Експерт: Ако спре вноса на руски петрол, ще има недостиг на гориво

Около две години са нужни на рафинерията в Бургас за технологични промени
Обновена: 9 май 2022 16:32 | 9 май 2022 16:31, Петя Славова
140
Експерт: Ако спре вноса на руски петрол, ще има недостиг на гориво
Снимка: БГНЕС

Година и половина - две са необходими за рафинерията в Бургас да направи необходимите технологични промени за работа без руски петрол. Ако през това време България спре вноса от Русия, няма да има откъде да се снабдим с необходимото ни количество гориво.

Това заяви пред БНТ Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация. Той допълни, че към момента руският петрол в рафинерията в Бургас е около 45%-50-% от суровината, която се преработва там. Ако това количеството намалее още обаче, рафинерията ще трябва да спре работа.

Още по темата

 "В момента рафинерията не може да работи без руски петрол. Ако сега се спре вносът, няма да има с какво да работи рафинерията. За да бъдат направени необходимите технологични промени и да премине изцяло на друг петрол, най-вероятно ще трябва рафинерията да спре за известно време. Това е нормално, случва се при всички рафинерии. Но ако рафинерията спре сега - без необходимия запас от нефтопродукти, това ще се отрази сериозно у нас. Никой от съседните пазари няма да може да запълни липсващите количества. Така че тогава няма да си говорим за цена на горивата, а за това има ли такъв продукт." - каза Бенчев.

Той призова правителството да не отстъпва от позицията България да бъде сред страните-изключения за петролното ембарго на Русия, защото в противен случай е застрашена икономиката на страната. Според Бенчев България има аргумент да изисква това, защото излазът на едно "затворено" море като Черно море не осигурява същите логистични предимства като излаза на Средиземно море.

 "Имаме особеността, че нямаме излаз на Средиземно море, за разлика от държавите, които най-много настояват за петролно ембарго, а сме с едно пристанище на затворено море и доставките зависят от властите в Турция и метеорологичните условия на Босфора. Сега корабите идват от 400 км и курсовете им са планирани. През Босфора ще е по-трудно – едно затваряне на прохода и забавяне на кораб, значи затваряне на рафинерията, защото тя няма да има какво да преработва. За да мислим за сериозна енергийна независимост, трябва тръбопровод Бургас-Александруполис, за да може да се доставя нефт от Средиземно море." - изтъкна той.

За последния месец дизелът у нас е поскъпнал с 4%, а бензинът - с 1,5% - 2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
0
 
! Отговори
гениално преди 1 година
изказване. Ако те навали дъжд ще се намокриш
108
3
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
Проблема на БГ е, че почти цялата ни политическа върхушка е про-руска и путинистка и дори да има безболезнено решение с горивата няма да го приложи защото това няма да е в интерес на Русия. На населението трябва да се покаже нагледно колко е зле да се живее без Русия и Путин. Така, че ако в ЕС се получи повишение на цените на горивата, нашите тук ще ни ще ни приложат ценово цунами по поръчка от Москва. А Митрофанова ще продължи да ни гледа назидателно и да ни размахва пръст заканително.
107
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стига глупости: Браво никът ти много ти отива. Една нация като руснаците които не произвеждат даже клечки за зъби и пирони се хвали пред света, по точно заплашва света с безаналогови оръжия. В същото време украинскатаармия въоръжена с леко стрелково оръжие и турски и китайски дронове утилизира цялата им безаналогова техника. Вчера показваха в тубата как влакове с оръдия и САУ от ВСВ пътуват към фронта. А една рота войници очакват да се качат по камионите въоръжени с пушки "Мосин" от 1898 г.
106
0
 
2
 
! Отговори
Стига бе преди 1 година
Сега ли откривате топлата вода?! Не само, че ще има недостиг на горива! Чака ни продоволствена криза, само че другарката Нинова не смее де си признае!
105
2
 
1
 
! Отговори
Погледнете Полша преди 1 година
Бургас-Александропулис е най-мръсният възможен тръбопровод, той не издържа нито една екооценка и затова не беше одеюобрен навремето. Всеки разлив по този тръбопровод, гарантирано, трайно унищожава Българското Черноморие, след което се забравя за туристите...Беше фикс идея на едни корумпирани люде, но след това им стана ясно, че така наистина ще затрият Българското Черноморие.Сега е моментът да се строи и осъвременява Българската железница и да се купуват мотриси, пътнически и транспортни вагон
104
1
 
4
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До АКО СПРЕ РУСКИЯ П...:Пентагонът нямало да остави. Кой гопита Пентагонът? Една хиперзвукова руска ракета "парящий треугольник", срещу която САЩ нямат никаква защита и Пентагонът ще замине към "царствое небесное". И те това го знаят много добре, затова си траят.
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за две години ще построят нова рафинерия тоя коя хранилка е.
102
12
 
1
 
! Отговори
Чобан Електрик преди 1 година
По-добре скъпо, отколкото москалско!
101
11
 
4
 
! Отговори
АКО СПРЕ РУСКИЯ П... преди 1 година
Спре ли руския петрол веднага ставаме енергийно, а от там и политически независими от кремълските тирани. А петролът непременно ще спре, защото ще спре да съществува примитивна Русия. Това е въпрос на време, защото Пентагонът няма до остави повече Империята на злото да тормози човечеството.
100
2
 
10
 
! Отговори
уйде коня преди 1 година
След 5 дни Русия спира нефта на вражески държави , така че какво казва Урсула или *** Киро няма никакво значение .
99
0
 
3
 
! Отговори
мхъ преди 1 година
И аз съм експерт....
98
0
 
4
 
! Отговори
и войната ....110 преди 1 година
ФАКТ!
97
1
 
9
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 година
В ЦЕНАТА Е ПРОБЛЕМА.....другото са излишни приказки за балъци.....но има само една истина ----- че НЕФТОХИМА ЩЕ УМРЕ!...Петрола вече не може да се кара от Русия с танкери поради ембаргото...!
96
0
 
9
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Бензин и нафта има навсякъде бе , ***........И НЕ Е ПРОБЛЕМ!!!!// ТУК ...СТАВА ВЪПРОС САМО ЗА ЦЕНАТА...!
95
0
 
2
 
! Отговори
:( преди 1 година
Ако спре вносЪТ! ***!
94
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая жалка територия върви към затриване с бързи крачки! Много бързи!
93
1
 
29
 
! Отговори
Спирайте вноса преди 1 година
вед-на-ги-чески!!! Затваряйте икономиката!!! Ние евроатлантици ли сме или какви!!? Минаваме на гладна диета, без ток, вода, санитарни потребности. Ще напуснем градовете и ще населим пещерите и балканите. Но поне ще носим в гърдите си евроатлантическите ценности, които ще ни топлят и дават сили. А междувременно Урсулка и Борел и останалите ще си получават 6 цифрените заплати и ще си преживят хайвереца.
92
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости ! България не зависи от руски петрол. България купува дизел и бензин от Швейцария на международни цени със съответната отстъпка, така че да не могат други доставчици да внасят горива у нас. Отстъпката се наблюдава ежедневно и цената е такава ,че например от OMW на им излезе неизгодно да се конкурират със швейцарците
91
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тез червени домати кой ги Баце разклати.
90
0
 
10
 
! Отговори
Рлюль преди 1 година
А те какво очакват, да има свръх предлагане ли