Провежда ли Украйна кампания на саботаж във вътрешността на Русия?

Поредица от пожари са смятани от някои за нелегална офанзива
10 май 2022 21:00, Елка Василева
179
Провежда ли Украйна кампания на саботаж във вътрешността на Русия?
Снимка: архив, БГНЕС

Смъртоносен пожар във военен изследователски институт в Твер, северозападно от Москва. Пламъци избухват и в завод за боеприпаси в Перм, на близо 1100 км източно оттам. Огън обхваща междувременно два склада за горива в Брянск, близо до Беларус и Украйна.

Съвпадение – или знак, че украинците (или техни поддръжници) водят кампания за саботаж на територията на Русия, за да накажат Москва заради нахлуването й в страната им на 24 февруари?

Още по темата
След пожара във военния институт в Твер, започнал на 21 април и отнел живота на най-малко 17 души, каквото и да пламне в Русия, особено определени обекти предвид техните функции, потребителите на социалните мрежи съзират в това знак за нелегална офанзива във федерацията, пише Франс прес.

Никой не е поел отговорност за произшествията, но според аналитици поне някои от пожарите сочат, че Киев се стреми да води война в земите на нашественика.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, нарече в Телеграм тези инциденти "божествена намеса".

"Големите складове за горива изгарят редовно (. . .) по различни причини – написа той. - Кармата е жестоко нещо".

"Не отричаме"

В една тъй огромна страна като Русия някакъв пожар в отдалечен завод по принцип не буди голям интерес. Но в контекста на страховете от съгласувана кампания на украинците над десетина огнища привлякоха обширно внимание в социалните мрежи.

Подозрения събудиха дори пламъците, погълнали миналия месец въздушна база северно от Владивосток и една централа на остров Сахалин в Далечния изток.

А в сряда избухна експлозия в завод, разположен в Дзержинск, източно от Москва.

"Руските саботьори, действащи срещу Путин, продължават героичната си дейност“, заяви Игор Сушко, украински състезателен пилот, който редовно качва в Туитър снимки и видеозаписи, представяни като саботаж, без да представя доказателства, че става дума за съзнателни действия.

Друг съветник на президента Володимир Зеленски – Олексий Арестович, също се държа странно по време на интервю за „Ню Йорк таймс“, като изтъкна, че Израел не признава никога своите тайни нападения и убийства.

"Не потвърждаваме и не отричаме", каза той.

Част от общата стратегия?

Според някои специалисти пожарите в Брянск, засегнали оборудване за изпращане на петрол в Европа, са съзнателни палежи, свързани с войната.

Ще споменем освен тях известен брой инциденти със стрелба от хеликоптери или дронове, също и очевидни случаи на саботаж срещу инфраструктури в Курска и Белгородска област, близо до границата с Украйна.

"Няма никакво потвърждение за украински саботаж, освен че повечето огнища са засегнали военни или стратегически цели“, обясни Филипс О'Брайън, преподавател по стратегически анализ в университета „Сейнт Андрюз“, Шотландия.

Властите в Белгород и Курск отхвърлиха възможността пожарите и разрушенията да са дело на саботьори, дошли от Украйна.

Според Вячеслав Гладков, губернатор на Белгородския регион, атака от 1 април срещу горивен склад е представлявала „въздушен удар с два хеликоптера на украинските въоръжени сили, навлезли в руска територия на малка височина“.

Подобни нападения "безспорно, изглежда, са част от стратегията им", казва Филипс О'Брайън.

Според ръководството на Пентагона руските сили в Украйна изпитват трудности заради слабите места във веригите за снабдяване и атаките срещу техни инфраструктури изглежда също въздействат върху бойните им усилия.

Американските представители обаче не пожелаха да кажат дали дълбоко във вътрешността на Русия се води кампания на саботаж срещу цели, не толкова пряко свързани с инвазията в Украйна.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
3
 
! Отговори
Qanon преди 1 година
Никой нищо не казва обаче ФАЩ колко невинни са избили в близкия изток. Ама за украйна оревахте орталъка колко лоши били руснаците! Свиквайте с идеята, че от Русия е голяма и мощна и ще става още по-мощна! Нов световен ред няма да има скоро и на юдеофашистката хунта няма да й се получат пъклените планове за завладяване на света! Нападението на Русия над Украйна си има конкретни причини и те са натрупването на нацистки сили там! Слепци!
126
7
 
13
 
! Отговори
... преди 1 година
Добре де дори да е така!? Какво като е така!? Украйнците имат пълното право да взривяват палят и рушат каквото и да е руско нещо на която и да е руска територия! Да не би путля да има нещо против? Ако има да си беше стоял в границите на русия!!!
125
2
 
2
 
! Отговори
Sikander преди 1 година
Грешка! Написаното от мен се отнася не до 127,а до 119.Написаното за комшията.
124
0
 
3
 
! Отговори
Sikander преди 1 година
Анонимен-127.Не се плаши бате.Влезне ли ти якият злодей съсед в двора,го риташ яко по топките и да си ходи.Другият вариант е,каниш го на гости в спалнята.Ти наливаш ракийката,жената нарязва салатата и-ха добре ми дошъл на гости комшу.
123
7
 
7
 
! Отговори
Fukrssa преди 1 година
Още нищо не са видели руските комунисти-агресори. Ще им пари под краката все повече, докато не махнат дуджето от кремъл и не си мирясат в собствената мизерия.
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що да не провежда, да стои и само да гледа ли.
121
2
 
8
 
! Отговори
Който преди 1 година
вади нож от нож умира.
120
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пиндостански представители не пожелаха да кажат дали дълбоко във вътрешността на Русия се води кампания на саботаж, но и без това е ясно, защото Пиндостан перманентно води кампании на саботаж срещу нему неудобните по цял свят.
119
5
 
10
 
! Отговори
али преди 1 година
Първи етан беше разпадане на СССР , войната в Украйна беше началото на Втори етап - разпадане на Руската федерация - от 29 републики със сигурновт ще има оцепници.... Чдреното оръжие е безполезно срещу бунта на народа....
118
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачкайте руските агресори
117
12
 
15
 
! Отговори
ЗВЕЗДА ДАВИДОВА преди 1 година
Укрите са новите еврей......всички са им длъжни......
116
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и Украйна имат за уреждане сметки наложени от съветските диктатори и трябва да ги решат сами. Запада ако продължава да се меси ще стане по лошо за всички.
115
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грантовете на Запада отишли в хора които тръгнали по форумите да насаждат дива омраза с нелицеприятни епитети, което може да доведе до ТСВ. Може това да е целта.
114
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долния няма окупирани територии. Това е западна риторика. Територията си е тяхна. Връщат си своето.
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "Потърсете..." защо това просто не го напишеш с няколко думи в прав текст.
112
4
 
13
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Значи ,,МАСКВА,, като гръмна и потъна виновен бе солдат,, Х,, че си хвърлил фаса, сега обаче при пожари в Русията виновни са украинците че извършват диверсии. Тези ПЕСковци,Лавровци,Мутрафонки и Марчето Захаринката ни взеха за балами.
111
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори и войната да свърши, ако си мислят, че в окупираните територии ще живеят мирно и тихо, много се лъжат! Ако до сега е имало ненавист у етносите, то в бъдеще ще е в пъти повече!
110
2
 
4
 
! Отговори
+ преди 1 година
А Аристович е по-голям артист и от Зеленски!
109
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, тази война е трагедията на 21ви век, но както казвате по-долу, всяко зло има и своите положителни страни: Светът прогледна за истинския образ на Русия, на Путин, на политиците у нас - кой с кого е, кого и защо подкрепя! На много хора се отвориха очите за реалността, че сме живели в лъжа и пропаганда, насаждани от про-руското влияние в управлението и че причината да сме най-бедната страна в ЕС е лоялността на БГ към интересите на Русия.
108
13
 
23
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 година
Тази война е ужасна! Деца и невинни хора умират заради имперските амбиции на някакъв пигмей който плаши света с ядрените си ракети! Обаче има нещо хубаво за нас българите! Най накрая ще се отървем истински от лапите на тая изродска нация!