10 218 санкции наложени на Русия от анексията на Крим през 2014 г.

Руската гледна точка – санкциите ще останат с нас завинаги
11 май 2022 11:00, Елка Василева
172
10 218 санкции наложени на Русия от анексията на Крим през 2014 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Операцията на Русия в Южна Украйна „почти не е напреднала през последните дни“. Руските войски са изправени пред проблеми със снабдяването и дисциплината, пише френският в. „Фигаро“, като се позовава на висш служител от Пентагона.

Ефектът от международните санкции срещу Москва започва да се отразява върху руската оръжейна промишленост. Тя с труд възстановява управляемите ракети, използвани от Русия в Украйна, заради ембаргото за доставки на електронни компоненти в Русия, заяви на 9 май този източник, пожелал анонимност.

Още по темата
Тъкмо затова върху големи градове като Мариупол и Харков падат неуправляеми ракети, които не правят разлика между военни цели и жилищни сгради, обясни той.

Според американския представител проблем с дисциплината има дори сред руските офицери, които „отказват да изпълняват заповедите“ и да водят войските си напред. В Донбас „руснаците не успяха да напреднат съществено“, каза той. По думите му причина са по-специално неспособността на руските сили да координират въздушните си удари и метеорологичната обстановка – разкаляните терени принуждават руските танкове да не се отклоняват от асфалтираните пътища, добавя „Фигаро“.

Лавината от безпрецедентни санкции, връхлетяла Русия преди два месеца и половина, удари ключови сектори от икономиката, пише в обобщение руският в. „Независимая газета“.

Замразени са руските златни резерви. Рязко е засилен контролът върху износа, особено на високотехнологични стоки. Корпоративни бойкоти са наложени навсякъде – от сектора на бързото хранене до достъпа до чуждестранни бази научни данни. Активното изграждане на нова "Желязна завеса" е придружено с извънсъдебна конфискация на собственост на руски граждани в чужбина. А законопроект, внесен в Конгреса на САЩ, ще позволи иззетото имущество да се използва „за възмездяване на щетите, нанесени на Украйна“, изброява вестникът.

По данни на председателя на руския парламент Вячеслав Володин, цитирани в текста, от анексията на Крим през 2014 г. на Русия са наложени 10 218 санкции – повече, отколкото на която и да е друга държава.

А в неделя лидерите на страните от Г-7 обещаха да затегнат икономическата изолация на Русия и „да издигнат на ново равнище“ кампанията срещу руските елити, подкрепящи Владимир Путин. На виртуална среща те потвърдиха по-специално, че ще отрежат Русия от „ключови услуги, от които тя зависи“, и постепенно ще се откажат от руските горива, пише изданието.

Веднага след тази среща решимостта на Запада бе потвърдена. Поредни санкции наложиха на Русия САЩ, Канада, Япония и Великобритания.

Вашингтон например ограничи още повече възможността да се доставя промишлена продукция на Москва, включително двигатели и булдозери, забрани на американски фирми да предоставят на руски партньори различни услуги и да поръчват реклама на редица руски телевизии. Санкционирани бяха шефове на руски банки, техни дъщерни компании и почти 2600 руски и беларуски чиновници, свързани с операцията в Украйна.

Канада включи в "черния" си списък още 40 руски бизнесмени и военни, а Япония разшири своя до 130 души. Новите британски ограничения ще засегнат над 96 на сто от вноса на руска продукция и 60 процента от износа за Русия. ЕС се надява до 15 май да съгласува шести пакет, предвиждащ отказ от руския петрол, изключване на руската банка „Сбербанк“ от системата SWIFT и други мерки.

Москва смята, че никакви отстъпки, засягащи Украйна, няма да доведат до отмяна на санкциите. Затова по думите на външния министър Сергей Лавров Русия ще продължи да реагира адекватно на ограниченията, ще полага усилия за дедоларизация, деофшоризация, заместване на вноса с родно производство, укрепване на технологичната си самостоятелност. Руската гледна точка е песимистична – санкциите ще останат с нас завинаги, гласи изнесеният в заглавие извод на „Независимая газета“.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
25
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Това е самоубийство на окупирана от сащ, Европа ...
55
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкции на америка и Англия, барабар и на евро дьржави кои-то подьржа укрофашисти
54
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха голям цирк 10218 санкции наложени на Русия и накрая в цяла Европа 10%-12% инфлация горивата до небесата основни хранителни продукти супер високи цени а рублата покачи курса си. Има ли още наивници да вярват, че санкциите действат Европейските управляващи .ебили ако не спрат да изпълняват заповедите на сащ рискуват да бъдат линчувани. Положението в цяла Европа е нагнетено. Единствено сатанистите от сащ имат полза от тази криза. Напускатето на ЕС е най разумното решение за България.
53
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това че ЕС открито напада Русия и започна да купува оръжие и го предоставя на Украйна Не е добре за целият Европейски съюз! В този конфликт може да се намеси цяла Европа! От цялата работа ще спечели само Америка!-:((( Да преосмисли " политиката" си ЕС! За сега тя Не е в полза на Европа! Ще е гадно И ако има задкулисни игри със САЩ!!!
52
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Биваше след първите 100 да ви дойде в *** глави логичната мисъл, че на НИКОЙ не му дреме за вашите санкции.
51
0
 
2
 
! Отговори
Байтин преди 1 година
Елате повече.
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви санкции налагаш на Крим, ве ***? Те са рускоезични и си живеят в мир в Крим, ти ги тикаш във война. Толкова си долна и гадна, да!
49
0
 
14
 
! Отговори
L. преди 1 година
На Луната да бяхте наложили санкции, по щяха да прихванат. Някое облаче щеше да я затули, а вие да кажете - наш успех!
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне файда да имаше от това обедняване, но единственото което получаваме са троловете на ЕС да пишат коментари, че Русия ще падне.
47
0
 
18
 
! Отговори
-)))) преди 1 година
""""""10 218 санкции наложени на Русия""""" ---- Стига, ве?! Ми тонправу за рекордите на Гинес!!!!!! 100% поне 1/4 съ повтяарят по-няколко пъти! Ми то чиляк не може да ни съ обърка при таквоз количству санкции! Мъ най-страшноту, че вместу у Русия, в Европа става все по-зле от тези санкции!
46
0
 
10
 
! Отговори
селянин преди 1 година
много ми прилича на соца излиза началника и почва требе да се направи това това и товаа на въпроса на бай Иван как мълчи кат никулденски шаран
45
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Похвално, сега като отидете за хляб или да заредите гориво, платете с европейски санкции!
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или как да се застреляш в крака
43
0
 
12
 
! Отговори
Вижте ютуб видеата преди 1 година
Ето на какво учат децата АЗОВските нацисти, в детските им летни лагери: https://youtu.be/CpV16BQfbrQ https://youtu.be/J9foJFFSwOc https://youtu.be/jiBXmbkwiSw има и още, ама алгоритмите на ЮТУБ не ги показва много много. Защо ли? :)))
42
2
 
18
 
! Отговори
100 г. една мотика преди 1 година
Русия е агресор!, Русия застрашава световния мир!, Русия настъпва!, Русия е абсолютното зло!, пищи цивилизованият Запад. Който за последните 50 години извърши над 170 преврата, интервенции, бомбардировки и политически убийства срещу над 180 суверенни държави и погуби между 17 и 20 млн. души, разбомби Белград, разлюля Близкия изток, истеризира, рекетира и трови Европа с руска заплаха, за да я омаломощи, превземе и подчини. Същият Запад, който за последните 18 години организира и финансира серия държавни преврати, наречени Цветни революции. Справка: 2000 Сърбия; 2003 Грузия; 20
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наложихте 10 000 санкции, Русия си е ок, а Европа остана без газ, олио и гориво. Не ми се мисли какво ще е, като докарате санкциите до 20 000...
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Единственият им проблем сега е лекарствата които внасят от запада ни и за това ще намерят решение."----------------- Вече са го намерили - Индия.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тази е чудесен пример за верността на приказката "лицето е отражение на душата"
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия успя да замести почти всичко, дори и частите за самолетите Боинг които ползват на лийзинг, а МС-21 вече е готов за серийно производство и изхвърлят Боинг. Единственият им проблем сега е лекарствата които внасят от запада ни и за това ще намерят решение.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "10 218 санкции ?!?? наложени на Русия в продължение на 8 години ?!??" - за 8 години са наложени 2754, а само за последните два месеца - 7374 санкции.