Народното събрание решава каква военна помощ да предоставим на Украйна

Без конкретни резултати завърши коалиционният съвет снощи
Обновена: 4 май 2022 06:36 | 4 май 2022 06:30, Анисия Иванова
150
Народното събрание решава каква военна помощ да предоставим на Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Депутатите решават днес за предоставянето на военна и техническа помощ на Украйна - това е записано като първа точка на редовното заседание на НС.

Предстои и разглеждането на Проект на решение за възлагане на Министерския съвет да окаже военно-техническа помощ на Украйна и Проект на решение за предприемане на мерки във връзка с войната в Украйна.

Извънреден коалиционен съвет се събра снощи заради военно-техническата помощ за Украйна. Срещата на управляващата четворна коалиция продължи близо два часа и завърши около 22:30 ч. без конкретен резултат.

Окончателно решение не беше постигнато - БСП са против подпомагане с оръжие, ПП и ДБ са декларирали, че са "за" даване на военна помощ, ИТН ще гласуват по съвест, съобщи БНР.

Още по темата

Днес в пленарната зала на НС ще се гледат и трите проекта за решение - два от тях - на ДБ и на ГЕРБ, предвиждат военно-техническа помощ, а проектът на ПП е компромисен.

След изявленията на съпредседателите на най-голямата парламентарна формация - Кирил Петков и Асен Василев, изглеждаше, че депутатите от ПП възприемат по-твърда позиция.

Опитите да се постигне консенсус с БСП продължават. Търси се подходящата формулировка. Знак за това даде представителят на ИТН Станислав Балабанов, който на влизане в МС снощи каза, че по време на визитата в Киев украинският президент Володомир Зеленски не е искал оръжие, а техническа помощ и икономическа и морална подкрепа.

Балабанов  обяви, че ще се работи за обхвата на това, което Народното събрание трябва да даде като мандат на правителството за предоставяне на помощ на Украйна. Той коментира и позицията на БСП, че ще напуснат управляващата коалиция, ако правителството гласува за изпращане на оръжие:

„Всеки може да реши каквото прецени. Сега, понякога страховете от това, че могат да се изгубят лични позиции в политически партии са от едната страна на барикадата, от другата страна са човешки животи“.

На въпрос дали ще се опита да убеди БСП за ремонт на военна техника за Украйна, Балабанов каза, че ще сподели това, което е видял и чул от президента Володимир Зеленски.

„Не съм седнал да убеждавам никого, това лежи на съвестта и отговорността на всеки един човек, защото тук е морален казусът, тъй като хората в момента губят животите си в Украйна, но всеки ще решава“, каза още Балабанов, цитиран от БГНЕС.

Темата коментира по-рано и началникът на кабинета на Кирил Петков  Лена Бориславова – "Не вярвам да има разпад на коалицията", заяви тя пред Нова телевизия. Според нея коалицията е стабилна и работи здраво.

Коментар от началника на кабинета дойде и за думите на президента Румен Радев, че хората, които взимат решения, трябва да се съобразяват преди всичко със сигурността на българите:

"Конфликтът е много близо до границите на Полша и Румъния. Това са държави, които изпращат военна помощ. Тяхната национална сигурност зависи от колективната сигурност на Европа и НАТО", каза Бориславова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
1
 
! Отговори
Математик преди 1 година
Историците са доста ограничени от към мозъчен капацитет !
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До историк, подкрепям напълно изказването ти.
109
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пловдив, съжалявам много защото сме учили в Пловдив, но трябва да се протестира срещу чуждите бази но най много срещу лъжата и манипулацията че някакви военни блокове ни пазят. Ако ние нямаме разумно поведение нищо не ни пази. Разумно значи миролюбиво а не да пращаме оръжия.
108
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали народното събрание може да реши да изпратим 240 депутати добоволци! Дарявам си заплатата за да ги въоръжа!
107
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕУТРАЛИТЕТ!!!!Не и скам моите деца и внуци да умират във войната на тези Бо..клуци,защото техните със сигурност няма да го направят!!!
106
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пловдив изчезваме от картата,Крумово,Граф Игнатиево,Альоша няма да ни спаси.
105
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо НС не решава каква помощ да окажат на българите. Ние сме с най-мизерните доходи. Образованието, здравеопазването са в критично състояние. Помощтта за Украйна ли е най-важната тема на управляващите?!! Нещастници! Народът ви мизерства, а вие лижете петите на американците и нефелниците в ЕС!!!
104
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Падне ли Русия,пада стожера на православието.Гърция поддаде прие закона за гебраковете.Остават монасите в Атон,които бяха тормозени да се ваксинират.
103
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде *** да те видим,можеш ли да дръпнеш шалтера на тая коалиция водена от марионетката Просто Киро?
102
4
 
8
 
! Отговори
Историк преди 1 година
До Анонимен 131. Ще се отрезвят, едва когато няколко точни ракетни удара с Искандери превърнат Граф-Игнатиево и др. натовски обекти в купчина руини. Много от военнолюбците драскащи тук не са помирисвали казарма и изобщо не схващат, че това което правят руснаците в Украйна изобщо не е истинска война, а операция щадяща мирното население. Убийствата са дело на укрите - долна и противна садистична *** . Чували ли сте за "Волинската сеч"!?
101
1
 
7
 
! Отговори
Харакуро Надърваки преди 1 година
До до 111 И пенделгейзери навсякъде, не ми хвали англосаксонската ***! Една и съща е навсякъде по света! Няма по-долно племе от англосаксите!
100
0
 
8
 
! Отговори
Гледайте днес преди 1 година
..как кака ви Корни ще "продаде БРАТСКАТА ДРУЖБА С РУСИЯ"---за западна валута от комисионните на продажба оръжие за Украйна!/////...ОФШОРКАТА НА СИНЧЕТО И СИ ЧАКА ПАРИЧКИТЕ..///
99
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка и нови избори. Защото при оставка само, властта отива в ръцете на ГЕРБ и ДБ, а тия не само ще дадат оръжие че и за сметка на държавния бюджет, както сами казаха, но и направо ще докарат американски бази тука, че и самолети ще излитат директно от тук срещу Русия. Нови избори на които да изметем всички национални предатели. Никой от тия дето са в Парламента няма да влезе там. Само още малко ни бутайте в тая война!
98
3
 
6
 
! Отговори
Рекох преди 1 година
До Казах,... аз пък ще ти пръсна кухарница с кеф! Такива безмозъчни твари ще ни вкарат във война за едното нищо! Русия започна Първата Св. война, колко му е да започне и Третата, но ние нямаме никаква полза да се завираме между шамарите! Това си вътрешноруска работа, между великоруси и малоруси, но все са руси, разбираш ли бе дурак, опизденный мудак!
97
7
 
2
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
КОМУНИСТИТЕ ВИ КАЗВАТ---" Тази война не е наша !Ще е наша , когато каже Русия и тогава почваме да обираме мандрите и кошарите за агнешко месо и сирене ...щото стана мноооого скъпо...!"---/от Окръжното на БКП/БСП../
96
4
 
6
 
! Отговори
Харакуро Надърваки преди 1 година
Предлагам да им предоставим на укрите, вазелин, та да им влиза по-лесно отзад в дирниците руския "хер". Също сизал за бандерлюгите, да се самоубиват и обесват по-бързо. А на руските войници - презервативи, че украинките са големи барсели и разпространителки на всякакви венерически болести.
95
3
 
9
 
! Отговори
Много Лицемерие преди 1 година
Подкрепям Мира,както и справедливоста.За да има тази справедливост оръжия не трябват. Трябва свободна икономика,свободно мислене и БЕЗПРИСТРАСТНОСТ. Винаги в един спор има две виновни страни. С пари всичко се купува . Украйна не трябва да е ПРИВИЛЕГИРОВАНА.Това води до извода ,че запада е твърдо решен да убие християнството и да спечели икономически чрез долар/евро в бъдеще. Първо Русия ,после Украина ще бъде РОБ ...И ПЕЙ СЪРЦЕ -хегемония пълна !
94
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам закриване на тоя Парламент и нови предсрочни избори. Тия си правят сметката ПП и сие да лижат г*за на антибългарските гадове, а ако Киро падне да дадат властта на ГЕРБ и ДБ та да ни закопаят с директно влизане във войната. Искаме нови избори. Който е за нов парламент +, който е против -. Да гласуваме!
93
0
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
НАБЛЮДАВАЙТЕ ---КАККАКА ВИ КОРНИ ЩЕ ПРОДАДЕ "БРАТСКАТА ДРУЖБА С РУСИЯ"---ЗА ВАЛУТНИТЕ КОМИСИОННИ ОТ ИЗНОСА НА ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА ...ХА,ХА,ХАААААААА....ЗАЩОТО , СИНЧЕТО ОТ ОФШОРКАТА СИ ЧАКА ПАРИТЕ....СМЕХ!"СОЦ-ДАЛАВЕРДЖИЙКАТА" ----В ДЕЙСТВИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
92
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да кажа, че предложението на ДБ е помощта да е оръжие и да е за сметка на държавния бюджет. Правилно четете. Защото нямаме нужда от пари за да си спасим икономиката и да спрем галопиращата инфлация. Трябва да дадем на Украйна, понеже малко даваме от бюджета на украинските бежанци в 5 звездните хотели. Пак да си ги изберете! Та парите за българите да идат при украинците. На изборите предполагам да се запишат като украинска партия.