Започват фалити на малки бензиностанции заради скъпите горива

Цените ще спрат да се повишават, ако войната в Украйна приключи
10 май 2022 15:12, Анисия Иванова
86
Започват фалити на малки бензиностанции заради скъпите горива
Снимка: БГНЕС

Започват фалити на малките бензиностанции заради скъпите горива. Това каза Росинка Бъчварова, собственик на бензиностанция в Бургас. Тя посочи, че нефтената рафинерия е спряла преди няколко месеца отстъпките при цени на едро, а продажната им цена е по-висока от доставната.

По думите й към момента криза с доставките на горива няма. Ако продължаващото им поскъпване може да се нарече криза, то тогава има наистина криза.

"В момента малките бензиностанции са на ръба на оцеляването. Това се дължи на високите цени и на много ниския марж. Маржът е разликата между покупната цена, включеният транспорт и продажната цена. Към момента на дизел на моята бензиностанция е 4 стотинки на литър. Представете си сега колко литра трябва да продам, за да мога да платя заплати, наеми, надници, ток, вода и за други разходи, които вървят всеки месец. Само за последния месец цената на литър гориво е скочила с 20 стотинки", обясни Бъчварова пред БНР.

По думите й големите вериги също работят на минимален марж, те също имат минимална печалба или въобще нямат такава.

Нефтената рафинерия махна преди 4-5 месеца отстъпките за търговия на едро.

Причината е политика на компанията. Малките бензиностанции нямат алтернатива, ако се случи така, че продължи поскъпването, то те ще разчитат на внос на горива отвън. Но има пречки в нормативната база. "Самите бензиностанции не могат да внасят горива. Държавата не мисля, че предстои да направи някакви облекчения", каза тя.

"Акцизът и ДДС са основен вносител на средства в хазната, затова считам, че това няма как да стане с намалението на акциз или данъци. Високите цени на горивата могат да спрат да се повишават само ако войната в Украйна приключи", посочи още Росинка Бъчварова. По думите ѝ единствено по-лош сценарий е петролно ембарго над Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 1 година
Войната дано приключи,но не ми се вярва докато не стане това,което иска Путин,а това само той си го знае.2.Войната и да приключи ембаргото каквото и да е то едва ли - това е нов вид желязна завеса,а предишната трая 45 години.
60
3
 
6
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
БЕНЗИН ИМА..... КВИ ФАЛИТИ---НАЛИ ДОСТАВНИТЕ ЦЕНИ СА ЕДНАКВИ ЗА ВСИЧКИ...ХАХАХААА..??!!!!!!
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ве, няма такива работи. Времето е хубаво и слънчево, 25 градуса. Тая къде видя да вали сняг и -20
58
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що фалити бе няма ли доставки ит СаЩ
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един учен каза имаме залежи на газ в северозапада ама никой не го е еня Е вече еня ли го е
56
4
 
4
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Американофилите,Много ревеш, а задръстването в София се увеличава ден след ден. Това е бутафорна история, защото руснаците няма да спрат бензина, това са им милиарди печалба, за която не плащат данък. Просто убиват конкуренцията, защото ги е страх, че може да им подлеят вода и ще трябва да намалят печалбата.
55
15
 
6
 
! Отговори
До Американофилите, преди 1 година
Абре момче ли си момиче ли си не знам *** гледам, че и да мислиш не можеш!? Кога сме били добре от 1945г насам бре!? Дай един пример? Да видим кога точно сме били добре под руско оправяне? И ако си мислиш, че след 1989г не сме под руския ботуш то, то е ясно, че не можеш да мислиш, но сега разбирам, че си и в голяма заблуда и живееш в некъв измислен свят извъобще!!!
54
4
 
10
 
! Отговори
Американофилите, преди 1 година
Досега що не мислехте какво ще се случи? Ама устите ви големи и се правите на храбри на каишката на чичо Сам! Пуснахте питомното - и сега 'заедно' ловим дивото! Що трябва да строим и що трябва да внасяме? То преди идеално ни устройваше и беше евтино! Помисли малко де! Ако изобщо си могъл някога!
53
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има много фалити, от рекордно ниска безработица ще се озовем в рекордно висока и то с покачващи се цени. Хората със заеми да му мислят най-много, защото и лихвите ще растат.
52
4
 
8
 
! Отговори
До Американофилите, преди 1 година
Абре помисли бре!? Ако трябва да строим нова рафинерия, че то по-добре да купуваме бенза от румъния бре!? Няма сми! Да идват хамериканци да ни строят нова рафинерия дето да може да обаработва само американски петрол! Помисли малко! Ако можеш де!
51
0
 
12
 
! Отговори
До 65 преди 1 година
Епа нал бойко борисов се фалеше как той ни развързал от руската зависимост! Еми ей на е по тоз начин 11г ни е развързвал от руската зависимост! Абре той тиквата даже и на ахмед доган не можа да се опъне ти чакаш да се опъне на руснаците!!?? Та не знам дали сега сме разбрали или не ама явно 11г не сме разбрали че явно не можем да обработваме друг петрол освен руския и даже сме си мислили, че сме развързани и нямаме зависимост от русия! Та така!
50
6
 
13
 
! Отговори
та 87% вероятност а? преди 1 година
Та ако рашките са с 87% вероятност за дефлот ние клоним към 100% вероятност за умирачка зимата!
49
4
 
8
 
! Отговори
Американофилите, преди 1 година
ко се праите! Съседите ли ни пазят или Америка- наАто? Рафинерията не може да няма начин американците да я преправят - че нали руснаци ни я направиха, не вярвам хай-тек американци да не могат да я потрошат! А и нали краварите са за ембаргото - се са имали начин как да ни компенсират! А? айде мазнете се по-усърдно де!
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко квот подарил подарил пък сегашните квот закрият АДържавата закрита ли е вече
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не може рафинерията да обранотва друго освен руско Управляващите сега ли го разбраха че се пънаха толкоз и вече са със скъсани га-щи
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чистито Киро от САЩ няма ли доката гориво за кео ходи да му разпоредят как да ни затрие по бързо
45
8
 
7
 
! Отговори
До Американофилите, преди 1 година
Абре ти и да четеш не можеш бре! Ти бе разбра ли, че рафинерията тука не може и не е можела и няма и да може а обработва никакъв друг петрол освен руски! Това го повтаряха и завтаряха барем 1001 пъти! Така, че къв американски петрол като не можем да го обработим!? Отделно, че то ако ти докарват бенз от америката ми че то литъра ще ти е барем 10-11лв бре!? По добре от гърция да го земаме или от румъния! Та зем ги помисли тез неща преди да пишеш!?
44
5
 
6
 
! Отговори
Американофилите, преди 1 година
къде са 'свободните молекули' краварско гориво? Няма ли да ни спасят радетелите на американската свобода? :):):) Айде, ние американофобите нама се прекършим, ама вие почвайте да се мазните и за нас!
43
3
 
9
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Тоест Лукоил се опитват да убият конкуренцията, за да могат спокойно да ни качват цените. Бойко добре ни нагласи след като 8 години им подари всичките складове и ги направи незаменими.
42
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
Колега #55, бракът също не е необходимост. Един допуснат брак - беда за целия колектив.