Евродепутат: Спирането на руския газ ще ни излезе солено

Втечненият газ е възможна алтернатива, смята Петър Ватинов
2 май 2022 15:45, Петя Славова
80

На фона на очаквано петролно ембарго от страна на ЕС, възможно ли е предоговаряне на договора с "Газпром", коментира експерт

"Трудно може да очакваме единна позиция от ЕС, защото изходните точки на различните държави са коренно противоположни. Има държави като Португалия или Испания, които не са зависими от руските енергийни ресурси, а има такива като България, Чехия, Унгария, които изпитват огромни затруднения за функционирането на техните икономики без руски газ. Европейската комисия излезе със становище, че предложената от Москва схема за плащане с отваряне на две сметки в "Газпром" не противоречи на европейските санкции", заяви евродепутатът от БСП Петър Витанов в "България сутрин".

Струва му се много трудно да има краткосрочно общо решение, но ще има обща позиция за стремежа да се освободим от зависимостта от енергиен източник, което отнема години.

По думите му втечненият газ е възможна алтернатива, но трябва да е ясно, че замяната на конвенционалния с втечнен газ отнема още по-дълго време. Гостът поясни, че втечненият газ и в момента е алтернатива, но на далеч по-висока цена.

"Някои частни фирми са били подготвени за спиране на доставките на руски газ, тъй като са резервирали капацитет. Ако сме били подготвени, защо хранилището в Чирен е празно? Защо хранилището в Чирен е най-празното в цяла Европа? Чисто икономически спирането на газа от Русия, макар че ние продължаваме да взимаме руски газ, само че не по директния договор, ще излезе солено на България. Няма икономическа логика в момента. Ако има идеологическа и политическа, добре е да бъде заявена ясно", коментира Витанов пред Bulgaria ON AIR.

"Стига ли българско оръжие до Украйна, стига. Това всички го виждаме. Не продаваме директно. Нямаме договор с Украйна. Ясно е къде отива българското оръжие. Очевидно военно-промишленият комплекс бълва оръжия за там. Така че е въпрос на трактовка. Ако питате някой от ляво, ще ви каже, че не стига българско оръжие. Ако питате някой от дясно, ще ви каже, че стига. Директно патрон вероятно не е продаден, но той е продаден през посредници от трети страни", изтъкна евродепутатът.

Според него Народното събрание ще вземе решение да се подкрепи изпращането на военно-техническа помощ, като се даде мандат на Министерския съвет да види в какво се състои тази помощ, а ще започне еквилибристиката. Витанов изтъкна, че с едно решение ще се обясняват различни неща на различни хора.

"Ние сме солидарни с всички решения на ЕС и НАТО, така че всеки, който казва, че България се опитва да бъде неутрална или че подкрепя Кремъл, просто не е прав. Ние сме страна по всички санкции и механизми, които взима ЕС. Всички леви хора смятаме, че изпращането на оръжия със сигурност не ни приближават към мира", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 година
.. с про стака трябва да се говори , по про сташки ----ЗА ДА ТЕ РАЗБЕРЕ!!!..../ иначе си мисли , че си по- про ст от него.../
65
0
 
2
 
! Отговори
САМО ДА ПОПИТАМЕ.. преди 1 година
...А ОТ СПИРАНЕТО НА ЕВРО-ФОНДОВЕТЕ .....ПО-СЛАДКО ЛИ ЩЕ ВИ Е....ХА,ХА,ХААААААА??!/.....и без това сте се ус рали до ушите от заеми../
64
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам, защо "атлантиците" винаги имат груб и вулгарен език, сипят обиди, прякори и епитети? Комплекс? Нещо за доказване и за догонване? Или са от недрата на простаците ?
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, само Америка е със здрави имперски амбиции.
62
8
 
0
 
! Отговори
msm преди 1 година
До До Малко за политика - руССия е с болни империалистически амбиции, прилягащи на държава от 18-19 век. Национализъм изроден до фашизъм, това е руССия на полярното изчадие В.Путин.
61
5
 
0
 
! Отговори
msm преди 1 година
До Аня Газа и нефта са в последното си десетилетие, като водещи горива за много индустрии и транспорта. Бъдещето принадлежи на технологиите доставящи възобновяема енергия, а Европейския съюз и САЩ са водещи в това. Не щем руССките залежи, да си се къпят в тях. По тези тръби от руССия тече робство и кръв на заробени нации от Азия и някои от Европа!
60
8
 
0
 
! Отговори
msm преди 1 година
Аре стига стоя газ, само разтягате локуми. Има-няма 10 % от енергията, която се използва в България е от газ. Можем и от много други места да вземем. Много ясно, че ще е по-скъпо, след като не тече по тръба, а се вози с танкер. Но, по-добре така, отколкото да сме роби на фашистка руССия! Няма да ни се преобърне каруцата!
59
3
 
0
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Който прави грешки, после си плаща. След като държавите в ЕС десетки години са били неразумни да търгуват с Русия, сега ще плащат. След 10-20 години ще дойде сметката за неразумието ни да търгуваме с Китай. Нормално е грешки да се плащат. Сега е дошла сметката за грешката Русия.
58
1
 
8
 
! Отговори
Аня преди 1 година
Един арабски политолог беше казал преди време - Европа много скоро ще замени стандарта си с този на бедните арабски страни сега. Това е защото сега е много богата откъм капитали и много бедна откъм управление. А второто намалява количеството на първото с математична прогресия. Газ и нефт има Русия, и тя си решава на кого и колко и дали, а тия, дето нямат нищо, ще водят газова война с нея?!
57
9
 
1
 
! Отговори
До Кое е шантаж и ре преди 1 година
Блокирани не означава приватизирани! Айде стига с тази лъжа! Поредната лъжа е че могат да блокират новите постъпления от газа. За да стане трябва да блокират Газпромбанк, а това не може да стане, защото не могат да плащат при такъв вариант. Мнението ти е пълно с лъжи!!!
56
16
 
6
 
! Отговори
До Малко за политика преди 1 година
И каква е Русия за да изисква ДНР и ЛНР да са независими държави? На какво основание приобщи Крим? Утре какво може да поиска? Хаваи да се отцепи от САЩ? Русия имаше подписани договори за цялост на Украйна, който наруши с анексията на Крим! Въоръжаваше и нагниташе напрежение в ЛНР и ДНР. Пропагандата работеше на пълни обороти. Още тогава войната се печеше.
55
1
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До Анонимен7Обаче се оказва,че точно от тия 1,6 на Русия зависели онези 63,5..на "коалицията"
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нима?Е, сега намерете как да си втечнявате Пъръднъти
53
2
 
8
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
#51Явно българската промишленост е почти на 100 % зависима от газта.
52
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До58. Не е и така. Страните от ЕС Гърция , Румъния са по цени почти изравнени . При Турция са на различни нива и по различно време. Може и по евтино и от руска газ , може и по скъпо
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То хляба е 2,50 вече така че вепе ни излиза солено но на кирчо му дреме тои си гледа украина
50
3
 
30
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 1 година
До До 55: Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Сега Заленски е отворил уста като хипопотам иска оръжие вместо мир.
49
2
 
17
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
До Анонимен 56: Не си прави труда да четеш. не трябва да се поливат, те сами си растат. ............................................................................................................... Възможността е страхотна. Вместо да купуваме директно, ще купуваме газ от Турция, Гърция и Румъния. И то пак в по-голямата си част руска газ, но по-скъпа, защото ще плащаме и на посредниците.
48
12
 
4
 
! Отговори
До 55 преди 1 година
А това да имаш 5-6000 ядрени бомби и да правиш война в Европа, нарушавайки договор, който си подписал 94-та си е ок, така ли?
47
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без да съм чел статията, нека позная, евродепутатът е от БСП, нали? Не само, че няма да ни струва кой знае колко, а направо си е страхотна възможност да се откачихме от руснаците.