Кремъл: Путин няма да обяви война на Украйна на 9 май

Песков призова хората да не се вслушват в спекулации
4 май 2022 15:19, Йоана Цонева
103
Кремъл: Путин няма да обяви война на Украйна на 9 май
Снимка: БГНЕС

Кремъл отхвърли спекулациите, че президентът Владимир Путин планира да обяви война на Украйна и да обяви национална мобилизация на 9 май, когато Русия отбелязва победата на Съветския съюз във Втората световна война.

Досега Путин окачествяваше действията на Русия в Украйна като "специална военна операция", а не като война. Но западни политици и някои наблюдатели на Русия предполагат, че той може да се готви за голямо изявление следващия понеделник с редица възможни сценарии, вариращи от открито обявяване на война до обявяване на победа, пише "Ройтерс".

Запитан за спекулациите, че Путин ще обяви война на Украйна на 9 май, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Няма никакъв шанс за това. Това са глупости."

Песков също така заяви, че хората не трябва да се вслушват в спекулации, че може да има решение за национална мобилизация.

"Това не е вярно. Това са глупости", каза Песков пред репортери.

Още по темата
Денят на победата 9 май е едно от най-важните национални събития в Русия - възпоменание за огромната съветска саможертва, направена при победата над нацистка Германия в така наречената в Русия Велика отечествена война.

По приблизителни оценки 27 милиона съветски граждани са убити във войната от 1941-45 г., която оставя Съветския съюз опустошен и почти всяко съветско семейство скърби.

В предишните си речи по случай Деня на победата Путин се е опитвал да се заяде със Запада и да демонстрира огневата мощ на постсъветските въоръжени сили на Русия.

Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари доведе до смъртта на хиляди хора, разселването на още милиони и породи опасения за най-сериозната конфронтация между Русия и САЩ след Кубинската криза през 1962 г.

Путин заявява, че "специалната военна операция" в Украйна е необходима, тъй като Съединените щати използват Украйна, за да заплашват Русия, и Москва трябва да се защити от преследването на рускоговорящи хора.

Той представя конфликта като неизбежна конфронтация със Съединените щати, които обвинява, че заплашват Русия, като се намесват в задния ѝ двор и разширяват военния съюз на НАТО.

Украйна твърди, че се бори срещу заграбване на земя в имперски стил и че твърденията на Путин за геноцид са глупости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Това са глупости ", отговори Песков и ден преди инвазията, когато го запитаха ще нападне ли Русия Украйна! Кой вярва вече на тези лъжци?! А тя войната отдавна е факт, и то без официално обявяване.
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"победата над нацистка Германия в така наречената в Русия Велика отечествена война" _ Да внесем ясност. Руснаците наричат Велика отечествена война не само победата над нацистка Германия. Руснаците наричат Велика отечествена война и победата над Наполеон и неговите съюзници. Защо? Защото и в двата случая във войните участват не само войските, но и всички народи, населяващи Руската империя и СССР. Всички народи дружно защитават общото си Отечество и побеждават агресорите.
80
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Русия не беше нахлула в Украйна, жертвите щяха да са много повече. Донбас щеше да бъде изтрит от лицето на земята. Путин го предотврати и едновременно с това обърка мнотго сметки.
79
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Диман,единажи совравши кто ж тебе поверит? Вие нали вкупом-ти,Лавров,Путин-твърдяхте,че няма да нападате Украйна.А то каква стана тя? След това се въртяхте "как *** на сковородке" за да измислите от нелепо до по-нелепо оправдание на лъжите си.
78
5
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Светът не вярва на Московски лъжи !
77
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова се е сдухал Путин, че и война не може да обяви. Пък и в Москва вървят слухове, че Кабаева му сложила рога.
76
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не са луди да обявят война. Ако обявят война трябва да спрат газа и петрола през Украйна. А това са много мангизи...
75
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
маоже да не се вярва, но има логика в такова решение! Ако путин обяви война, тогава Украйна може официално да се брани и да обстрелва обекти зад граница си. С колкото по-модерни оръжия се снабди, толкова по-далечни цели ще може да обстрелва. Реципрочно! Едва ли на кремълските фашисти ще им се иска подобно развитие! Сигурно Украйна има с какво да обстрелва зад граница, но очевидно се въздържа!
74
2
 
15
 
! Отговори
ХА ХА преди 1 година
Такива майтапи вече сме слушали :-)
73
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е те и Украйна нямаше да нападат...
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин няма да обяви война на Украина,понеже след 69 години ще прави секс в същия ден.
71
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 80 Русия да благодари на Азербайджан и Чечения за петрола и газа си, щото те немат такива неща в Сибир :)))
70
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин провел лечение за Рак,обаче Рака е изпреварил лечението като се самоубил.
69
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия да благодари на Бог ,че имат газ и петрол,че иначе с тези алкохолици мъже и промискуиращи жени до никъде нямаше да стигнат.
68
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един беженец от Авганистан попаднал в Русия и незабавно се самоубил,след като видял как живеят Руснаците.
67
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво излиза? За пореден път се доказа, че Хитлер беше прав! Ако англетата бяха махнали комунягата Чърчил и бяха подписали примирие с Германия сега този проблем нямаше да го има! Искахте комунизъм, на ви комунизъм сега! Всички ужаси за Европа са пристигнали от Азия - чумата, комунизма, исляма, османците, руснаците. Абе все ужаси и мизерия!
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин имал извънбрачно дете, от жена му.
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ще получи смъртоносна инжекция от анестезиолога. Приятелите му ще го убият, за да не попадне жив в ръцете на неприятеля.
64
4
 
21
 
! Отговори
късата памет преди 1 година
На руснаците вече и на една дума не им вярвам. те и преди на нахлуят в Украйна разправяха същото. По тяхната тв русия1 по цял ден некви болни мозъци говорят за ядрени атаки срещу кого ли не. Цялата тая енергия, ако я бяха насочили за нещо полезно за хората щяха да са след най проспериращите страни, обаче на тая шайка и дай да граби и убива.
63
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има нова обява: Мразя Руснаци безплатно!