарат от украинската страна." Украинците никога не са твърдяли, че целия екипаж на МаЦква е загинал, а по-голямата част от него. И като гледам бройката на строените - пак са абсолютно прави, а руснаците се скъсват да лъжат, че целия екипаж бил евакуиран.
32
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме НАТОфци, нашите журналисти пишат само ИСТИНАТА и премиерът ни никога не лъже. Днес стана известно, че министерството на външните работи на Донецката Народна Република се е обърнало към посолството на България с нота, в която се казва, че българските моряци от кораба "Царевна" са спасени и могат да се приберат в родината си. До този момент министерството на външните работи на Донецката Народна Република не е получило отговор от България.
31
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, какви са тия раззеленени дървета зад тях??? Тук, където сме още по на юг не са се разлистили, а там вече е май месец.
30
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29 "Ти непременно ли искаш да има жертви ?" Това не са "жертви", а убийци, които обстрелваха и избиваха цивилни безнаказано. Досега.
29
17
 
2
 
! Отговори
Менто преди 2 години
Ако възкръсне Сталин първия ден ще застреля влагнин и неговите некадърни газо(близци) разпределители, на втория ще изсели останалите живи чеченци да секат тайгата в Сибир и накрая, на третия ден щеше да превземе Украйна, на четвъртия щеше да нарита азери, газери и всякаква мюмюнска свлоч , на петия турския чутук ам-гъл и после два дена пиене с авери!
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сещате ли се онова видео от господарите с гълъба? Бе те умрели бе хахахахха
27
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече няма да има нептун Руските имперски космически сили изпепелиха завода
26
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 32 "Ако гледаш видеото, хич не е рехава редичка" Баш рехава си е редичката, но за по-сигурно са сложили и един ред по-ниски от първия, да не се набиват на очи. В статията си го пише - 100 човека. Къде са останалите 400 +?
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24 - Защо да е фейк - Нали ние сме НАТОфци и нашите журналисти са най-обективни и пишат само ИСТИНАТ и нищо друго освен ИСТИНАТА ?!
24
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23 Ако гледаш видеото, хич не е рехава редичка, на снимката така изглежда: https://bbc/news/world-europe-61129151
23
5
 
24
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Към 100,100 и нещо нещастни момчета от общо почти 500 души. Останалите - за рибите. ПС: Драскачите с тройки от средното - Русия покаА екипажА, не екипажЪТ! Русия е подлог, не екипажЪТ!
22
9
 
24
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
Строили са се да почетат останалите издавили се 300-400 моряка.
21
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жертви няма. По време на евакуацията руските матроси са родили още матроси и сега са повече на снимката. Потери нет.
20
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парадна снимка. Някой и вярват - други не. Аз лично при положение, че на кораба има мащабен взрив, изпитвам големи съмнения, че има толкова оцелели. А приказките , че морето било бурно и потопило кораба са за тези дето гледат морето от под чадъра и корабите на пощенска картичка. Ако един военен кораб се плаши от 3 бала вълнение - пратете го по реките да лови риба
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Краси И още - цигарите, които пушел виновният юнга, били Марлборо.
18
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рехавата редичка показва, че информацията на руското МО е пълен фейк.
17
4
 
15
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
тая снимка е от молебена, който са организирали роднините на загиналите. айде, да си пишете домашното поне