Русия спира огъня в Мариупол, отваря хуманитарен коридор за цивилните

Мария Захарова: Киев използва хората за щит
25 апр 2022 14:45, Анисия Иванова
109
Русия спира огъня в Мариупол, отваря хуманитарен коридор за цивилните
Снимка: БГНЕС

Москва обяви, че нейните сили ще прекратят едностранно бойните действия в Мариупол, за да могат мирните граждани да напуснат завода Азовстал, предадоха световните агенции, като цитират изявление на руското министерство на отбраната.

Прекратяването на огъня влиза в сила от 14 ч. московско време (11 ч. по Гринуич), като руските военни и подкрепящите ги проруски сепаратисти ще се изтеглят на безопасно разстояние. Мирните граждани, затворени в завода, ще могат да напуснат в избрана от тях посока, уточни министерството.

Категориите лица, на които е разрешено да напуснат металургичния комплекс, са жените, децата и работещите в завода. "Ако в металургичния завод все още има цивилни, изискваме изрично от Киев да даде на командирите на (украински) националистически формации заповед да ги освободят", добавя руското министерство, цитирано от Франс прес.

Огромният комплекс от тунели под завода Азовстал е последният бастион на силите на Киев в Мариупол, опустошеният от обстрела пристанищен град на Азовско море. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че там се намират около хиляда мирни граждани и стотици ранени, при изключително тежки условия, без вода и запаси от храна, съобщи БТА.

Киев е призовавал неведнъж Москва да им предостави възможност да напуснат безопасно, припомня Асошиейтед прес.

Русия неведнъж е искала предаването на силите, защитаващи Азовстал, които определя като екстремисти и чуждестранни наемници. Зеленски предупреди, че ще прекъсне мирните преговори с Москва, ако последните бойци в Азовстал бъдат убити, припомня АФП.

"По въпроса за това, че от Азовстал "не може да се излезе". Може. Ако киевският режим престане да използва тези хора за жив щит", написа в Телеграм говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Русия ще обсъди въпросите, свързани с Мариупол и завода "Азовстал", с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш по време на посещението му в Москва тази седмица, предаде Агенция "Новости" като се позова на външното министерство. Гутериш първо ще разговаря с руския президент Владимир Путин, а след това ще посети и Украйна за разговори с Володимир Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Срам и позор преди 2 години
ДА не се пише че Русия води терористична война .. Водят я ШАЙКА НАгли наркомани подставени с измама на власт в КРемъл..Експерти да проверят КОЙ ИЗдава заповеди до престъпницте и убииците на власт в КремЪЛ там всичко се следи вкл в ядрените военни бази позлвани от тях.. Достатъчно е една камера или един екран да има и хоп всички се следи и запсива вкл обемно..
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще лъсне истината кои са инструкторите на Азов - според медиите 240 американски, норвежки,британски и френски офицери плюс над 100 разузнавачи офицери от същите тези държави плюс Канада. Около 5-7 млрд.$ месечно струва на Деменцията тази война и ще видим дали САЩ, ВБр и Франция ще намалят и дори прекратят тази издръжка. Добре че от Зеленски са жертвите на жива сила и развалините на почти половината Украйна.Отделно над 5 млн. бежанци от Украйна, а това са предимно млади жени и деца
79
1
 
4
 
! Отговори
Пропаганда преди 2 години
Това което се видя от украйнското видео от мазетата е че там наистина има деца. Защо рискуват живота им и не ги пуснат? Не вярвам руснаците да ги застрелят. Май наистина ги ползват за жив щит.
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то останаха ли цивилни там?
77
2
 
5
 
! Отговори
до 87 преди 2 години
До Руска ОРКА- А защо не си написал целия цитат ""Договорите с Русия не струват колкото хартията, на която са написани, с Русия просто трябва да се играе честно- или никак"- Бисмарк
76
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 86 - Tук не говорим за съюзи с Хитлер навремето, а за нацисти. И то сега. А Зеленски ги е сложил на държавна хранилка. И то сега! Ако е въпроса и България е била в съюз с хитлеристка германия . Адвокат на дявола ли си?
75
2
 
9
 
! Отговори
в преди 2 години
До 1Пак некой не разбрал. Украинската морска пехота отдавна се предаде. В Азовстал се крият от бившите футболни агитки и западни експерти. От корабите на пристанището кога се евакуираха? Когато от Донецката република установиха контрол над пристанището! Та кой пречи на евакуацията?
74
11
 
2
 
! Отговори
Руска ОРКА преди 2 години
"Договорите с Русия не струват колкото хартията, на която са написани";! Ват ниците са о р ки, садистични убийци и ..
73
14
 
4
 
! Отговори
До 82 преди 2 години
Защо се заблуждавайте,аман от руска пропаганда!Бандера е национален герой на Украйна,а съюза с Хитлер е единствено за независимост,за да излязат от лапите на Сталин.Като Сталин също е бил в съюз с Хитлер,за да си поделят Полша.И Хърватия е била съюзник на Хитлер за да се освободи от Сърбия,както и Финландия от Русия.Защото Русия не говори за съюза си с Хитлер,а се хвърля на Украйна.Това е демагогия.И колко евреи е изпратил Сталин на Хитлер,чет нямат.А гладомора в Украйна по сталинско?
72
3
 
11
 
! Отговори
Спира и чака плъхове преди 2 години
Ша стани туй, но първом от дупката требва да излезнат едни плъхочовечета, които трябва малко да поприказват с едни чичковци, да разкажат едни тайни работи, после да ги покажат по телевизора и да разбере целият свят какви са ги вършили и кои са им началниците... пък после... после ясно мир и вечна дружба!!!!
71
13
 
3
 
! Отговори
До 81 преди 2 години
Ти не четеш ли,как е възможно да си тотално задръстен?Да,точно Москва се отдръпва от завода да се евакуират жени,деца,ранени и защото от дълго време целия свят призовава окупаторите на мирните градове на суверенната държава,най вече Мариопул да оставят хората да излязат.В завода има огромно бомбоубежище и бойците защитници са там,затова цивилните са предпочели завода.Целите на агресора са завладяване,вкл.газовото находище в Азовско море и връзката по суша с Крим.Другото"нацисти" е ала бала
70
0
 
0
 
! Отговори
мазепа преди 2 години
До Анонимен-------чак сега ли разбра.
69
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 74. Цивилните руснаци служели за жив щит срещу германците! Ти чуваш ли се?! А чувал ли си за стотиците изгорени руски села заедно с хората в тях? Бандеровците активно са помагали на германците в това благородно деяние.
68
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киев призовавал Москва да пусне цивилните. Това шега ли е? По-скоро цинизъм. Москва не е спирала да призовава Киев да пуснат цивилните, ама не ги пускат.
67
31
 
9
 
! Отговори
. преди 2 години
Абе този Мариупол нали го превзеха още през март,какво става,да не би призраци да го защитават. Руската пропаганда вече два месеца *** на умряло, а героите на Украйна продължават да се сражават. Американски генерали имало в катакомбите твърдят путинистите, ами да отидат там и руските пък да победят най-сетне а не да реват , че САЩ дават оръжие на Украйна. Ако с лъжи и фалшива пропаганда се побеждаваше досега да са завзели цяла Украйна, но няма да го бъде,победители ще са украинците
66
30
 
9
 
! Отговори
1 преди 2 години
Украинските патриоте няма да се предадат,каквото и да си дрънкат руските фашаги.Азов и морската пехота на Украйна показаха на света безпримерна храброст пред лицето на многократно превъзхождащ ги по всички военни показатели противник.Много им се иска да получат даром Мариупол но ядец,каквито и подли номера да въртят руските пра.сета няма да им се получи.И не украинците държат цивилни за жив щит,а путинистите не разрешават евакуация на цивилните за да рекетират защинтиците.
65
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците са варвари и това е така от 500 години. Затова разрушават градовете в Украйна и убиват цивилни рускоезични украинци..
64
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво бомбардират, нали Мариопул вече под руски контрол? Двайсет пъти се похвалиха...
63
9
 
15
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
АКО ПУТИН БЕШЕ ЛИКВИДИРАЛ УКРАИНСКИТЕ ФАШИСТИ , ФРЕНСКИЯ ЛЕГИОН И АМЕРИКАНСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ В КАТАКОМБИТЕ , ДНЕС ПРЕЗИДЕНТ ЩЕШЕ ДА Е ЛЬО ПЕН !!! НЕ ГИ ЖАЛИ И ЗАЩИТИ СВЕТА ОТ ЧУММАТА !!!
62
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво ще кажат руснаците при Сталинград че са забранили цивилните да напускат града .Това не е ли жив щит