Силни емоции в Москва в навечерието на 9 май

Някои вярват, че Русия ще използва кризата като възможност за дългосрочен просперитет
8 май 2022 17:55, Йоана Цонева
137
Силни емоции в Москва в навечерието на 9 май
Снимка: БГНЕС

Жителите на Москва изглеждат разтревожени, но устойчиви, докато в неделя страната се подготвяше за годишното честване на съветската победа над нацистка Германия, а икономиката ѝ се задъхваше от най-строгите икономически санкции на Запада в днешно време.

Докато руската военна операция в Украйна се приближава към края на третия си месец, президентът Владимир Путин ще подчертае огромните жертви, дадени от Съветския съюз за победата над Адолф Хитлер във Втората световна война, в речта си за Деня на победата на Червения площад в понеделник.

Санкциите, наложени от западните държави, след като Путин започна инвазията в Украйна на 24 февруари, доведоха Русия до най-тежката икономическа криза от годините след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., въпреки че Кремъл твърди, че ще увеличи собственото си производство и ще търси нови пазари в Азия, пише "Ройтерс".

Някои руснаци заявиха, че са разтревожени и емоционални, като се имат предвид близките семейни връзки между двете най-големи източнославянски популации, които сега са разделени от конфликта.

"Емоционално съм силно засегната, защото имам две сестри, които живеят в Украйна", казва Лариса, московчанка, след въпрос от страна на "Ройтерс".  "Разбира се, сега е много трудно да се общува с тях - много трудно. Сега те водят своя собствена информационна война".

Но Лариса, която подобно на няколко други говори при условие, че фамилията ѝ не се използва, каза също, че патриотизмът в руското общество се засилва.

Още по темата
"В Русия като цяло сега има голямо сплотяване на масите във връзка с тези събития: това, което мога да кажа, е, че патриотизмът расте", каза Лариса, живееща в богатия московски квартал Патриаршия.

Проучванията на общественото мнение показват, че повечето руснаци подкрепят военната операция, а рейтингът на Путин се е повишил с повече от 14 процентни пункта до 81,5 % от началото на военната операция.

Руски опозиционни активисти твърдят, че държавните медии дават частична информация за конфликта, а независимите медии са задушени. Руски официални лица твърдят, че западните медии отразяват прекалено проукраинска версия на конфликта, като пренебрегват опасенията на Москва.

Друг жител, Дмитрий, говори за "постоянното напрежение" в ситуацията, докато жена на име Евгения казва, че конфликтът е бил удар.

"За мен това е много силен психологически удар и почти цялото ми обкръжение изпитва същото", каза Евгения, която спомена за многото табели "продава се" в нейния район на Москва.

През последните години Денят на победата е изключително важна дата за Русия. Съветският съюз - съставен от Русия, Украйна и други съветски републики - губи 27 милиона души през Втората световна война, повече от всяка друга страна. През последните години Путин се възмущава от опитите на Запада да преразгледа историята на Втората световна война, за да омаловажи съветската победа.

Путин твърди, че е започнал така наречената "специална военна операция" в Украйна, за да попречи на Запада да използва Украйна, за да заплашва Русия, и за да изкорени хората, които нарича опасни националисти. Украйна и Западът твърдят, че Москва е започнала непровокирана агресивна война.

В един от елитните московски ресторанти се усещаше предчувствие, смесено с раждащата се увереност, че Русия ще издържи - и дори ще използва кризата като възможност за дългосрочен просперитет.

Мария Подзолко, директор на Selfie, ресторант, удостоен със звезда Мишлен миналата година, каза, че част от оживлението е отминало - и цените на виното са се повишили рязко, тъй като все още няма достатъчно местно производство.

"Селфи" е скъп ресторант - тук има определен контингент от гости, за които кризата е по-скоро емоционална, отколкото икономическа", каза Подзолко пред Ройтерс.

"Почти всички рождени дни са отменени", казва Подзолко. "Корпорациите отмениха всички големи събития, защото всички бяха заложници на такъв дълбок стрес и нашата изискана кухня пострада най-много."

Тъй като главният готвач Анатолий Казаков винаги е работил с руски продукти, "Селфи" все още предлага меню с деликатеси, сред които морски таралежи от Мурманск, миди от Сахалинск в Тихия океан и патица от Ростов на юг.

"Създаденият дефицит ще даде възможност за развитие на местното производство и вътрешната търговия", казва Подзолко.

"Селфи", което се намира в сянката на един от небостъргачите на Йосиф Сталин, така наречените Седем сестри, предлага широка гама от руски вина, въпреки че чуждестранните вина са скъпи.

Бутилка Chateau Roc de Cambes 2009 от Cotes de Bourg във Франция е посочена в менюто на цена от 46 000 рубли (683 долара), въпреки че според уебсайтове за търсене на вина в Лондон бутилката струва по-малко от 100 долара./БТА

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ор-ките ще честват в Мордор разрухата на Европа а тукашните зомбита страдащи от Стокхолмския синдром с жа-лките душички на мишчици ще им пригласят
56
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този парад трябва да е последен.Русия загуби очаквано войнатаРусия да се разпадне,а специално на руснаците не трябвада им се позволява завинаги да си измислят войни.
55
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
9 май не е празник, щом е работен ден! Ако е празничен ден няма да се работи!
54
18
 
16
 
! Отговори
Алексей Толстой преди 1 година
Аз не се гордея, че съм руснак, покорявам се на това положение. Ако преди да се родя, Бог ме беше попитал: Графе, избери си народ, сред който да се родиш, бих му отвърнал: Ваше Величество, където на Вас ви е угодно, само не в Русия! И ми се иска да се хвърля на земята, да се гърча в отчаяние от това, какво сторихме ние с талантите, които Бог ни е завещал и какво зло сме сторили на света.
53
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тук на сл.бряг ,украинките с изскуствени джуки и вимета че са в емоция ,бедните украински женички
52
23
 
11
 
! Отговори
от гръцки източници преди 1 година
Скитите,родоначалници на руснаците,са били известни с канибализма си!
51
29
 
17
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Русия е най-мръсната и до погнуса отвратителна страна в цялата световна история. Там са селектирани чудовищни морални ypoди, при които понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки. През цялата си история тази нация се е въргаляла в ..., в които иска да потопи целия свят.
50
1
 
22
 
! Отговори
чудна работа преди 1 година
Влизам във форума и кво виждам!?Едни говорят за "руските фашисти",а други за "украинските фашисти"!А бе ей,вие у ред ли сте,от кога фашистите се бият по между си!?
49
1
 
9
 
! Отговори
До 59 Анонимен преди 1 година
Според мен може и да го излъчат. Май в 9 ще почва всеки случай. Виж програмата на БНТ и ще си отговориш сам. Ако ли не, в ютуб вероятно ще се излъчва. 100% ще го намериш де
48
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
- Сеня, как е при вас в Одеса?- Как да е, руснаците воюват с НАТО.- Има ли загуби?- Има, руснаците загубиха няколкостотин самолета, няколко хиляди танка и БМП, прилично количество жива сила включително генерали, крайцера Москва...- А, НАТО?- Няма да повярваш, НАТО още не е дошло
47
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путинская Россия ще престане да съществува като федерация след тази война. Кремълският пcиxoпат води тази държава и бездуховна нация към небитието.
46
15
 
20
 
! Отговори
Аз преди 1 година
НЕ подкрепям фашистка Украйна. Благодаря за предложението все пак и довиждане!
45
9
 
12
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
До Истината..... Ти наясно ли си със законите на физиката? Какво става със скоростта като навлезе в плътните слоеве на атмосферата? Много мултфилми си гледал. Колкото ескадрили със Су-57 имат, толкова и Сармати ще имат!
44
15
 
18
 
! Отговори
Пушкин преди 1 година
Пушкин за руския народ :Народ, равнодушен до най-малкото задължение, до най-малката справедливост, до най-малката истина, народ, който не признава човешкото достойнство, който изцяло не признава нито свободния човек, нито свободната мисъл.
43
16
 
20
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Кинжал лети с от 12000 до 14000 км в час. Сметнете докъде може да стигне това без да го засичат радари. Само една светлина се вижда и гръм от звуковата бариера след някакви секунди. Прави плазма около себе си, заради високата скорост и затова радарите не я хващат. Направена е от цирконий. Лудница
42
13
 
15
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
Трагична държава и трагичен народ
41
12
 
8
 
! Отговори
бе ти какво искаш!? преди 1 година
До Анонимен 43 От народ,който 500 години е бил роб,и е чакал друг да го освободи!?Хора с увредени гени!?Ситните дребни човечета на Кеворкян,дето в къщи винаги държат по три букета-един за САЩ,един за Русия ако дойде то знае ли човек,и трети за всеки случай!Огледай се и виж,че България е празен звук,такава държава няма!!!
40
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В "тюрмата на народите" каквато беше руската империя а след нея СССР единствено руския надзирател беше добре а другите нации бяха мачкани и потискани. Войната в Украйна съживи рефлекса на надзирателят да репресира другите народи. Затова днес руснаците са като побеснели кучета, защото Путин им даде още една възможност да подчинят е мачкат украинците и да разширят сферите на влияние на Русия. Но със силата на украинците и със западната помощ Русия ще бъде победена!
39
5
 
21
 
! Отговори
Много им отърва ! преди 1 година
Да се правят на велики и непобедими , народа им е облъчен от отвратителна пропаганда ,при нас пропагандата беш е 45г там е от 1917 та до днес ! За 45г тука по възрастните се мислят за руснаци и че са част от,, непобедимата ,,им армия ! Тези даже предпочитат Путин да ги управлява пред наше правителство ! А путин като е много корназ да нападне страна от нато без да плаши със атом защото на нас въобще не ни дреме ,той и семейството му са милиардери да изстрелва атома и да умира !
38
4
 
17
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Над 100 години болшевико-чекистки експерименти са превърнали руската нация в тълпа мразеща свободата и демокрацията и боготворяща всеки негодник добрал се до властта в Кремъл. В момента този негодник е Путин, руснаците обичат да ги лъже, че са народ с историческа мисия, че са велики и че са обкръжени от врагове, които не искат да им позволят да спасяват света за пореден път.