Донбас - промишленият район на Украйна, който Русия иска да "освободи"

Запазени бяха здравите връзки с Русия след разпадането на СССР
21 апр 2022 16:25, Елка Василева
79
Донбас - промишленият район на Украйна, който Русия иска да "освободи"
Снимка: архив, БГНЕС

Донбас - промишлен район в Източна Украйна, който Москва твърди, че иска да "освободи" - беше в центъра на кървавия конфликт от 2014 г. между Киев и проруските сепаратисти.

С подкрепата на Москва отцепниците поеха контрол над част от миньорския район с преобладаващо рускоезично население и провъзгласиха там две сепаратистки "народни републики" - Донецка и Луганска.

Още по темата
От близо 6,6 милиона души, които живееха в Донбас дотогава, според украинската статистика, много вече са напуснали района към Украйна или Русия. Миграцията се ускори от началото на руската инвазия на 24 февруари. Няма надеждни данни за сегашния брой на населението.

Руският президент Владимир Путин призна независимостта на двете сепаратистки републики на 21 февруари - три дни преди да започне инвазията в Украйна, в името между другото на "защитата" на рускоезичните жители, които според него са дискриминирани от Киев.

След много обрати руската армия обяви в края на март, че променя плановете си, за да се концентрира върху "освобождаването на Донбас". Оттогава Украйна се готви за мащабна офанзива в тази част от района, която контролира, а от понеделник бомбардировките там се засилиха.

Миньорски и металургичен район

Донбас, чието наименование е съкращение от "Донецки басейн", е територия с площ близо 55 000 кв. км (близо два пъти площта на Белгия) и не е самостоятелна административна единица, а се състои от украинските Донецка и Луганска област.

През вековете това е гъстонаселена територия, разделена между кримските татари и украинските казаци. Икономическото развитие на Донбас датира от 19-и век, когато районът се намира в границите на Руската империя, а там са открити първите залежи на въглища.

Този граничен район на Русия, който се простира до обсаденото пристанище Мариупол на брега на Азовско море, крие огромни запаси от каменни въглища и железни руди, които го превърнаха в индустриален център на Съветския съюз.

Именно в този район през 30-те години на миналия век е работил Алексей Стаханов (от него води началото си "стахановското движение"), превърнат в пример за подражание от съветските власти.

Силна идентичност

До войната от 2014 г. най-големият град в Донбас - Донецк - и околностите му бяха най-големият металургичен център на Украйна. Гъстонаселеният район все още е осеян със заводи и мини с много тежки условия на труд.

Наличието на много рускоезични жители там се дължи най-вече на изпращането на руски работници в района след Втората световна война.

Това промишлено и езиково наследство предопределя идентичността на Донбас, който запази здрави икономически и културни връзки с Русия след разпадането на Съветския съюз и провъзгласяването на независимостта на Украйна.

Москва оправдава подкрепата си за сепаратистите с факта, че тази рускоезична общност е обект на дискриминация, главно след проевропейското движение, родено от събитията на Майдана в Киев, които предизвикаха падането от власт на проруския украински президент Виктор Янукович през пролетта на 2014 г.

Конфликтът от 2014 г. досега

Конфликтът между украинските сили и сепаратистите в Донецк и Луганск избухна през пролетта на 2014 г. вследствие на падането на Янукович от власт и анексирането на полуостров Крим от Русия.

Минските споразумения, подписани през 2015 г. с посредничеството на Франция и Германия, предвиждаха възстановяването на мира в района. Киев и сепаратистите обаче се обвиняваха взаимно в нарушаване на примирието през осемте години на война.

Украйна и западните й съюзници освен това обвиняваха Москва, че оказва военна помощ на сепаратистите с цел да разпалва конфликта, при който бяха убити повече от 14 000 души.

Независимостта на Донецката и Луганската "народни републики", провъзгласена през 2014 г. след референдуми, не е призната от международната общност.

След преминаването на Донецк под контрола на сепаратистите, Краматорск, чиято гара на 8 април тази година стана обект на ракетна атака, взела 57 жертви, стана главен град на района от Донбас под украински контрол и сега е основна мишена на руската инвазия.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва манифеста на Киев по въпроса ли е ? Или направо на САЩ :))) А какво означава ,,украинец,, ? Украйна означава покрайнините на Русия . Тоест украинец е руснак който живее в покрайнините на Русия . Ако говорим за езика наречен ,,украински,, той не се говори в половин Украйна . Просто не го знаят хората този език там ;) Ама карай .Тва са подробности . Важното е пропагандата да върви а не фактите :)))
42
6
 
31
 
! Отговори
Дааааа преди 2 години
Хора в Украина живеят 43млн. Над 60% са рускоговорящи, 30% се определят за руснаци. Малцинството от западните 5 окръга, които са малцинство, започват геноцид срещу останалите. Част от тях се подчиняват, част не. Започва терор и избиване. Убити са хиляди. Убийците се обявяват за натовци. Това е причината за войната.
41
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде стига простотии, че украинците са тормозили местни. Живаха си мирно и спокойно години наред, докато Русия не ги нападна преди осем години. Никакви опълченци не бяха това, а тренирани руски главорези. Опълченци нито имат достъп, нито умеят да боравят с ракети, които свалят пътнически самолети на 10км. височина.
40
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия още дълго време ще се отоплява на въглища, дърва, газ и мазут, докато Европа ще чака да духне Северняка, и Слънчо - да не се скрие зад облаците.
39
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ми е как дават само свидетели от към украинска страна, но има стотици свидетели който са хора от Донбас и разказват за украинците какви са ги вършели там. Но никой не казва и думичка от нашите медии, западните пък въобще. И това е правосъдие! Уникум. При правосъдие се взимат и двете страни под внимание. Изсрушват се свидетелите и на двете страни. Тук няма такова нещо. Украинците винаги са прави, руснаците не. Нещо като свидетелствата на евреите в 3тия райх. Ех Европо, не си научи урока
38
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужасът там започна преди осем години, когато "вежливите" руснаци нападнаха Украйна представяйки се за местни.
37
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне след тая война руснаците ще бъдат изритани и от там и от Крим завинаги.
36
6
 
19
 
! Отговори
Бум преди 2 години
Сега войските от Мариопул ще затворят обкръжението в тил на 80 000 Украйнски военни и фашиски бойци в Донбас.
35
5
 
19
 
! Отговори
Гняс в бг - преди 2 години
Абе къде бяхте досега та нямаше нито едно материялче за картинката от горе сътворена от сегашния жалък киевски режим?
34
0
 
19
 
! Отговори
Късно е либе за китк преди 2 години
Събитията се случват непрекъснато от 2014 година - нашата медия сега се светна да напише статия!
33
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-малкото, което трябва да се знае, е че там има рускоезично население, което страда от 8 години от укрофашизма. Да, те си искат своите-руснаците. Чакат ги и се надяват
32
9
 
21
 
! Отговори
Защо се мълчи преди 2 години
Вчера Украинска ракета с касетачен заряд е удирила пазара в гр.Шахтьорск ДНР,загина ли са две деца.8 години така живее Донбас,сега разбрахте ли защо стана всичко това.
31
20
 
0
 
! Отговори
история прилики преди 2 години
България- земеделски район в Северна Османска империя, който Москва твърди, че иска да "освободи" - беше в центъра на кървавия конфликт от 1877 г. между Истанбул и проруските сепаратисти- опълченци.
30
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Донбас в минало време беше промишления район на Украйна. От както руснаците дойдоха през 2014-та в Донбас и района буквално се срути. Вижте дори и Шахтьор донецк вече се изнесе да играе в западна Украйна.
29
13
 
4
 
! Отговори
Georgiev преди 2 години
Русия действа 1 към 1 като Щатите. "освобождава" с ракети.
28
9
 
25
 
! Отговори
Жестоката истина преди 2 години
Тази война и беди нямаше да се случат ако Украйна бе изпълнила Минският договор и сащ и нато бяха дали гаранция за сигурността на Русия.Така че....
27
9
 
24
 
! Отговори
Майдан преди 2 години
Телеграм каналите са пълни с видеа как местното население посреща с цветя и прегръдки освободителите. 8 години смазвани хора най-после си отдъхват. Трогателни кадри
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е за пари ,всички други обяснения са безсмислени
25
8
 
19
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Новината е че Мариопул е освободен от наци Украйна.
24
9
 
6
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 2 години
абе много сте се взели на сериозно и на големи помагачи. искате да раздразните точно турция и русия. нотакъв случаи русия нама да ни освободи и хоп още.500.г.този път ердоган ще агата на българия.и този път ще ни затрият като нация.