Евродепутат: Спирането на руския газ ще ни излезе солено

Втечненият газ е възможна алтернатива, смята Петър Ватинов
2 май 2022 15:45, Петя Славова
80

На фона на очаквано петролно ембарго от страна на ЕС, възможно ли е предоговаряне на договора с "Газпром", коментира експерт

"Трудно може да очакваме единна позиция от ЕС, защото изходните точки на различните държави са коренно противоположни. Има държави като Португалия или Испания, които не са зависими от руските енергийни ресурси, а има такива като България, Чехия, Унгария, които изпитват огромни затруднения за функционирането на техните икономики без руски газ. Европейската комисия излезе със становище, че предложената от Москва схема за плащане с отваряне на две сметки в "Газпром" не противоречи на европейските санкции", заяви евродепутатът от БСП Петър Витанов в "България сутрин".

Струва му се много трудно да има краткосрочно общо решение, но ще има обща позиция за стремежа да се освободим от зависимостта от енергиен източник, което отнема години.

По думите му втечненият газ е възможна алтернатива, но трябва да е ясно, че замяната на конвенционалния с втечнен газ отнема още по-дълго време. Гостът поясни, че втечненият газ и в момента е алтернатива, но на далеч по-висока цена.

"Някои частни фирми са били подготвени за спиране на доставките на руски газ, тъй като са резервирали капацитет. Ако сме били подготвени, защо хранилището в Чирен е празно? Защо хранилището в Чирен е най-празното в цяла Европа? Чисто икономически спирането на газа от Русия, макар че ние продължаваме да взимаме руски газ, само че не по директния договор, ще излезе солено на България. Няма икономическа логика в момента. Ако има идеологическа и политическа, добре е да бъде заявена ясно", коментира Витанов пред Bulgaria ON AIR.

"Стига ли българско оръжие до Украйна, стига. Това всички го виждаме. Не продаваме директно. Нямаме договор с Украйна. Ясно е къде отива българското оръжие. Очевидно военно-промишленият комплекс бълва оръжия за там. Така че е въпрос на трактовка. Ако питате някой от ляво, ще ви каже, че не стига българско оръжие. Ако питате някой от дясно, ще ви каже, че стига. Директно патрон вероятно не е продаден, но той е продаден през посредници от трети страни", изтъкна евродепутатът.

Според него Народното събрание ще вземе решение да се подкрепи изпращането на военно-техническа помощ, като се даде мандат на Министерския съвет да види в какво се състои тази помощ, а ще започне еквилибристиката. Витанов изтъкна, че с едно решение ще се обясняват различни неща на различни хора.

"Ние сме солидарни с всички решения на ЕС и НАТО, така че всеки, който казва, че България се опитва да бъде неутрална или че подкрепя Кремъл, просто не е прав. Ние сме страна по всички санкции и механизми, които взима ЕС. Всички леви хора смятаме, че изпращането на оръжия със сигурност не ни приближават към мира", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
23
 
! Отговори
Кое е шантаж и рекет преди 2 години
До do 33 хахахахахаха: "защото това е шантаж, рекет"? Добре, да поразсъждаваме върху това кое е шантаж и рекет. В западни банки са блокирани руски активи за 300 милиарда евро (най-голямата кражба в световен мащаб). И нищо не им пречи да блокират нови постъпления от плащане за газ. Да плащат по старата схема за Русия е все едно да се съгласи да доставя газ безплатно. И то на кого: на авторите на санкции. Ето това което искат от Брюксел (да плащат в сметки които могат да блокират) е шантаж и рекет
45
9
 
3
 
! Отговори
do 33 хахахахахаха преди 2 години
защото това е шантаж, рекет. затова. онези 3 неща нямат цена. наведи се и е ти излезе още по-евтино и . . . по-скъпо. защото когато на 100 % сме независими от газ и нефт от рашунгрия, тогава ще им остане 70% не продаден такъв. и кого и за колко ще го продават? да, нали? само дето се държа за палците.
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На депутата ще му стане солено , спират му бонусите от Газпром
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросният депутати експерт е от бсп какво очаквате друго да каже.
42
3
 
2
 
! Отговори
toti преди 2 години
Аз си мисля,че на никой не му пука за газа
41
0
 
3
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 години
До Малко за политика: Ясно е какво губим ако спрат да се обстрелват. Няма да можем да си продаваме оръжието - със или без посредници.
40
2
 
11
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
До Анонимен 47: "а превземането на Украйна от Путин ще ни излезе много много солено". Интересно мнение. Русия отдавна е сложила на масата условията за мир: неутрален статут, отказ от разполагане на чужди оръжия, признаване на независимостта на ДНР и ЛНР, признаване на статута на Крим като част от Руската федерация. Добре, да наречем това "превземането на Украйна от Путин". Хайде обясни защо това щяло да ни излезе"много, много солено". Какво губим ние от това, че ще спрат да се обстрелват.
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спирането на руския газ ще ни излезе солено а превземането на Украйна от Путин ще ни излезе много много солено.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
че вие 30 години си влошавате качеството на живот заради базов тарикатлък, сега ли няма
37
1
 
16
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 години
Да си влошим качеството на живот заради санкциите на САЩ и ЕС е прocтотuя!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
радвам се
35
4
 
10
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
До Лелее СМЕХ..: Голем смех наистина. Смей се на г'лупостите си. И Германия купува газ от Русия (а Полша, която уж не иска руски газ, го получава от Германия) и никой на Германия няма да и спре еврофондовете. Едното няма връзка с другото. ЕС не може да замести руският газ изцяло. Пак ще го купуват, само г'лупаците като наш Асенчо се правят на интересни.
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще им излезе солено на предателите, скоро ще си платят! Време е за възраждане!
33
7
 
3
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 2 години
АМИ, ИЗБЕРЕТЕ СИ, БЕ..... ИЛИ ГАЗ ОТ РУСИЯ, ИЛИ ЕВРО ФОНДОВЕ ОТ ЕС..... ХАХАХААА.... ТОЛКОВА Е ЛЕСНО! ////ЕТО---УНГАРИЯ ИЗБРА ЕВТИНАТА РУСКА ГАЗ, АМА И СПИРАТ ЕВРО-ФОНДОВЕТЕ ОТ БРЮКСЕЛ....!!!!.... ВИЕ КВО ЧАКАТЕ... ХАХАХААА...... ИЗБИРАЙТЕ!????
32
4
 
6
 
! Отговори
САЩ и сателитите преди 2 години
До ВИТАНОВ Е ЖА.ЛЪК!: Светът не се състои от САЩ и сателитите им. Кой е съюзник на САЩ в Азия? На пръсти се броят. А в Африка, в Латинска Америка? Светът вече не е еднополюсен. Те, сателитите се видяха кои са. Антъни Блинкен събра военните им министри в американската база в Рамщат. И на срещата поставиха само американското и украинското знаме - за сателитите не са сметнали за необходимо да го правят, дори за домакинът Германия.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка на пп и коалиции
30
9
 
6
 
! Отговори
ВИТАНОВ Е ЖА.ЛЪК! преди 2 години
Не само Петър Витанов, но и всичките като него русо-роби не разбират, че не само България, но и целият цивилизован свят ще прекрати всякакви взаимоотношения с Империята на злото и кремълските уби.йци, още повече, че в близкото бъдеще тази империя ще изчезне от картата на света.Времето на тираните изтече...
29
1
 
6
 
! Отговори
нИкой си преди 2 години
До нЕкой си: "Видя се че цената на газа е почти същата"? Видя, се ама през крив макарон. Тепърва ще му се чуе гласа. За месец-два като Киро и Асен натиснат ДКЕВР, може и да изкарат даже по-ниска цена от пазарната, но сетне ще платим разликата с лихвите.
28
0
 
5
 
! Отговори
Гуню преди 2 години
Не думай.......ти откри Америка.
27
1
 
1
 
! Отговори
Каратол Пенчев преди 2 години
До Пенчо Каратолев: Само така -левите у ляво, десните у дясно. Просто и ясно като в казармата. Стига г'лупости.