В цял ЕС българите най-малко съчувстват на украинците

Най-малко са и убедени, че Русия носи основна вина за войната
5 май 2022 17:00, Елка Василева
871
В цял ЕС българите най-малко съчувстват на украинците
Снимка: архив, БГНЕС

Спрямо останалите граждани на ЕС българите най-слабо съчувстват на украинците и най-често не виждат Русия като главния виновник за войната в Украйна. Това сочат данните от проучване, представено днес от Европейската комисия.

Проучването отчита, че у нас 39 на сто изпитват пълно съчувствие към украинците, 34 на сто - до известна степен, 15 на сто по-скоро не съчувстват, 10 на сто изобщо не изпитват съчувствие, а три на сто не дават отговор.

Още по темата
Средно за ЕС данните са съответно 54 на сто, 35 на сто, 6 на сто, 3 на сто и два процента по същите показатели в посочения ред.

Мнението, че Русия е основен виновник за войната, се споделя убедено от 27 на сто у нас, за 19 на сто това е отчасти вярно, 21 на сто не са съгласни, 25 на сто са изцяло несъгласни, а 8 на сто не дават отговор. В ЕС дяловете съответно се разпределят между 52 на сто, 26 на сто, 10 на сто, 7 на сто и 5 процента.

По въпроса за присъединяването на Украйна към ЕС 23 на сто от българите са съгласни напълно, 28 на сто - отчасти, 14 на сто не са съгласни, 21 на сто решително възразяват, 14 на сто нямат мнение. В ЕС тези дялове са съответно 30 на сто, 36 на сто, 12 на сто, 10 на сто и 12 процента.

Едва 49 на сто от българите одобряват действията на ЕС след избухването на войната. Средно в ЕС 69 на сто от участвалите в допитването са изразили подкрепа за европейския отговор. Данните сочат, че 70 на сто от българите и 79 на сто от останалите в ЕС оценяват положително проявата на съпричастност с Украйна.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


871
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
563
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основната маса от населението е на страната на Русия. Причините обаче са различни. От неосъзната емоция до трезви и задълбочени геостратегически размисли. Само че поради различни съображения /страх от административна, политическа, икономическа идеологическа репресия/ тази основна част си трае. Правителството е проамериканско, нещата се диктуват от Козяк. Докарани са и големи количества военни от НАТО. Обществото е сериозно разделено в оценката на случващото се.
562
2
 
16
 
! Отговори
Грешна информация! преди 1 година
Над 80% от българите не съчустват на наглите украинци в България! Не повече от 1% са наистина нуждаещи. Другите дойдоха с мощните джипове с хилядите долари и евро за да си почиват на морето и да веят знамена! Болните, старите и бедните останаха в Украйна.
561
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То отдавна е известно че българите са най-голямия от...к на Европа. Нормално
560
0
 
16
 
! Отговори
социолог преди 1 година
Дори и тези проценти са доста поукрасени. С изключение на разните грантъри, позиращи като милостиви бгмами и фейсбук активисти, хората масово не дават пет пари, а доста са са и откровено негативни към укрите.
559
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прозовавам вскички, които искат помощ за Укрия: заплатата - АНчето - Киев!
558
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съчувствам на бедните, болни, онеправдани българи!Украинци, руснаци и всякакви други народи не ме интересуват! Докато има българи в нужда е редно да помагаме на тях, а не на чужденци!
557
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рано или късно Русия и Украйна ще се обединят и ястребът гanю ще се окаже с 200 хиляди руснаци на своя територия... Смееех! Между другото, защо всички окраинци говорят на руски?
556
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
искат като в Украйна, който не се бие с РФ, го застрелват, и тука са активирали сега съселите
555
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами българите сме просто реалисти. Ако почнем да съчувстваме на всяка нация, която е претърпяла неправда трябва да ревем по цял ден. Не виждам с какво украинците са по-различни от всички останали хора по света, които са били нападнати. За мен това е дискриминация.
554
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То не само на Украинците,Българите не съчувстват на никой даже и на Българите не съчувстват.Народа е индивидуалист и всеки иска да прецака всеки и се действа на принципа всеки сам си преценя.
553
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По всичко си личи,че България може да бъде извадена от ЕС и подарена на Путин.За разлика от Донбас и Луганск ние нямаме нито нефт,нито газ да бе говорим за литиум,нещо като Крим.
552
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите от ЕС в България ги прибират слугите и агентите на Москва,за сметка на това промиват мозъка на хората в посока Путин.Спрете с парите и помощите които наливате от Европа към България и може да се промени виждането,наложете визи за работещите и пътуващите отново,да чакат както преди на очашки и тогава ще оценят ЕС.
551
23
 
6
 
! Отговори
мястото ни преди 1 година
не е в Евро Съюза. Там са цивилизованите страни, за руските под логи като нас - евразия, при путин и ердоган и стига са тъпкали тука пари от европа, крадът ги руските слуги, файда йок
550
11
 
37
 
! Отговори
Тео преди 1 година
Преди седмица се прибрах от Франция. Ами да ви кажа французите са за путин а не за зеленси4
549
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в нашият затворен комплекс във Варна украинките им купили лък с метални стрели,цялата детска площадка е пробивана сякаш със дрелка,а ние плащаме по 300лв за поддръжка в комплекса,а тези унищожиха всички дъски в площадката.не виждат ли че рушат,защо,от благодарност нали?
548
21
 
9
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Също ще информирам незнаещите... основателя на Киев и Киевска Рус (още е нямало Русия) е брат на КУБРАТ! Да живее България ,слава на Украйна!
547
19
 
8
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Срам за нас българите. Но така е ,когато човек не познава историята си,още повече тази,която показва руската политика спрямо България векове наред. Една от последиците от премълчаването на това ,че Русия през последните няколко века ,умело изтри историята ни и я пренаписа по удобен за нея ,както и за Ватикана начин. Аз не знам дали сте се запитвали ,,Защо не се говори и не се учи за РАКОВСКИ,, . Потърсете негови книги,както и неговата,,Руската убийствена политика за българите,,
546
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в Западна Украйна няма война,тя е голяма колкото 3 Българии,да си ходят на хотел там.
545
7
 
22
 
! Отговори
аз преди 1 година
вън от България, да ходят където искат, но не и при нас
544
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 709 Анонимен До АНОНИМЕН "Ами щом до сега не си разбрал,че тези 40лв не се дават на украинците,а на хотелиерите,които са ги настаняват,то не се учудвам,че мразиш тези клети хора принудени да бягат от руския "мир".Опитай се да се поставиш на тяхното място" . . . . Не мога, защото ми липсва тунингованата G-класа на мерцедес или Q7 на ауди за по 200к евро! Как са излезли от Украйна след като имат мобилизация? Цената е 5000 евро не гривни! Бедните са си още в Украйна!