Може ли България без руски газ?

Според Самандов, енергийната ни стратегия е остаряла
Обновена: 10 май 2022 23:03 | 10 май 2022 22:51, Петя Славова
106

 Бизнесът трябва да бъде компенсиран. Това мнение изрази бившият зам.-министър на енергетиката Георги Самандов в "Денят ON AIR".

"Имаме стратегия, която е много остаряла. Стратегията ни е на повече от 10 години, което не отразява днешните реалности, нуждите на икономиката и на всички социални елементи. Не е въпросът за физическата доставка на газ, ще успеем. Важно е каква ще бъде цената. Най-страшното е, че още бизнесът, топлофикациите и битът не знаят каква ще бъде цената, която ще трябва да плащат за май. Никой не дава информация", коментира той.

По думите му "Булгаргаз" има издадена лицензия за търговия с природен газ, също така е натоварен със социални елементи. Той очаква да бъде гарант на социалните елементи.

Гостът обърна внимание, че не се провеждат конкурси, а просто не назначават някакви хора. Според него всички държавни институции ни подават анонси, с които да очакваме увеличаваме на цената, въпреки че се говори за ценови тавани за електроенергията, битовите потребители са с ценови тавани, защото регулираният пазар ни пази.

"Определено бизнесът трябва да бъде компенсиран. В момента се наливат едни пари в бизнеса, без да бъде направена дефиниция кой има нужда и кой - не. Трябва да има пакет от мерки. Мантрата за перфектно работещия пазар ни доведе до там, че сме единствената държава с ядрен реактор, която си продава енергията на ден напред", изтъкна Самандов пред Bulgaria ON AIR.

Според него няма ясна визия за какъв период ще бъдат компенсациите и бизнесът калкулира крайният си продукт на реалната пазарна цена. Гостът посочи, че относно отсрочката за ембаргото на руския петрол страната ни трябва да се бори с дипломация. Бившият зам.-министър подчерта, че не взима за чиста монета това, което управляващите казват.

Той обърна внимание, че втечненият газ винаги ще бъде по-скъп от газа с тръби. Самандов смята, че институциите не правят най-доброто за гражданите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да вървят на мммайната си с ГАЗА
40
4
 
8
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
До SOS - "Любители на Русия,газ има на много места по Света." АЙДЕ, БЕ!! Като доматите ли - ако не ти харесат от една сергия, купуваш от друга?? И как ще го пренесеш този газ от тези "много места" или пак на толкова много места има и газопроводи и инфраструктура за СПГ? Момко, момко... Точно заради невежи и самонадеяни олигофренчета като тебе сме на път да се върнем в средните векове
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, днес без газ, утре без електричество, вдруги ден без централно водоснабдяване, а без нефт на 100%! Можем и без автомобили, автобуси, тролейбуси, е язък за Метрото, но без електричество за къв ни е? Минаваме на к.руци с животнска тяга! А и трактори не ни трябват.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че може. България е една огромна страна с развита икономика и военно-промишлен комплекс. Никакъв смешен руски газ и нефт не я интересува. Или...?
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "България може без руски газ, но може ли Русия без български фж?" --- путин всяка вечер реве, че му показахме среден пръст и сега купуваме руски газ през Гърция и с 20-30% комисионна... да, реве.. от смях! Реват и евреите, че не са се сетили първи да плащаме на тях комисионната, пък те да "пращат" руския газ през руските тръби.Реве и баце, че и той не се е сетил първи за тази далавера... ама друго си е училото в харвард как да краде!
36
2
 
1
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
"""""България може и още как."""" ------ Ами..., остава да пробваме!!!
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SOS "А в Северозападна България има залежи на газ за 160 години." ---- абе сме6ко, тиго турим шистовия газ в гз! Ясно ли е! НЕма си унищожаваме земята, само защото новите ни господари не херасват старите! Отделен въпрос е, че ние технология за добив на шистов НЯМАМЕ! Това означава концесия на краварите тип дънди - почти никакви такси, а краварите ще ни продават добития газ на борсови цени! Аре Д.Г.Д! Предпочитам руски на пазарни цени пред шистов добит в БГ пак на пазарни цени!
34
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България може и още как.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България и без ток може. Ама дали ще ни хареса?
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ли България без руски газ? . . . . . Разбира се, че може! Как е живял българина преди 500 или 1000 години? Въпроса, който липсва е иска ли отново така да живее? С такива политици немощни да разберат къде е проблема така ще бъде докато ги махнем и токава ще разберем дали България може без политически предатели?
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може, 1300 години е оцелял народът, но на каква цена всеки знае...
30
0
 
4
 
! Отговори
Fena преди 1 година
С това се изчерпва енергийната експертиза на човека: "Бивш заместник министър на енергетиката". По тая логика Теменужка трябва да е най-големият енергиен спец :)
29
0
 
2
 
! Отговори
5000 дойче марки преди 1 година
На този въпрос може да си отговорите. Спрете руската газ за България и ще се види дали може или не.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може, но ще мизерства...
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лесно ви е на друсаните наркоманчета-евроатлантици. Възобновяема енергия, *** пол... Като загинете от студ и глад се сетете за тьпотиите, които сега пишете!
26
7
 
1
 
! Отговори
SOS преди 1 година
Любители на Русия,газ има на много места по Света. Газът е само 12% от енергийния разход на България. Той ще намалява все повече като процент от нашите нужди ,за сметка на ВЕИ енергията. Не е нужно напрежение. Ако е толкова важно,ще кажа,че след два месеца от Александруполис до България газ ще потече достатъчно. А в Северозападна България има залежи на газ за 160 години. Руското лоби в страната не е разрешило да се даде гласност по въпроса и да се добива.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно може, но и сега всичко е на ръба, а след това не се знае.
24
1
 
9
 
! Отговори
Xiii век преди 1 година
България преминава в 13 ти век
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците, ускориха работата. Спряха транзита на газ, за Европа. Кон боб яде ли, а Германия?
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гъзарите с електричките ще има да мръзнат по пътищата зимата.