Лавров: Русия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до 9 май

Според думите му Москва не бърза да приключи т.нар. "специална операция"
2 май 2022 07:40, Петя Славова
301
 Лавров: Русия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до 9 май
Снимка: БГНЕС

Русия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до Деня на победата на 9 май, заяви външният ѝ министър Сергей Лавров.

В разговор с италианската "Медиасет" Лавров настоя, че Москва няма да бърза да приключи така наречената "специална военна операция" навреме за годишнината, на която се отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред съюзническите сили - включително тогавашния Съветски съюз - през 1945 г.

"Нашите военни няма изкуствено да приспособяват действията си към която и да е дата, включително към Деня на победата", заяви Лавров в интервюто.

Още по темата

"Темпото на операцията в Украйна зависи преди всичко от необходимостта да се сведат до минимум всякакви рискове за цивилното население и руския военен персонал", добави той, цитиран от БГНЕС.

Русия обикновено отбелязва Деня на победата с голям военен парад в центъра на Москва и реч на президента Владимир Путин, в която се възхвалява водещата роля на страната в разгрома на фашизма в Европа.

Но тази година честванията ще се проведат на фона на кървавата война на Москва в Украйна, която Путин оправдава с твърденията, че бившата съветска страна се нуждае от "денацификация".

"Ние ще отбележим тържествено 9 май, както винаги. Ще си спомним за тези, които паднаха за освобождението на Русия и другите републики от бившия СССР, за освобождението на Европа от нацистката чума", каза Лавров.

Също така руският външен министър отбеляза, че страната му не е блокирала усилията за предотвратяване на ядрена война.

"Западните медии изопачават руските заплахи", заяви Сергей Лавров, говорейки на руски език чрез италиански преводач по италианската телевизия.

"Русия никога не е прекъсвала усилията за постигане на споразумения, които гарантират, че ядрена война никога няма да се случи", каза той.

Лавров повтори твърденията на Русия, че страната е мотивирана да гарантира сигурността на проруски настроените украинци в източната част на страната и че се бори срещу нацизма в Украйна.

Хиляди цивилни граждани бяха убити, а милиони бяха разселени от руската инвазия, която започна на 24 февруари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Щом е казал, че няма да бързат за 9 май, значи точно това ще маправят. Събират сили за офанзива.
233
3
 
0
 
! Отговори
Лавров, преди 1 година
Животът беше по-хубав и по-смислен, когато още не знаех, че съществуваш. Някъде преди 24.2.2022. Чакам датата в която ще изчезнете с Жужан от моя живот. И септември да е, пак ще бъде май!
232
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да се стреми, и да не се стреми, все тая. Малки им излязоха чурките на рашките. Как върви денацификацията и демилитаризацията... още са същите на власт в Украйна, пък и пушкала имат повече от всякога. Слабо представление от страна на Болшой
231
1
 
10
 
! Отговори
евев преди 1 година
Какво нещо, Лавров е на 72 години, Путин е на 70 години. А загиващите на фронта са на по 20-30 години. Като котараците в котешката популация - доста често избиват малките котенца. За да няма конкуренция. .
230
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАКВО КАЗВА ЛАВРОВ- РУСИЯ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА УБИВА БЛАГОРОДНО И СЛЕД 9 МАЙ
229
0
 
8
 
! Отговори
Агент от цру и Мосад преди 1 година
Лавров лъже.
228
2
 
6
 
! Отговори
Пазач преди 1 година
Хм,явно руснаците са много жадни за кръв и разрушения,за грабежи и за завоевания,че им е все едно кога ще свърши тая война ?!Лавроооов,който ламти за много губи и мал кото, на което се радва :))) Имай в пред вид,че ако някой някога проведе такава " опе рация " срещу Русия НИКОЙ НЯМА ДА ВИ СЕ ПРИТЕЧЕ НА ПОМОЩ,ЗАЩОТО НА ДЕЛО ПОКАЗВАТЕ, ЧЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ !!! Всеки окупатор - с гроб! Всеки кръволак - с гроб ! Всеки агресор - с гроб !
227
0
 
8
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Лавров е споменал и това, което знаем от училище за Хитлер. Е нека и Израел излезе на терена.
226
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко, 9 май има всяка година
225
4
 
9
 
! Отговори
Im-дртiйУайТБ0Й! преди 1 година
Е, дотогава споко може и да отбележат близо 25 хиляди безмислени жертви дадени от рашисткия оккупатор във войната, като сред зрителите на парада може да се забележат и откроят ясно тези 25 хиляди ЧЕРНИ забрадки на майките на загиналите млади войничета в тази порочна и безмислена война, започната от настоящия жив фюрер и пълен аггрессор и абсолютен комплеХиран тиранин - ПYTiНь.
224
4
 
10
 
! Отговори
Im-дртiйУайТБ0Й! преди 1 година
Е, като нема начин диктаторът аггрессор да получи своето, както го беше първоначално запланувал - на 9.май, за националния им празник на победата, тогава много ясно, че ПАБЕДА - НЕ БУДЕТ ваабщем и изобщо, затова и внешний министер лаврова даде обратен завой, демонстрирайки по този недвусмислен н/н БЕЗсилието на рашистката военна машина и тоталния й провал в тази специална военна операция, пардон ВАЙНА
223
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия показа ,че води и може да води добре планирани военни действия това,че не съвпада с очакванията на много наши зад клавиатурни специалисти и западни пърдялници си е техен проблем. Тя пази цивилното население всички други твърдения са спекулация и пропаганда с цел да се обезсърчат хората които симпатизират на Русия и Путин.
222
4
 
9
 
! Отговори
лекар преди 1 година
тоя със събраните очички вместо лечение ще получи екзекуция.
221
5
 
17
 
! Отговори
Жалко за хората преди 1 година
От мания за величие тия психопати разрушиха една държава и си изтрепаха собственото население, но поне показаха, че търкеляшниците им не стават за нищо.
220
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя си е баш рашистки министър на пропагандата. Държава окупатор и убиец с мечти за империя - само че на злото!! Дано света се отърве от тази фашочума на 21 век!
219
5
 
21
 
! Отговори
Операция преди 1 година
Каква война, бе Лавров? Нали беше военна операция и "мьI на Украину не нападали"?
218
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната ще продължи докато продъжавате да го наричате "конска чутура" и други подобни. Тя и за това и започна. Нямате капка ум в чутурите либерастите.
217
4
 
22
 
! Отговори
msm преди 1 година
руССия - руССКия Гьобелс отново взе думата циничен убиец и психопат!
216
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да сме наясно! Не минете ли Дунав този път, ще продължаваме да пращаме оръжия. Имаме си вече два моста, две големи пристанища, сума яхтени и Камен бряг. Маршрутът ви е познат.
215
2
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
За каква война става дума??? Нали беше специална военновременна операция??