Дори войната в Украйна не приближава неутралната Швейцария към НАТО

Финландия и Швеция са по-склонни да се присъединят
1 май 2022 15:25, Петя Славова
69
Дори войната в Украйна не приближава неутралната Швейцария към НАТО
Снимка: БГНЕС

Още по темата
Докато Финландия и Швеция са все по-склонни да се присъединят към НАТО, по-тясното сътрудничество с Алианса също е предмет на оживена дискусия в Швейцария.

Но дали планинската, без излаз на море страна от Централна Европа ще се откаже от принципа си на неутралитет и ще подаде документи за членство във водения от Вашингтон западен военен съюз?

Лоран Гьошел, директор на Swisspeace и професор по политически науки в университета в Базел, казва пред Al Jazeera, че членството в НАТО може да има някои предимства.

"Страната може да се възползва от допълнителни мрежи по отношение на разузнаването и други свързани със сигурността формати за обмен“, каза Гьошел, добавяйки, че НАТО „вече няма да води дискусии относно това дали може да използва въздушното пространство на Швейцария – или дори сухопътни маршрути – за транспорт и съобщения".

"Неутралитетът исторически се корени в последните два века, когато е служил на страната да запази независимостта си в Европа, по времето на големи войни. Това също помогна за националното сближаване, когато части от населението биха предпочели да подкрепят Франция и други части на Германия. През годините и благодарение на успеха си, неутралитетът стана част от швейцарската национална идентичност. Досега тя все още представлява основната външнополитическа ориентация на страната. Неутралитетът на Швеция беше много по-голяма част от националната им идентичност, докато неутралитетът на Финландия беше по-прагматичен и на практика им беше наложен от Споразумението за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ, подписано между Финландия и СССР през 1948 г.", казва Алистър Шепърд, старши преподавател за Европейската сигурност в университета Аберистуит.

Според Уин Рийс, професор по международна сигурност в университета в Нотингам, евентуална кандидатура на Швейцария за присъединяване към НАТО е „мащабна промяна на 70-годишната политика дотук“.

За разлика от Швейцария и двете страни са членки на Европейския съюз и са доставяли оръжие на Украйна.

За разлика от това, Швейцария не е изпратила оръжия в Украйна и е блокирала молбата на Германия за реекспорт на оръжие, докато неотдавнашно проучване показа, че едва 19 процента от швейцарската общественост е за присъединяване към Алианса.

Мнозинството швейцарци са и против изпращането на оръжие към Украйна, но приветстват пратката от бронежилетки и каски за Украйна, предава БГНЕС.

Швейцария – страна с 26 кантона и четири национални езика – исторически се гордее с това, че е неутрална държава, която през последните десетилетия се превърна в синоним на дипломация.

Берн често е бил домакин на политически противници, например по време на известната среща от времето на Студената война - срещата на върха в Женева през 1985 г., между президента на САЩ Роналд Рейгън и съветския генерален секретар Михаил Горбачов.

Либералите (FDP), Зелената либерална партия (GLP) и Центърът (Die Mitte) са за разширяване на сътрудничеството с военния алианс, но никоя от тези партии не подкрепя присъединяването към Алианса.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не са луди швейцарците, да стават на пушечно месо заради евреите и да им изплащат войната? Тази война е за загубени роби, като вас, които не знаят за какво се борят. Никой истински свободен човек няма как да подкрепя новия световен еврейски ред на евреина Зеленски.
10
3
 
3
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
Швейцария винаги е била от хъбовете за финансово измани. Не е случайно, че приходите от Лукоил зе изпират през Швейцария, докато ЕС и САЩ ги търпят положението няма да се оправи.
9
4
 
12
 
! Отговори
Schweiz преди 2 години
Швейцария е голяма държава. Тя се е опазила от ВСВ и е излязла пъти по-богата от нея, докато цяла Европа е била в руини. Тайната им е яко работа и мислене. На референдуми не гласуват за полулистки решения, а за най-рационалното за страната. Не пускат всеки в държавата си и държат на нещата от които печелят, неутралитет, но и силна армия, както и силна финансова система. Антипод на бг. Валутата им е убежище при война. Сега ще печелят още. Докато еврото скоро ще е по-евтино и от долара и от франка
8
1
 
14
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Наште велики партстратези щяха да ни правят "Швейцария на Балканите". Е, направиха ни Зимбабве на Балканите, евалла.
7
9
 
15
 
! Отговори
юбералес преди 2 години
1.Швейцария ако имаше граница с Русия, отдавна щеше да е в НАТО. 2. Неутралитетът на Швейцария е причината 30% от световните депозити да са там.
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4 Не ама вие ни убеждавахте, че като влезем в ЕС и НАО ще станем като Германия и Великобритения. :-)
5
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Швейцарците и Австриците не са толкова глупави и двете не искат да чуят за НАТО.
4
12
 
15
 
! Отговори
Zoro преди 2 години
Русия е унищожила складове с оръжие и боеприпаси от сащ и запада на летището в Одеса с ракети"Оникс"
3
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Швейцария е една колония на Германия и Франция. Както е Северна Македония на Сърбия и Албания.
2
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите от оръжията и мафията влиза в Швейцария.
1
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме по демократични от Швейцария и с по високи заплати от тях,затова сме в НАТО..