Киев: Русия готви военен парад в Мариупол на 9 май

Булевардите ще бъдат почистени, отломките и телата прибрани
4 май 2022 15:51, Елка Василева
117
Киев: Русия готви военен парад в Мариупол на 9 май
Снимка: архив, БГНЕС

Русия подготвя военен парад в почти изцяло завладения от нея украинския пристанищен град Мариупол на 9 май по случай Деня на победата, каза днес украинското военно разузнаване (ГУР), цитирано от Франс прес.

Според ГУР за целта в Мариупол е пристигнал заместник-ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Кириенко. "Главната задача на (представителя на руския президент Владимир) Путин е да подготви церемониите на 9 май", пише в комюникето, публикувано в Телеграм.

Още по темата
Според ГУР Мариупол "ще стане център на тържествата", подготвяни от Русия по случай Деня на победата, когато страната празнува разгрома на нацистка Германия през Втората световна война. "Главните булеварди на града ще бъдат почистени, отломките и телата ще бъдат прибрани, така както и мунициите, които не са експлодирали", прогнозира украинското военно разузнаване.

ГУР изрази очакване зрителите на руските държавни телевизии да видят репортажи "за радостта" на жителите на Мариупол от идването на руските войски в града. Според украинското военно разузнаване Русия е подела "голяма пропагандна кампания" сред между 100 и 120-те хиляди души, които са останали в Мариупол, чието населението преди избухването на войната на 24 февруари бе близо 450 хиляди души.

Попитан днес за подготовката за 9 май, руският министър на отбраната Сергей Шойгу не спомена изрично за военен парад в Мариупол, отбелязва АФП. "Тази година ще има военни паради в 28 руски града", каза Шойгу. Той уточни, че ще участват близо 65 хиляди души, около 2400 единици военна техника и над 460 самолета.

Руската армия завладя Мариупол почти изцяло. Само огромният металургичен завод "Азовстал", където са се укрепили последните останали украински защитници на града, както и цивилни, все още не е напълно под неин контрол. Вчера един от командирите на батальона "Азов" каза, че руските сили са започнали щурм на комплекса - твърдение, което днес бе отречено от Кремъл.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко междувременно съобщи за тежки боеве в "Азовстал", предаде Ройтерс.

Загубен е контакт с украинските бойци в завода, каза по националната телевизия Бойченко, който не е в пристанищния град. Той добави, че над 30 деца са сред цивилните, които чакат да бъдат евакуирани от "Азовстал".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Човече 90 Точно такива са.Страдат хем от мания за превъзходство,хем от комплекс за непълноценост.Точно както правителя им.
64
4
 
6
 
! Отговори
Човече преди 1 година
А тъжни и нахъсани прозападни младежи , яко неглижират факта,че Русия има ресурси и то в повече .... Елементарни тролчета.
63
5
 
7
 
! Отговори
Човече преди 1 година
Украинската пропаганда се опитва да ни покаже, че руснаците са диви селски комплексари с нужда от показност. И си задавам въпрос, 2,3 точни ракети и Украйна приключва, може и с любимите на братята американци бомбени килими. Е не ми се връзва като ги гледам колко внимателно пипат.
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментиращите Байракатари какво ги споменават.Тея тенекии имат ли изобщо успешна мисия.
61
2
 
8
 
! Отговори
Веселине, акъл нямаш преди 1 година
До Веселинъ 7112136860 Веселине, можеш ли да четеш? Вероятно не, защото в противен случай нямаше да повтаряш като папагал фалшивите опорки, които ти спускат,! Прости, злобни и мързеливи сте, обаче с големи претенции, естествено без покритие! Това е положението! Прости хора, слаба държава!
60
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашисти беха италианците на Дучето и испанците на Франко, нацисти са германците, ама отде да правят разликата русофилчетата :))) Едното нема нищо общо с другото, ама щом казват рашките :)))))
59
10
 
14
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Колко много се дразнят украинските фашисти от честванията ,свързани с Победата над Фашизма. Защо ли! Защото украинците са евреи фашисти,а Хитлер бе евреин фашист. Точка по въпроса.
58
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема ли да издокарат пионерчета да маршируват в Масква :)))) Жалка работа са с тези паради, не разбраха, че са изостанали много от САЩ :))) Поне да имаха един самолетоносач, те немат, повреди се единствената им пушеща антика, бракуваха я :)))
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам Боби да се изкаже за парада. Отдавна знаем, че той 3 месеца повтаря как от утре цялата украинска армия е в котел. Ама от утре.
56
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачкай нацистите!!
55
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парад на 9ти май?! Русия остана без армия. Всичко старо е разрушено, останаха наемниците и няколко по-модерни танка, както и ракети. Парад. Ахахахахахахах, колко жалко е да си руски бедняк. Чакаме пълна военна мобилизация и берачите на перални от Сибир да се включат във войната.
54
5
 
12
 
! Отговори
вече не ги съжалявам преди 1 година
Животът си тече, разни хорица живеят от парад до парад и са потънали в забвение...
53
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващата година Парада на Победата ще бъде във Джуно - Столицата на Аляска !
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ще има пародия на 9-ти.
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поздравете парад с няколко Байракатара.Пуснете и един от мен.
50
8
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Това ще е интересно за гледане . Въобще парада на 9 май тази година ще е събитие номер 1 за Света . Лошото е че България попада в Цензурата наложена от САЩ на Руските Телевизии .Ще го гледаме нелегално - като едно време как слушахме Радио Свободна Европа .
49
7
 
11
 
! Отговори
До 67 преди 1 година
Хаха..сменихте опорките, кремълските гг..золизци.Той путтен можеше за 2часа да превземе цяла Украйна, но не искаше. Защото е добър.Къде ви намират такива чччугуни.
48
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега номера е да се влачи ))) Колкото по-дълго, толкова по яко на ЕС в сливиците ))) Ей Кокорчо днеска ревна за нефт ))) Утре ще ревне и за метали )))
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пуснете им няколко ракети и готово.
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Епа пуснете им на парада Байрактари за да ги поздравите за освобождението.