След санкциите на Русия: България и Полша получават газ от съседите

"Гарантираме, че решението е с най-малко въздействие", каза фон дер Лайен
28 апр 2022 07:10, Петя Славова
365
След санкциите на Русия: България и Полша получават газ от съседите
Снимка: БГНЕС

Полша и България получават газ от съседите си в ЕС, след като руският държавен енергиен гигант Газпром им врътна кранчетата, каза ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от АФП.

"Ще гарантираме, че решението на Газпром има възможно най-малко въздействие върху европейските потребители", каза фон дер Лайен.

Още по темата

"Днес Кремъл отново се провали в опита си да посее разделение между държавите-членки. Ерата на руските изкопаеми горива в Европа е към своя край".

"Газпром" обяви спирането на доставките на газ както за Полша, така и за силно зависимата България, след като не получи плащане в рубли от двете страни-членки на ЕС.

Миналия месец президентът Владимир Путин обяви, че Русия вече няма да приема плащания във валути, различни от рублата, в отговор на икономическите санкции на Запада срещу Москва заради нейната инвазия в Украйна.

Фон дер Лайен предупреди вносителите от ЕС, че освен ако в договора за доставка не е упоменато плащане в рубли, плащането в руска валута ще противоречи на санкциите.

„Това би било нарушение на санкциите, носи и висок риск за компаниите“, каза тя.

Фон дер Лайен уточни, че "около 97 процента" от всички договори на ЕС изрично предвиждат плащания в евро или долари".

В понеделник предстои мащабна среща на енергийните министри от целия блок, на която ще обсъдят ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Урсула ще ни плати ли загубите? Инфлацията започна от преди 1 година. Да не се прави на ударен с мокра кърпа Василев, а да плаща на хората заплатите! Разбичкаха България харвардските търговци.
179
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви кажа, минаха времената на сладките анализи, замерянето с доводи, разходките мужду изреченията по време на уютното кафе. Време за оцеляване е. Коята държава защити народа си, успее да балансира, намери мъдър и неразрушителен изход, успее да е приятел и дипломат, тя ще оцелее. Другите загиваме, или ставаме за смях.
178
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целия Е.С. купува през посредника на Русия - Полша и България както обикновено най-потърпевши от неадекватните западняци купили правителствата им.
177
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко може да е всякакъв но го каза директно. .. вдигам телефона другарю Путин така и така и щяхме да се разбереме... . Ето това е ! Не е трудно но за тези баш слуги в момента това немогат да го направят
176
1
 
18
 
! Отговори
САЩ преди 2 години
с един куршум два заека. Мечтата на САЩ е да скара Русия и Европа. Нещата се получават идеално. САЩ се намърда да си продава петрола и газта купувани от трети страни, и да си пробутва всички ГМО ***. Европейците са стиснали здраво зъби само и само да угодят на САЩ. С изключение на Унгария и Турция нито една европейска държава не си гледа интереса. ЕС до две три години става минало. Жалко за нашата територия. Но ние си го заслужаваме. Няма толкова оскотял и безгръбначен народ като нас.
175
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашките ни продават скъпо газ и петрол, не виждам драма да се откажем от тази наша втълпена зависимост :)) Затова писах в предишен коментар, че има некаква обремененост в БГ спрямо рашките, ще кажеш сме длъжни само от тях да купуваме горива :))
174
5
 
3
 
! Отговори
С 1ПРЪСТ В 2 БЪРКАШ преди 2 години
1 ПРЪСТ 2 ДУПКИ ЗАПЪЛВАШ (СР. И РУ.). ЩО Е ТОВА? АБЕ БЪЛКАНСКИ ПОТОК БРЕ.ЩОМ РУСНАЦИТЕ НАРУШАВАТ ДОГОВОРА, ТО ТОЗИ ДОГОВОР НЕ ВАЖИ. СЛЕДОВАТЕЛНО ЗА 1 ДЕН САМО ДА СПРЕМ БАЛКАНСКИ ПОТОК !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
173
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом иска ЕС да ни помага, да ни дадат газта без пари - помощ като на Украйна. И ние вече сме във войната с Русия!
172
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е много удобен момент Америка да си продаде шийстовия газ на висока цена. А Русия не я мислете - тя има за продаване, а не за купуване. Търговеца определя цените и условията. Ако ние се мотаеме и ослушваме, други вече купуват на преференциални цени.
171
0
 
6
 
! Отговори
без пропаганда ли преди 2 години
До ОняМного разрушителна идея. И вместо тях, какво? Овчата кожа и овчата мас? О, извинявай, забравих за Америка и нейните добри и щедри корпорации. Сори!
170
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
209 когато само се перчиш и вееш ретро пищови на голия тумбак убиваш народа си. Всеки може да се прави на бабаит. Но добрия управник е онзи, който може да те спаси от това да попаднеш в е*бани ситуации. Ние нямаме приятели, не го ли разбирате. Спрете да се кланяте на ЕС или който и да било. Ако ни бяха приятели щяха да ни защитят 1000 пъти до сега. Още сме с визи за САЩ, въпреки че това е нарушение на договора на ЕС. От 3 год отговаряме на Шенген изискванията, но все не сме достатъчно красиви.
169
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали Урсула ще заплати 20% по-скъпа газ за нас или ние ще я плащаме? Въпросът е риторичен.
168
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До какво се чудимНикой нищо не ми плаща. Хората имат здрав разум. И могат сами да мислят и да виждат истината. Правителството работи срещу интересите на България и българите и служи на чужди интереси. Положението в Европа е катастрофално. И ще става още по-лошо. Това е реалността. Освен пропагандата, на хората е нужна работа, осветление, отопление ии храна. А спасението на давещите се е дело на самите давещи се.
167
1
 
5
 
! Отговори
До 209 преди 2 години
Бре къв език изплен от широка отворенаГендарска уста ! Ти сигурно поемаш целия патлак заедно с двата барабана с нея . Такива като теб пропадляци са малка група само в София та лесно можета да бъдете опистени
166
3
 
16
 
! Отговори
София некъпана преди 2 години
Първо ще бъде спрян газа за топлофикациите - топлата вода само ще я миришем и ние ще миришем... на хубаво... и свежо...
165
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А съседите в каква валута плащат? Те защо имат газ? Австрия защо прие да плаща в рубли?
164
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
206 Димов, не можеш да вдигнеш таксите. Има договори и плащания по тях. В тея договори таксите са фиксирани. Нямаш право едностранно да вдигаш такси. Това, че тоя номер ни го прилагат от телефонните компании е защото при подписване на първия договор с тях сме се съгласили на това. В договора за транзит няма такива клаузи. Ще ни съдят и ще ни осъдят. И лошото е че ще им върнем таксите, ще платим неустойка и ще платим пропуснати ползи. А последното е рязане до кръста!
163
2
 
15
 
! Отговори
Грешка преди 2 години
Изпаднала е в грешка акушерката. Газпром спира количествата за BG и PL. Все някои от тези съседи трябва да потребява по-малко или всички, за да се спести липсващото. Руснаците на тази вече и се подиграват, че е шаман-ка. Нямам как от нищо да стане нещо.
162
16
 
3
 
! Отговори
До 207 преди 2 години
Когато си русофилска к...не си българин, а роб. Роби в България не се допускат.
161
7
 
3
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Солидарността на ЕС е видна най-много,когато някоя(и) държава(и) изпадне(ат) в нужда.Целта на рууусия да разбие съюза и нато е цел 1,но тя може да разбие само себе си и това ще се види само до 2-3 години,а можеше да има сътрудничество без войни,жертви и разрушения.Военните престъпления на тази иначе необятна страна ще са 1 в историята на 21 век.