IfW: САЩ - най-големият поддръжник на Украйна с помощ колкото на целия ЕС

Поддръжник с еквивалента на 10,3 милиарда евро от началото на войната
2 май 2022 21:54, Петя Славова
447
IfW: САЩ - най-големият поддръжник на Украйна с помощ колкото на целия ЕС
Снимка: БГНЕС

Кой подкрепя Украйна, с колко пари и колко оръжия? Данните на икономическите изследователи в Кил показват: САЩ остават най-големият настоящ поддръжник на Украйна, а взети заедно, вноските на страните от ЕС в момента са равни на помощта от САЩ, съобщава БГНЕС, позовавайки се на "Цайт".

Според последните изчисления на Института за световна икономика в Кил (IfW), САЩ остават най-големият настоящ поддръжник на Украйна с еквивалента на 10,3 милиарда евро от началото на войната и вече обявиха следващото значително увеличение на ангажимента си. Експертите от университета в Кил сумират както преките доставки на оръжие, така и други видове финансова подкрепа. Допълнителните 33 милиарда долара, които президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че ще бъдат предоставени на Украйна, все още не са взети под внимание от IfW, тъй като тази сума първо трябва да бъде потвърдена от американския Конгрес.

Още по темата

Всички държави от ЕС заедно, включително средствата, обещани от институциите на ЕС и Европейската инвестиционна банка, вече възлизат на 12,8 милиарда евро. С пряка подкрепа в размер на 1,8 милиарда евро Германия се нарежда на пето място сред страните донори след Полша, Великобритания и Канада (без да се вземат предвид средствата, обещани непряко чрез ЕС, тъй като тук има риск от многократно отчитане).

"Взети заедно, вноските на страните от ЕС в момента са равни на помощта от САЩ, което е очаквано предвид географската близост на Украйна", казва Кристоф Требеш, директор на изследванията в IfW Кил, който отговаря за проучването на помощта за Украйна. "Все пак е учудващо, че сред 5-те най-големи донори има само две държави от ЕС. За разлика от Германия и Полша, през последния месец страни като Франция, Испания и Италия почти не са обещали нова значителна двустранна помощ за хуманитарни или военни цели."

Според данните за предоставената военна помощ САЩ отново са на първо място, следвани от Полша, Германия на трето място, а след нея Великобритания и Канада.

По отношение на икономическото производство Естония е най-големият поддръжник на Украйна, следвана от Литва и Полша. САЩ и Германия, които допринасят с по около 0,05% от брутния вътрешен продукт, са с приблизително равен брой точки съответно на 10-о и 11-о място в този анализ.

Проследяването на подкрепата за Украйна регистрира и определя количествено военната, финансовата и хуманитарната помощ, обещана на Украйна - понастоящем от 24 януари до 23 април 2022 г. Взети са предвид 31 държави, по-специално държавите от ЕС и другите членове на Г-7, както и обещанията за помощ от Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка. Вземат се предвид ангажиментите, поети от тези правителства или институции към украинското правителство; частните дарения или тези на международни организации като МВФ не се включват. Тя не включва и помощта за съседните на Украйна държави като Молдова или други държави - например за прием на бежанци.

Източниците на данни са съобщения на официални правителствени агенции и доклади на международни медии. Често значителните разходи за настаняване и грижи за украинските бежанци в чужбина са трудно измерими поради липса на данни. Същото важи и за частни дарения или обещания, направени от международни организации като Червения кръст.

Публикуваната версия на системата за проследяване на подкрепата в Украйна е предварителна (бета) версия, която ще бъде непрекъснато разширявана, коригирана и подобрявана през следващите седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


447
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин си е с болни фантазии за империя да си завладява страни рашистите по цял ден в тяхната тв се величаят коя страна им принадлежи сега обиждат и Казастан че са им били длъжни абе империалисти после някой е виновен спрете да пишете глупости този бандит путин само с бой може да бъде наказан и спрян
231
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англосаксонските педалове искат света, славяните им се опълчват, както ще им се опълчат и теснооките азиатци.
230
0
 
3
 
! Отговори
Невероятно, но FUCK преди 2 години
И аз се чудя как светът стигна толкова ниско за 2022 години. Изглежда, че светът му няма нищо и проблемът е в човека. Едни и същи хора от Адам насам, вършат едни и същи дела.
229
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те първо са давали подкрепа на Хитлер, после на Сталин а сега на Зеленски правете сметка каква омраза към Русия и руския народ. Цялата беда е от Запада и от САЩ. Така обаче за руския народ войната става отечествена.
228
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще има нова драма като влезнат Филандия и Швеция в Нато
227
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сащ предупредиха путин да не влиза в Украйна той поиска страните от бившия комунистически блок да са вън от Нато или по малко парньори къде Сащ е виновен путин си има болна амбиция да възстановява Ссср и бившите страни от комунизма искаше смели и буфери на влияние
226
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До причината за войната. Много ми е чудно защо хора които не пишем за пари и не сме *** защо изобщо пишем. Написаното от свободните и от умните хора няма да бъде оценено защото по форумите пишат нагли троляци. Надеждата с нещо да помогнем е малка
225
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната е между САЩ и Русия.Украйна беше повода.
224
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както навремето Сащ е дала на Русия оръжия за Хитлер така сега дава на Украйна за рашиста путин той сам реши да имитира Хитлер и да прави идеология синволи в 21 век да завладява суверена държава зверска война сега и в Молдова ще влиза после накъде за това трябва да го спрат
223
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко случващо се между държавите е идентично и с природните закони. Където има високо напрежение, рано или късно има пробив и късо съединение, което трае до изравняване и баланс на силите. А след това всичко започва отново.
222
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ФАЩ е плюнка в морето на Русия, мисъл.
221
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо въобще сравнявате русия със Сащ разликата е от земята до небето
220
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава на Украйна
219
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краварофили грантаджийски, мозъци промити:Вашите западни господари освободиха Афганистан, Ирак, Либия, вижте какво има там сега - разруха и бедност! Защото окрадоха що ресурс има! Ситуацията обаче се промени. Хората виждат, знаят и разбират. С вас е свършено, политиките ви се оплескаха. Очаква ви икономически сепсис и обрат на глоблните тенденции.
218
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Атоми по главата на Ню йорк и Чикагото, щом не им идва ума в главето.
217
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причината за войната в Украйна е НАТО, която от края на миналия век си позволява лукса да не се съобразява с интересите и предупрежденията на останалите играчи на сцената. Цинизмът на САЩ и слугинажът им от НАТО достигна своят връх в Украйна. Жал ми е само, че украинци и руснаци се избиват, докато истинските виновници за този конфликт продават оръжие и наливат масло в огъня. Няма съмнение, че ако конфликтът се проточи още във времето няма да е добре за никой. ...освен за кукловодите в сянка.
216
8
 
3
 
! Отговори
Киречев преди 2 години
Руснаците освобождават превзетите територии. Ето например в Мелитопол ги осовбодиха от житото и комбайните. Житото за износ, а комабйните подарък за кадировците.
215
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решението е мир и приемливи условия за двете страни, само че - Фашистките американски щатове не го желаят.
214
10
 
9
 
! Отговори
Да им ебва майкиттте преди 2 години
Както при великата болшевишка революция, така и сега, шепата подмолни банкерчета, които финансират всяка война от 300 години насам, наливат парички да превземат Русия. Слава тогава на Путин и Лавров!
213
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички се обединиха срещу кремълския пcиxoпат и фашистка Русия, защото, ако не бяха го направили, това означава, че на бившия таксиметров шофьор е позволено абсолютно всичко, което му хрумне... Затова сега ще го поставят на мястото му в мавзолея... до Ленин.