Киев отрече: НАТО и Украйна не са планирали да нападнат Русия и Крим

Причина за войната били болезнените имперски амбиции на Русия
9 май 2022 20:00, Елка Василева
225
Киев отрече: НАТО и Украйна не са планирали да нападнат Русия и Крим
Снимка: архив, БГНЕС

„Страните от НАТО не са възнамерявали да нападат Русия. Украйна не е планирала да атакува Крим. Руските военни не загиват, защитавайки страната си, а се опитват да окупират друга държава“, написа в „Туитър“ съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, цитиран от руската служба на Би Би Си.

Още по темата
Така той отговори на руския президент Владимир Путин, който каза на днешния парад за Деня на победата, че е нападнал Украйна, защото се е опасявал, че тя или НАТО ще атакуват първи, отбелязва британската медия.

Като единствена причина за войната Подоляк определи „болезнените имперски амбиции на Русия“.  

Генералният щаб на украинската армия днес предупреди, че има голяма вероятност за ракетни удари по време на празника.  Същевременно британското министерство на отбраната каза, че руските сили могат да подложат украински градове на все по-„интензивни и безразборни бомбардировки с малко или с никакво внимание към цивилните жертви“, тъй като се изправят пред недостиг на високоточни боеприпаси.

Войната вече продължава 11-та седмица, битките се водят на много фронтове, но Русия вероятно е най-близо до победа в Мариупол, където украинските бойци дават последен отпор в завода „Азовстал“. Пълното завземане на Мариупол ще лиши Украйна от жизненоважно пристанище, което би позволило на Русия да завърши сухопътния си коридор до Кримския полуостров. Освен това Москва ще може да освободи войски за сражения в други части на Донбас, който е основен фокус на Путин, след като не успя да завземе столицата Киев в първите дни на конфликта, отбелязва Ройтерс.

През уикенда руските сили нанесоха удари по завода „Азовстал“, където се смята, че има до 2000 украински бойци, които продължават да оказват съпротива. „Ние сме под постоянен обстрел“, каза Святослав Паламар, заместник-командир на батальона „Азов“, който държи контрола върху завода.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
3
 
7
 
! Отговори
Моля преди 1 година
Спрете да обиждате и да пишете лъжи! И от двете страни има пропаганда. Но има и независими журналисти. Не само Патрик Ланкастър, също и италианския журналист и фотограф Джорджо Бианки беше в Мариупол и от 8 години работи по репортажи от Донбас. Освен тях има клипове и на доброволци и на хора от Мариупол. Нито чеченци, нито ДНР са се отнасяли зле с хората. Оставете руснаците и украинците да се оправят. Има много омраза от украинска страна и то не от пострадалите хора. Проклятия. Което е карма.
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 142. Направи, ако обичаш, подобен анализ и за нашата страна.
126
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Причината за войната са болезнените имперски амбиции на Англия и САЩ да установят контрол над Черноморския басейн. Това има общо с Русия дотолкова, доколкото прагматичната англосаксонска идея е да се затвори контрола на енергийните пътища към ЕС от израелското(колко е израелско е друг въпрос) газово находище Левиатан до Балтийско море. Украинците в случая го играят предатели на родовата памет и затова ги бият
125
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква Украйна тя не съществува вече
124
14
 
1
 
! Отговори
До Профетей преди 1 година
Еми сори като не искаш да се възползваш от предложението ми. В рамките на днес бг ти пак можеше да си останеш анонимен и както ти казвам да оставиш един имейл еднодневка колкото да получиш моя номер.Аз съм 100% убеден в правотата на Украйна в този конфликт и съм доста добре запознат със ситуацията включително съм бил и на терен в Славянск, Бахмут и Артемевск и следя руските медии. Готов съм за сериозен дебат по всяко време. 99% от нещата които се пускат в руска защита са откровени лъжи.
123
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
9 май мина. Водкаджиите извадиха някакви железа, похвалиха се колко са голяма работа, отмениха авиопарада - лошо било времето / пилотите вероятно нямали видимост , фал може да стане/ и толкова. Светът не се уплаши, и лакеите не им ръкопляскаха, утре пак - война е . Всеки ден хвръкват стотици милиони приравнени в долари. Санкциите малко по малко пресоват вече не само бедните но и по заможните. Нормална ситуация. Русия е богата на залежи, но е бедняк по наличности. Резервите се топят. И ние чакаме
122
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Реалист 134. За разлика от Русия Северна Корея няма несметни природни ресурси, приятелю.
121
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ползвй каквото си искаш, на никой не му дреме какво мислят козяшките глупацци
120
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И американски микробиологични лаборатории у вас също не е имало.
119
4
 
7
 
! Отговори
profetey преди 1 година
Разбирам, но ще си остана анонимен. Колкото за неутрален - смятам че донякъде съм с проруски възгледи (но по-правилно пробългарски). Мое мнение е че България е идеален кръстопът за търговия в посоки ЕС/Турция и Гърция и Русия/Западни балкани. Затова трябва да сме максимално неутрални и да сме приятели със всички, с условието "България над всичко" (дори ЕС и НАТО). Виж Турция какво правят. Неутралитет доколкото могат и руските инвестиции и туристи при тях се увеличават.
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да говори факт са десетки видеоклипове качени от частни лица където показват избити деца старци майки е източната част на украйна
117
10
 
7
 
! Отговори
Лента.ру преди 1 година
Путин се превърна в жалък диктатор и параноик !
116
5
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Путин отново се опита да превърне целокупния руснак в завършен ***! Няма нормален мозък който да смята, че някой се опитва да нападне Русия! Че тя нали е ядрена държава! То Северна Корея няма кой да я нападне, та камо ли Русия! Така че тази пропаганда, как някой се гласял да я напада, е предназначена само за изгладените мозъци на руския мужик! От Кремъл още смятат, че каквато и лъжа да му пробутат, той ще се върже!
115
1
 
4
 
! Отговори
ПИНОКИО преди 1 година
Вярно е туй ,ама хич не са се канили...
114
1
 
4
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До Анонимен 130: По-голяма г'лупост не можа ли да измислиш?
113
9
 
19
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Има заловени военни документи с оригинални подписи, от които се вижда, че украинската армия и националистическите батальони са готвели нападение на Донбас и Луганск. Сто хилядна украинска армия е била струпана до т.н. разделителна линия. Имаше обстрел с тежки оръжия, забранени от Минските споразумения. Така че да не се правят на невинни украинците. Готвили са се за война и си я получиха.
112
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашките като чуят Z и получават оргазъм. Сещат се за нещо вибриращо на батерии _zzzzzz
111
1
 
0
 
! Отговори
До Профетей преди 1 година
Предлагам всичко това, защото ми е интересен разговорът с човек който е неутрален и е открит за аргументиран културен разговор. Повечето хора са закостенели на мнението си и няма да го изменят. За да разбереш, че не съм някакъв *** ще спомена, че съм завършил СМГ и работя в сферата на информационните технологии.
110
0
 
0
 
! Отговори
До Профетей преди 1 година
До Profetey Разбирам желанието за анонимност. Можеш да си направиш временен спам имейл. Ще ти пиша неанонимно своя телефонен номер и можем да се чуем. Аз ще наруша анонимността първи по твоя временен спам имейл.
109
0
 
7
 
! Отговори
Просветен преди 1 година
Трябва да престанем да бъдем слуги на великите сили! Трябва да си върнем достойнството на Българи! Трябва са се опълчи на Всички, които се опитват да заличат Моята Родина България! Хора от света, с които кореспондират в соц.мрежите знаете ли какво знаят за България?- Те ми казват , че България е Родителите на Европа??!!!