Експерт: Ако спре вноса на руски петрол, ще има недостиг на гориво

Около две години са нужни на рафинерията в Бургас за технологични промени
Обновена: 9 май 2022 16:32 | 9 май 2022 16:31, Петя Славова
140
Експерт: Ако спре вноса на руски петрол, ще има недостиг на гориво
Снимка: БГНЕС

Година и половина - две са необходими за рафинерията в Бургас да направи необходимите технологични промени за работа без руски петрол. Ако през това време България спре вноса от Русия, няма да има откъде да се снабдим с необходимото ни количество гориво.

Това заяви пред БНТ Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация. Той допълни, че към момента руският петрол в рафинерията в Бургас е около 45%-50-% от суровината, която се преработва там. Ако това количеството намалее още обаче, рафинерията ще трябва да спре работа.

Още по темата

 "В момента рафинерията не може да работи без руски петрол. Ако сега се спре вносът, няма да има с какво да работи рафинерията. За да бъдат направени необходимите технологични промени и да премине изцяло на друг петрол, най-вероятно ще трябва рафинерията да спре за известно време. Това е нормално, случва се при всички рафинерии. Но ако рафинерията спре сега - без необходимия запас от нефтопродукти, това ще се отрази сериозно у нас. Никой от съседните пазари няма да може да запълни липсващите количества. Така че тогава няма да си говорим за цена на горивата, а за това има ли такъв продукт." - каза Бенчев.

Той призова правителството да не отстъпва от позицията България да бъде сред страните-изключения за петролното ембарго на Русия, защото в противен случай е застрашена икономиката на страната. Според Бенчев България има аргумент да изисква това, защото излазът на едно "затворено" море като Черно море не осигурява същите логистични предимства като излаза на Средиземно море.

 "Имаме особеността, че нямаме излаз на Средиземно море, за разлика от държавите, които най-много настояват за петролно ембарго, а сме с едно пристанище на затворено море и доставките зависят от властите в Турция и метеорологичните условия на Босфора. Сега корабите идват от 400 км и курсовете им са планирани. През Босфора ще е по-трудно – едно затваряне на прохода и забавяне на кораб, значи затваряне на рафинерията, защото тя няма да има какво да преработва. За да мислим за сериозна енергийна независимост, трябва тръбопровод Бургас-Александруполис, за да може да се доставя нефт от Средиземно море." - изтъкна той.

За последния месец дизелът у нас е поскъпнал с 4%, а бензинът - с 1,5% - 2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
18
 
! Отговори
тя преди 2 години
Ще му строшиме главата на Киро !
88
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Агнетата в България започнаха да намаляват като дойде Съветската армия .
87
2
 
21
 
! Отговори
Кръстьо преди 2 години
Щв си внесем от Австралия, както внесохме и агнетата за Великден ... Вярно, ще е два пъти по-скъпо, обаче ще сме сербез и ще преизпълним плана по обезлюдяване на България ! Да не говорим че и за нас ще има нещичко ...Дръжте се, пари (за вас) няма !ПППП
86
2
 
15
 
! Отговори
Бай Пеню преди 2 години
До Лъжи и страховеАбе тъпънь то може от всякъде ама цената цената!
85
4
 
18
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
До Лъжи и страхове: Браво бе, ти направо откри Америка. Бензин може да се внася отвсякъде? Нито Гърция има да ни достави нужното количество, нито Румъния. Може, да подкараме цистерните от Германия дотук и бензин ще има. Въпроса е на каква цена. Готови ли сме да плащаме за такива доставки?
84
18
 
6
 
! Отговори
Лъжи и страхове преди 2 години
Поредният платен от руzzия "експер". Бензин може да се внася отвсякъде, по всякакви начини (жп цистерни, тир-цистерни и т.н.), не е като газа да му трябват тръби. Какъв недостиг го гони тоя? Само се опитват да насаждат страхове - ама с времето ще стане ясно, че и без руzzия може и даже по-добре. Никой в Европа няма да се върже на фашисткия режим в русия, дори и БГ няма да се върже
83
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рафинерията работи с такъв петрол с какъвто каже Путин.Така че въпроса може или неможе е излишен.
82
10
 
2
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
До 11 а кой ти каза, че не може? И както казах, не е нужно петролът да се обработва в рафинерията - може да се внася бензин и нафта, както се прави и сега, рушняко.
81
0
 
8
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Джедай Мастър ---- Мастър ли си, пъдпъдък ли си, ама рафинерията не може да работи с всякакъв петрол. Що плещиш глупости?
80
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да мислим за сериозна енергийна независимост, трябва тръбопровод Бургас-Александруполис, но кухият Буда Тиквоний как се хвалеше, че го е спрял.
79
6
 
4
 
! Отговори
"експерт" преди 2 години
Може и да има, ако това са "експертите" ни. При свободен пазар - няма "няма". Има: "няма пари", щот ме мързи да работя и да мисля.
78
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
колите с двг ще поевтинеят но горивото ще скочи до небето... всеки ще може да си купи нов автомобил...и да го засади в градинката пред блока:))))
77
1
 
13
 
! Отговори
Не бой се народе преди 2 години
Киро отиде на посещение в САЩ и оттам ще потекат към нас мед и масло. Само да слушкаме и с русофобство до дупка.
76
0
 
8
 
! Отговори
11 преди 2 години
Брееей, тия буквално откриха Хамерика! И те нас ни откриха колко сме ***...
75
10
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
Лъжи и всяване на страх - типично за рушия, пък вие си ги обичайте, защото са ни братя. За разлика от газа, петрол или гориво може да се вземе отвсякъде - през пристанищата на Черно море, че и на Дунав, че и от гърция с жп-цистерни. Рафинерията може да работи с всякакъв петрол, а дори и да не работи, както се е случвало да не работи и преди, горива пак мопгат да се внесат, както и сега се внасят от много от веригите. ОМВ не си купува бензина от лукойл.
74
0
 
10
 
! Отговори
Уьовец преди 2 години
Е нали до сега цената се влияеше от арабите и щатите? Значи сме си вкарвали руски на фиксирана цена а държавните прекупвачи са ни кожили. Сега пак ще ни кожат! УУУУУУУУУУУУ
73
1
 
10
 
! Отговори
Право на вето преди 2 години
Имаме право на вето ако ЕС иска да ни наложи решение, което ще ни създаде проблеми с доставката на гориво. На баронеса фон дер Лайен може да и е все едно как ние ще си доставяме горива и на каква цена, но за нас съвсем не е все едно.
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Указът на Президента Путин. Останаха 5 дни. Прошчай немытая Европа.
71
2
 
8
 
! Отговори
До 71 българин преди 2 години
Лукойл Нефтохим е 100% руска държавна компания и работи само с руска газ. Това, че спрягат български имена там - те са служители на високо ниво, на заплата. Това че, тези имена, бяха първи дружки с управлаващите е само лобистика. Могат да вкарат петрол от Румъния, например, много са фирмите, но няма и там вече достатъчно. Основната рафинерия, която ни даваше гориво спира. От тук нататък - няма транспорт, няма работа, няма пари за храна, няма пари за образование и здраве.
70
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С руска газ и руски петрол европейска нормална държава няма как да се направи.Ще те клатят докато вдигнеш руското знаме.