В цял ЕС българите най-малко съчувстват на украинците

Най-малко са и убедени, че Русия носи основна вина за войната
5 май 2022 17:00, Елка Василева
871
В цял ЕС българите най-малко съчувстват на украинците
Снимка: архив, БГНЕС

Спрямо останалите граждани на ЕС българите най-слабо съчувстват на украинците и най-често не виждат Русия като главния виновник за войната в Украйна. Това сочат данните от проучване, представено днес от Европейската комисия.

Проучването отчита, че у нас 39 на сто изпитват пълно съчувствие към украинците, 34 на сто - до известна степен, 15 на сто по-скоро не съчувстват, 10 на сто изобщо не изпитват съчувствие, а три на сто не дават отговор.

Още по темата
Средно за ЕС данните са съответно 54 на сто, 35 на сто, 6 на сто, 3 на сто и два процента по същите показатели в посочения ред.

Мнението, че Русия е основен виновник за войната, се споделя убедено от 27 на сто у нас, за 19 на сто това е отчасти вярно, 21 на сто не са съгласни, 25 на сто са изцяло несъгласни, а 8 на сто не дават отговор. В ЕС дяловете съответно се разпределят между 52 на сто, 26 на сто, 10 на сто, 7 на сто и 5 процента.

По въпроса за присъединяването на Украйна към ЕС 23 на сто от българите са съгласни напълно, 28 на сто - отчасти, 14 на сто не са съгласни, 21 на сто решително възразяват, 14 на сто нямат мнение. В ЕС тези дялове са съответно 30 на сто, 36 на сто, 12 на сто, 10 на сто и 12 процента.

Едва 49 на сто от българите одобряват действията на ЕС след избухването на войната. Средно в ЕС 69 на сто от участвалите в допитването са изразили подкрепа за европейския отговор. Данните сочат, че 70 на сто от българите и 79 на сто от останалите в ЕС оценяват положително проявата на съпричастност с Украйна.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


871
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
543
11
 
20
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
Не е лош българина, не е по-*** или по-малко състрадателен от другите европейци. Този резултат е защото имаме най-слабото и най-некадърното правителство в историята. Без ясна позиция, без авторитет, без визия. Това позволява да разцъвне популизма. А в царството на слепите, такива като Костя копейкин стават цар
542
8
 
23
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Гледам Бандеровците и в почивен ден са на работа от ранни зори.
541
12
 
16
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
До преди- Мутанти са тези, на които най-големият проблем им е опашката и бананите. Ама хладилниците ни бяха пълни, парното на 6 денонощно, бензина, тока, водата - стотинки. И храната беше истинска, не *** в лъскави опаковки.
540
33
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички долни русофили заслужават публичен бой с дряновица на голо по за'дните части, заради подкрепата си към фашистка Русия...
539
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бяхте попитали колко съчустват на руснаците?
538
5
 
6
 
! Отговори
Българка преди 2 години
Евро на ден!
537
10
 
34
 
! Отговори
Българка преди 2 години
Богата Франция им дава помищ 6,80 ? на ден на човек и да се оправят! България ум дава по 20 ? плюс 380 лв. И тегли заем след заем, защото пари няма я бюджвта. И пак смве лоши, нали.
536
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АНОНИМЕН "Ами щом до сега не си разбрал,че тези 40лв не се дават на украинците,а на хотелиерите,които са ги настаняват,то не се учудвам,че мразиш тези клети хора принудени да бягат от руския "мир".Опитай се да се поставиш на тяхното място" Те НАРОЧНО се правят, че не разбират, не че не разбират. Тия пари де факто се дават на други българи, които отгоре на всичкото имат нужда от финансова помощ заради дългата Ковид криза и сега заради нестабилността породена от руското нападение над Украйна.
535
11
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
До Армагедон Ами щом до сега не си разбрал,че тези 40лв не се дават на украинците,а на хотелиерите,които са ги настаняват,то не се учудвам,че мразиш тези клети хора принудени да бягат от руския "мир".Опитай се да се поставиш на тяхното място.И само да напомня,че злобарството,завистта и алчността са все смъртните грехове.Бъди по-смирен и милосърден и ще имаш щастие.
534
6
 
6
 
! Отговори
хехе преди 2 години
До пияница мистикТо освен ракия и пуканки друго и не умеете.Просто не ставате. Увредени бройлери.
533
0
 
5
 
! Отговори
808 преди 2 години
чупката
532
19
 
20
 
! Отговори
преди 1989 преди 2 години
До пияница мистик Много ми е странно, как може да има родени след 1989 г., които реват за соца и сесесерето?!?!?! Че и се опитват да ми противоречат и да ме убеждават, колко било хубаво тогава. Мечтая си, ако може само за ден да попаднат в онова време - да постоят на опашка, да се явят на изпит по "История на комунизма", да ги "посъветва" милицията за различно мнение, виц или облекло... Не е заради възрастта, момче, това е ТЕЖКА И НЕОБРАТИМА ГЕНЕТИЧНА МУТАЦИЯ - само така може да се определи.
531
12
 
40
 
! Отговори
Армагедон преди 2 години
Нашите родители на целия си стаж и труд за тази държава едва оцеляват с 300лв пенсия - 10тина лева на ден, а на чужденците даваме по 40лв... Сега ми кажете защо сме против тях...
530
10
 
49
 
! Отговори
Армагедон преди 2 години
Аз нямам нищо лично към Украинците, нито към Руснаците, но имам лично за стандарта на живот в България за Българите... За това, че събираме пластмасови капачки за ковиози за деца, а от бюджета храним Украинци и от бюджета им помагаме да продължават войната... Имам против, че нашите родители се радват на еднократна добавка от 70лв за Великден... За това, че те не са видели море през живота си камо ли да са живели в хотели на гърба на държавата ни...
529
29
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
При 80% от населението дeбиLи с промити от съветската пропаганда мозъци, действала цели 45 години, че 0pkите на Мордор са ни "освободили" от Западна Европа, а не са ни окупирали и наложили насилствено социализма, няма как да е другояче. Като измрат всички родени преди 1989 година ще тръгнем лека-полека да се оправяме. Дотогава ще си пием ракията, ще гледаме мача и ще ядем пуканки :))))
528
6
 
17
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Щото са най-бедни заради управниците си,а сега страдат и заради санкциите,които само намаляват средствата за украинските бежанци.Една Северна Корея оцеля въпреки санкциите от почти целия свят,а очакват Русия да клекне от санкции на 40 от 200 държави.Какво потребление има ЕС и какво Китай или Индия,че и Бразилия,която тори с руски торове?А оръжие Русия има за света с години.Перални и бойлери ще си направят след като летят в космоса.
527
12
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
че те тия укри са си живи бандити - путин ги чисти, ний ще ги обичаме...айде де!
526
23
 
7
 
! Отговори
Коментатор преди 2 години
Българите са саможиви егоисти които гледат себе си и само искат помощ или от държавата и правителството или от чужбина и винаги някой друг им е виновен. Никакво състрадание или емпатия. Даже може би 85% не знаят и не са чували думата емпатия.
525
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' българите най-малко съчувстват на украинците '' .......................... ами когато същото се случи и с българите - никой няма да съчувства на българите. И не си мислете, че няма да стане ...
524
10
 
13
 
! Отговори
До Честно отговорено преди 2 години
Никой никаква мантра не ми е набивал глопако, хората сами преценяват къде е по-добре, и масово драпат на запад - дори и самите руснаци и русофили го правят, или поне децата им са там ! А към Русия никой не е задрапал, дори ти самият !