Путин настоява за действия срещу горските пожари в Сибир

Пожароопасният сезон през 2021 г. е бил най-големият в историята на Русия
10 май 2022 18:51, Йоана Цонева
19
Путин настоява за действия срещу горските пожари в Сибир
Снимка: БГНЕС

Във вторник руският президент Владимир Путин каза на регионалните власти да се справят с горските пожари в Сибир и заяви, че не може да се повтори миналогодишният пожарен сезон, който е най-лошият в историята.

В онлайн среща, показана по държавната телевизия, Путин заяви, че пожарите нанасят значителни материални щети и представляват заплаха за живота, околната среда и икономиката.

Путин заяви: "Не можем да допуснем повторение на ситуацията от миналата година, когато горските пожари бяха най-продължителните и интензивни през последните години", предаде "Ройтерс".

Изпълняващият длъжността министър на извънредните ситуации Александър Чуприян заяви пред Путин, че от началото на годината са възникнали 4000 горски пожара на площ от 270 000 хектара - площ, по-голяма от тази на Люксембург.

Още по темата
Пожароопасният сезон през 2021 г. е бил най-големият в историята на Русия, като са унищожени 18,8 млн. хектара гори, по данни на "Грийнпийс" - Русия.

От Грийнпийс заявиха, че към края на април горските пожари са били по-разпространени, отколкото в същия момент на миналата година, въпреки че са били под средното ниво за последните години.

Алексей Ярошенко, ръководител на програмата за горите в "Грийнпийс" - Русия, заяви, че много неща зависят от времето през лятото, но има вероятност Русия да преживее още един исторически голям пожароопасен сезон.

Ярошенко заяви: "Нищо не се е променило от миналата година. Засега е вероятно да станем свидетели на още един голям пожароопасен сезон."

Чуприян заяви, че през изминалата седмица в пожари са загинали 16 души. Най-малко осем души загинаха в Сибир в събота, когато пожари обхванаха стотици сгради в няколко села, а силните ветрове възпрепятстваха усилията за потушаване на пламъците.

През последните сезони горските пожари в Русия стават все по-интензивни, за което допринасят необичайно високите температури в Сибир, предизвикани от изменението на климата. Всяка година те изхвърлят в атмосферата милиони тонове въглерод и други замърсители.

Природозащитниците се опасяват, че пожарите и горещото време могат да размразят сибирската вечна замръзналост и торфищата, като освободят още повече въглерод, който отдавна се съхранява в замръзналата тундра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
9
 
! Отговори
Другари трябва преди 1 година
Това руснаците са жалки обитатели на планетата Земя ! Не могат да се грижат за собствената си страна, тръгнали да превземат чужди територии !
13
4
 
6
 
! Отговори
Заратустра преди 1 година
О, майкаааа. Тя войската му изгоря в Украйна, икономиката догаря, той се сетил за пожарите в Сибир, които окончателно ще довършат Блатная. Като фалира Матушката, ще кажат, че за това са виновни пожарите в Тайгата и Сибир, помнете ми думата!
12
5
 
5
 
! Отговори
Талибан Ер-джолан преди 1 година
Ашколсун! Руската работа бетер турска работа! Скоро и турция ще гори!
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа спря газа и петрола и ще минава на дърва.Само че и дървата от Сибир били...
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези пламъци са Божие наказание за Путин>>>>това не е така. В Русия се намира вторият по големина горски масив в света и от неговото състояние зависи екологичното равновесие в света. Безхаберието на Путин само ни доближава до достигане на точката след която връщане назад няма.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пожарите фашистки ли са - ако да - да праща самосвалите със солдати да ги демилитаризират
8
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вовата ще смачка фашистите
7
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те в Русия пожарите ще ги оправят ами Украйна си замина вече няма нищо
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какви ще са мерките? Да обявят пожарите за неприятелски и да им спрат газа и те ще угаснат
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин да извика мъжагите които грабят перални от Украйна, и да си гледа да няма пожари в Сибир. Русия имат хората да спрат пожарите, само трябва да ги извикат от Украйна.
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Путин маркуча му е много зле, ама на 70 г. и няма как да е друго.И пожара в Кабаева не може да потуши вече, камо ли да се занимава със Сибир. Старост нерадост, а и СССР 2 нещо се изплъзва... Мъка, голяма мъка!
3
1
 
18
 
! Отговори
... преди 1 година
Главният подпалвач,който подпали пожара в Украйна,ще гаси пожарите в Сибир...
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е всемогъщ, да хваща маркуча и да гаси.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А той защо опожари,разруши и подпали цяла Украйна!А!?а товариш Путин.