България плаши с вето решението на ЕС за руското петролно ембарго

Бивш министър: Няма да останем без горива, но цената ще е по-висока
Обновена: 6 май 2022 21:45 | 6 май 2022 20:17, Анисия Иванова
132
България плаши с вето решението на ЕС за руското петролно ембарго
Снимка: Bulgaria ON AIR

България вероятно ще наложи вето на решението на ЕС за руското петролно ембарго, ако не бъде включена в списъка на страните, които ще отложат въвеждането на тази санкция.

Страната ни вероятно няма да бъде изключена от петролното ембарго срещу Русия. Това е станало ясно по време на съвета на посланиците на страните-членки на Европейския съюз, който се провежда в Брюксел. Според агенция Ройтерс страната ни не е посочила достатъчно основателни причини.

Словакия, Чехия и Унгария обаче са получили допълнително време, за да подготвят инфраструктурата си за алтернативни доставки. Европейската комисия предлага за всички останали страни от общността да се наложи забрана за купуване на петрол от Русия, което да влезе в сила след 6 месеца, а за петролни продукти след 8 месеца.

"Работим по въпроса да бъде постигнато споразумение и то ще бъде постигнато. Но ако това не се случи в кратки срокове, по-точно до края на седмицата, след "Деня на Европа" ще свикам заседание на външните министри", заяви върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Жозеп Борел. 

Още по темата

Унгарският премиер Виктор Орбан се противопоставя на забраната на руския петрол. Според него тя е като хвърляне на "ядрена бомба" върху икономиката на страната му.

"За Унгария предложените санкции изискват сериозна модернизация на алтернативната инфраструктура за доставки и пълно пренареждане на капацитета ни за рафинерии. Тези усилия отнемат време и изискват инвестиции, които са излишни и следователно не могат да бъдат финансирани на пазарна основа", посочи министър-председателят на Унгария Виктор Орбан.  

България обаче не е включена в списъка за отлагане на ембаргото за внос на руски петрол. Според източници от Еврокомисията страната ни не е посочила достатъчно основателни причини за това.

"Това, което е притеснително е, че явно щом Европейската комисия предлага само три държави, а не и България, която е на равностойно положение като доставки, явно не сме си свършили работата, но заседанието не е свършило с решение, има възможност България да наложи вето и да вземе съответните мерки, защото резултатът ще доведе до ново поскъпване на цените и не само на горивата, но и всички стоки и услуги, и инфлация на хранителните стоки от 18%", каза бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов. 

Той е категоричен, че България няма да остане без горива, но цената вероятно ще е по-висока. Източниците на Bulgaria ON AIR от министерството на енергетиката обясниха, че решението не е окончателно и страната ни ще положи още усилия за отлагане на ембаргото.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева по Bulgaria ON AIR

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са ***. България нямала основания...е какви по-големи основания от тия, че в БГ бензина е под 3 лева или беше, а в Германия над 5 лева? Почнем ли с германските цени, което ще стане и то не заради разликата в акциза, обедняваме два пъти. 18% инфлация...глупости. Инфлацията ще е 100%, заплатите се уговориха да не мърдат години, ние ставаме отново бедни, както 1996-1997-***. Вкарваме Еврото, обедняваме още 50%.
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 91 Работата е там, че и тако и вако все мрачни времена се очертават.
84
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали ще имат куража да наложат вето?
83
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това проруско правителство ни тласка към напускане на ЕС и вероятно Нато, отдавна го предусещам. Особено БСП, които явно дърпат конците задкулисно. Възраждане пък саботират въвеждането на еврото, което би затвърдило статута ни на европейска страна... Ако излезем от Евросъюза, край с България. Ще ни върнат в мрачните времена на Евразия, на Путин, ще трябва да се бяга на запад, докато не са премахнали визите.
82
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички се хващайте и да избием рибата в парламента,неможи така тихомълком да седим и си пишиме,ножа ни упря до кокала,а вие си пляскате и мляскате устата...,,ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА,КОГА"???
81
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсалаци напускайте ЕС и Нато че ще ядете хурката скоро абсалаци!
80
4
 
25
 
! Отговори
-_- преди 1 година
Айде бартер за Македония, на нашето място в ЕС.
79
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да напуснем Европейския съюз и да заживеем като свободни хора.
78
7
 
9
 
! Отговори
от Унгария преди 1 година
Абе напускайте ЕС колкото се може по бързо, бедни, корумпирани и руски агенти + олигарси, Бг не е ЕС а евразия
77
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кирчо нема топки.
76
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи след газа, сега ще плащаме повече и за петрол... Колко повече? 30-40%? Ние сме богати, имаме най-високите доходи в ЕС, зашо да не платим? Нали така, демостадчета? Нищо де, като стане студено ще се топлим по площадите скачайки и викайки "Кой не скачи е москал" или "Кой не скача е червен". Имаме право на избор.
75
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не взимаме заплати като в Чехия поне ще си купуваме руски петрол. Вие да не ползвате марсиански?
74
1
 
29
 
! Отговори
Основателна причина преди 1 година
Българите са бедни гладни скъсани и нямат пари за евро игрички и скъпа нафта! Вии срама нямате ли бе оглозгахте на хората спестяванията с ваше простотии
73
2
 
15
 
! Отговори
_ преди 1 година
Господин президент излезTe и кажeTe на Петков , че ако не намери газ до 1 месец, следващият месец хлябът ще cе продава oT 3 лева!!!
72
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До от Унгария Само Британия може да илиза от ЕС пък на нас да ни извиват ръцете за да пуснем бълхата вардарска македония.
71
3
 
28
 
! Отговори
от Унгария преди 1 година
Нещата са кристално ясни Бг не е за член на ЕС, беше грешка че я приеха и това трябва да се поправи с доброволното напускане на България!
70
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато всички уж се дръпнаха от руските петроли, газ, дървесина, метали:цветни,черни и редки. Да бяха помислили с кратуните си.
69
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купони за бензин . За хляб. И свещи. Филмът се повтаря.
68
3
 
30
 
! Отговори
негласуващ преди 1 година
Направете ни доходите ЕСовски бе!В какъв ЕС сме като доходите ни са десет пъти по малки!В ЕС сме само на книга ама реално не сме така че изобщо не трябва да зависим от брюкселските найлонови зелки!Какъв ЕС?Да си гледат работата и ние нашата и това е!
67
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да скръцнем със зъби на западняците. Досега сме се съгласявали за абсолютно всичко, въпреки че е било против нашия интерес. То не бяха 4 реактора на АЕЦ "Козлодуй", то не беше отказа от АЕЦ "Белене", Южен поток (в оеигиналния му вид), Бургас-Александруполис. Само тези енергийни проекти, като ги сметнеш, излиза, че сме на загуба от членството ни в ЕС. Нека поне този път да защитим българските интереси (и по отношение на въвличането ни във войната, а и по отношвнив на енвргийните доставки)