Може ли България без руски газ?

Според Самандов, енергийната ни стратегия е остаряла
Обновена: 10 май 2022 23:03 | 10 май 2022 22:51, Петя Славова
106

 Бизнесът трябва да бъде компенсиран. Това мнение изрази бившият зам.-министър на енергетиката Георги Самандов в "Денят ON AIR".

"Имаме стратегия, която е много остаряла. Стратегията ни е на повече от 10 години, което не отразява днешните реалности, нуждите на икономиката и на всички социални елементи. Не е въпросът за физическата доставка на газ, ще успеем. Важно е каква ще бъде цената. Най-страшното е, че още бизнесът, топлофикациите и битът не знаят каква ще бъде цената, която ще трябва да плащат за май. Никой не дава информация", коментира той.

По думите му "Булгаргаз" има издадена лицензия за търговия с природен газ, също така е натоварен със социални елементи. Той очаква да бъде гарант на социалните елементи.

Гостът обърна внимание, че не се провеждат конкурси, а просто не назначават някакви хора. Според него всички държавни институции ни подават анонси, с които да очакваме увеличаваме на цената, въпреки че се говори за ценови тавани за електроенергията, битовите потребители са с ценови тавани, защото регулираният пазар ни пази.

"Определено бизнесът трябва да бъде компенсиран. В момента се наливат едни пари в бизнеса, без да бъде направена дефиниция кой има нужда и кой - не. Трябва да има пакет от мерки. Мантрата за перфектно работещия пазар ни доведе до там, че сме единствената държава с ядрен реактор, която си продава енергията на ден напред", изтъкна Самандов пред Bulgaria ON AIR.

Според него няма ясна визия за какъв период ще бъдат компенсациите и бизнесът калкулира крайният си продукт на реалната пазарна цена. Гостът посочи, че относно отсрочката за ембаргото на руския петрол страната ни трябва да се бори с дипломация. Бившият зам.-министър подчерта, че не взима за чиста монета това, което управляващите казват.

Той обърна внимание, че втечненият газ винаги ще бъде по-скъп от газа с тръби. Самандов смята, че институциите не правят най-доброто за гражданите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още не сме спрели руската газ и нефт, а инфлацията е 20%.Горива и стоки нагоре. А какво ли ще един след като ги спрем?
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До само да вметна Ами, аз точно на климатик се топля,и не са ми "студени" краката. А пък за лицето това щеше да счупи **.
19
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 "А още нещо да си купим, за да угодим на Европата?" Не угаждаш на Европа, а се справяш с проблем, който са създали руснаците с тяхното нападние над Украйна.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С куршум ще посрещна всеки дето иска да ме направи роб в юнашката ни българска земя.
17
1
 
13
 
! Отговори
Бачи Кико преди 1 година
Супер... Край на сметките за парно. Спираме и колите, че да се изчисти въздуха - абе въобще покрай зеления ще позеленяме ама яко ще позеленяваме. "Благодарим" ти Кирчо - за една година ни върна в 19ти век. Зимата ще спим с юргани, а вечерта ще се осветляваме със свещи, каруците скоро пак ще са на мода.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 20 "Тук се тръшкате все едно е голяма драма да си купиш два уреда и да ги монтираш." А още нещо да си купим, за да угодим на Европата? Аре пък направо да си купим всичко, без което иначе бихме могли, само и само да угодим на западните ни господари!?! Опорката ти е кофти и с това, че вкарва хората в допълнителни разходи, на фона на поскъпването на всичко! Ама карай, кво тук значат малко разходи, нали важното е да пеем в хора! Абе троловете не се чувате кво говорите!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За моженето, може... Ама дали ще ни устройва така? Че нещо не вярвам хората да са доволни да се върнат в средновековието!
14
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До само да вметна Един климатик и си си решил проблема с отоплението, а за топлата вода един бойлер и си готов. Тук се тръшкате все едно е голяма драма да си купиш два уреда и да ги монтираш.
13
1
 
11
 
! Отговори
може преди 1 година
може зимата сме на студено, безработицата е голяма и забравяме за топлата вода
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В енергетиката от край време слагат икономисти, а не инженери от там настъпва хаоса и непрекъснато нарастване на цените. Те просто не познават спецификата на съоръженията и всеки ги пързаля. Всъщност така е и в други сфери и все буксуваме.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Сигурно може ама тогава зимата сме на студено, а пък безработицата е голяма и забравяме за топлата вода?" --- сигурно ако не беше използвал училищните години за да к0зиш по време на часовете, щеше да знаеш, че газа освен в ролята си на гориво, се използва и като суровина! Например в химическата индустрия! Ама викаш май.ната й на химическата индустрия... ние нямаме нужда от химикали, торове, пластмаси...
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "...Една соларна електроцентрала ни решава проблема - 12%%от потрябваните енеефоио." ---- чудесно. Сега остава и да измислиш какво ще правим през нощтта и половината година, когато слънцето е прекалено силно или прекалено слабо за да работят соларите. Давай, ти си!
9
2
 
12
 
! Отговори
яаоэжфх п преди 1 година
Не. Това е толкоз просто и логично! Защото преди всичко е важна цената! И Германия не може, ако не знаете.
8
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да България може без руски газ ,но тези които са на хранилката около руската газ НЕ МОГАТ . Там е заровено кучето .
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ не може без периферни колонии и мушшмороци като Кирето!Можем без газ, даже при цена х10 ще си внасяме от всякъде същите количества което си е либерално и в духа на свободната търговия!
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно може ама тогава зимата сме на студено, а пък безработицата е голяма и забравяме за топлата вода?
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
или газа на Шарл Мишел, той няма да се сърди
4
1
 
12
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Който неще руски да ползва газа на Урсула :)))
3
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не дали може, а иска ли. Една соларна електроцентрала ни решава проблема - 12%%от потрябваните енеефоио.
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА, МОЖЕ.