Защо някои руснаци отказват да се бият във войната в Украйна?

Това подчертава военните трудности, пред които е изправена Русия
15 май 2022 17:10, Нели Христова
322
Защо някои руснаци отказват да се бият във войната в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Когато в началото на април на войниците от елитна руска армейска бригада беше казано да се подготвят за второ разполагане в Украйна, сред редиците се появи страх.

Подразделението, разположено в Далечния изток на Русия по време на мирно време, за първи път влезе в Украйна от Беларус, когато войната започна в края на февруари. След това то се срещна в ожесточена битка с украинските сили.

"Скоро стана ясно, че не всички сме съгласни с това. Много от нас просто не искаха да се върнат", каза Дмитрий, член на поделението, който иска да не бъде идентифициран с истинското си име. "Искам да се върна при семейството си - и то не в ковчег."

Заедно с осем други, Дмитрий казва на командирите си, че отказва да се присъедини отново към инвазията. "Бяха бесни. Но в крайна сметка се успокоиха, защото не можеха да направят много."

Скоро той е преместен в Белгород, руски град близо до границата с Украйна, където е разположен оттогава.

"Служил съм пет години в армията. Договорът ми изтича през юни. Ще изтърпя оставащото си време и след това се махам оттук", казва той пред The Guardian. "Няма от какво да се срамувам. Официално не сме в състояние на война, така че не можеха да ме принудят да отида."

Отказът на Дмитрий да се бие подчертава някои от военните трудности, пред които е изправена руската армия в резултат на политическото решение на Кремъл да не обявява официално война на Украйна – предпочитайки вместо това да опише инвазията, която скоро ще достигне своя четвърти месец, като "специална военна операция".

Съгласно руските военни правила, войски, които отказват да се бият в Украйна, могат да бъдат уволнени, но не могат да бъдат преследвани, обяснява Михаил Беняш, адвокат, който съветва войниците, които избират тази опция.

Беняш казва, че стотици войници са се свързали с екипа му за съвет как да избегнат изпращането им да се бият в Украйна. Сред тях са 12 национални гвардейци от южния руски град Краснодар, които бяха уволнени, след като отказаха да отидат в Украйна.

"Командирите се опитват да заплашват своите войници със затвор, ако не са съгласни, но ние казваме на войниците, че те могат просто да кажат "не", споделя каза Беняш, добавяйки, че не е запознат с наказателни дела срещу войници, които са отказали да се бият. "Няма законови основания за започване на наказателно дело, ако войник откаже да се бие, докато е на руска територия."

Поради това много войници са избрали да бъдат уволнени или преместени, вместо да влизат в "месомелачката", каза той.

Подобен разказ като този на Дмитрий даде пред руската служба на BBC Сергей Боков, 23-годишен войник, който в края на април реши да напусне армията, след като се би в Украйна. "Нашите командири дори не спориха с нас, защото не бяхме първите, които си тръгнаха", казва Боков.

Посочвайки военните закони на Русия, Беняш обяснява, че ще бъде по-трудно за войниците да откажат да се бият, ако Русия обяви пълномащабна война. "По време на война правилата са напълно различни. Тогава отказът би означавал много по-строги наказания, дори затвор."

Въпреки че точният брой на войниците, които отказват да се бият, остава неясен, подобни истории илюстрират това, което според военните експерти и западните правителства е една от най-големите пречки на Русия в Украйна: остър недостиг на пехотни войници.

Според западни официални представители Москва първоначално включи около 80% от основните си сухопътни бойни сили – 150 000 души – във войната през февруари. Но значителни щети бяха нанесени на тази армия, която се сблъска с логистични проблеми, лош морал и подценена украинска съпротива.

"Путин трябва да вземе решение относно мобилизацията през следващите седмици", на мнение е Роб Лий, военен анализатор. "На Русия й липсват достатъчно сухопътни части с войници по договор за устойчива ротация. Войските се изтощават - няма да могат да продължат това за дълъг период от време."

Лий казва, че една от възможностите за Кремъл е да разреши разполагането на наборни войски в Украйна, въпреки по-ранните обещания на Путин, че Русия няма да използва наборни военнослужещи във войната. "Наборниците биха могли да запълнят някои от пропуските, но те ще бъдат зле обучени. Много от подразделенията, които трябва да обучават наборници, се бият сами", обяснява Лий.

Но без наборни батальони Русия скоро може да се "бори да задържи територията, която в момента контролира в Украйна, особено след като Украйна получава по-добро оборудване от НАТО", допълва той.

Руските власти тихомълком засилиха усилията си за набиране на нови войници, тъй като стана ясно, че бърза победа в Украйна е недостижима.

Разследване на руската служба на BBC показа, че руското министерство на отбраната е напълнило уебсайтовете за заетост със свободни работни места, предлагайки на хора без боен опит възможности да се присъединят към армията на изгодни краткосрочни договори. Някои големи държавни компании са получили писма, които ги призовават да запишат служителите си за армията.

Русия също се обърна към наемници, за да подсили военните си усилия, разполагайки бойци от сенчестата група Вагнер, свързана с Кремъл. Според тях е малко вероятно доброволно новобранците и наемните групи да доведат до значително увеличение на броя на новите войници в сравнение с броя, който би донесла частична или пълна мобилизация.

Въпреки предварителните спекулации, Путин не обяви официално война на Украйна по време на речта си за Деня на победата на 9 май.

Андрей Колесников, старши научен сътрудник в Фондацията на Карнеги, каза, че властите може да се притесняват, че общата мобилизация ще се противопостави на големи части от населението, които подкрепят "специалната операция".

Руснаците "може да подкрепят конфликта, но всъщност не искат да се бият", казва той, добавяйки, че общата мобилизация ще доведе до "колосални загуби на необучени войници".

И докато сегашното състояние на конфликта дава на руските войници законен път да откажат участие, някои войници се оплакват, че това също е довело до липсата на адекватна грижа за тях.

Младши сержант твърди, че е бил ранен по време на една от неотдавнашните украински атаки на руската гранична територия, където е бил разположен. Неговите началници твърдят, че не трябва да му се дава паричната компенсация до 2500 британски лири, на която ранените руснаци имат право по закон, тъй като нараняването му е станало на руска земя – което означава, че не попада в правилата на руската "специална военна операция".

"Нечестно е аз се бия в тази война точно като другите в Украйна, рискувайки живота си", казва войникът. "Ако скоро не получа компенсацията, на която имам право, ще изляза публично и ще направя голям проблем за това.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо стотици хиляди украинци предпочетоха да платят 4000-10000 долара и да напуснат Украйна.
207
1
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
А защо дедетки хиляди укропи в боеспособна възраст не са на фронта, а си пекат на морето у нас и то само у нас ;) ???
206
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Ала е в България другаре?! Ще скопим ли лъвчето от герба да покажем какво е българинът?
205
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като по гладуват още и ще тръгнат към армията . Все пак раната е сигурна и безплатна.
204
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какви " богатири и моладци имаше по времето на СССР. Така ни учеха в час по руски език. А сега ги гледаш шушумиги , не смеят да говорят пред камера, крият се бягат
203
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами липсва им пасионарност. Както и на нас. Българина е проявил такава за последно в Балканската война. От там насетне, никога. Е, днес съвременния руснак не е готов да умре воден от пасионарност за някакви хипотетични цели.
202
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Амито на запад всички живеят на яхти и дворци а няма в кашони което и в Русия го няма... полирани мозъцииии
201
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Защото.ако мислиш че психодясното са нормална партия и хахахаха па и срещу корупцията се борят, виж закритите ферми за американски норки у нас... а в Америка ще открият на тяхно място нови ферми за амирикански норки... патриот е душа дава... но не свойта душа а душата на народа.
200
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не не е дежа вю със сръбско-българската война и има много разлики. Крал Милан ни напада под австрийска инспирация, после Австрия окупира Босна, а като губят сърбите войната дава ни ултиматум, че ще срещнем да сръбските и австрийски войски. За днешната война цензурата ни пречи да се изказваме компетентно и информирано. Изводи въз основа на пропаганда не се правят. Фактът на цензурата и пропагандата сам по себе си показва, че истината се крие от нас.
199
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едностранчивите, а как се мобилизира българското малцинство в Украйна, може ли да поясните? Все пак сме българи и би трябвало това да не е обект на цензура. През 2015 битиви показа как 40 българи са избити от укропския режим, след това журналистите зачезнаха от екран, осмелили се да излъчат това нещо - Рада Домусчиева и компания.
198
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕЗИ СЪБИТИЯ СА ПРОСТО ДЕЖАВЮ ОТ НАШАТА ИСТОРИЯ - СРЪБСКО-БЪЛГАРСКАТА ВОЙНА 1885,ШУМАДИЙСКАТА ДИВИЗИЯ,МЕРАЦИТЕ НА КРАЛ МИЛАН И ДОБРИЯТ ВОЙНИК ШВЕЙК. САМО ЗАМЕСТЕТЕ С УКРАЙНА, ПУТИН, СИЛИТЕ НА СПЕЦИАЛНАТА ОПЕРАЦИЯ И РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ.
197
3
 
16
 
! Отговори
Защото. преди 1 година
Защото и най-гнусната нация от промити мозъци и крепостни селяни се намират нормални хора, които просто искат да живеят и да гледат семействата си, приятелите си, домовете си. Изключение прави българската нация, където нормалните хора са все по-малко, а почитателите на въZраждане - все повече.
196
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма човешки ресурси за да попълни загубите си в Украйна по простата причина, че това е "военна операция", а Путин не може да обяви война, защото знае, че в историята официално ще бъде записано, че Русия е капитулирала(което си е 100% позор). Въпрос на време е Украйна да премине към контранастъпление, когато получат достатъчно много тежко въоръжение.
195
15
 
7
 
! Отговори
до 227 преди 1 година
До АмиВече ти беше обяснено-в момента в Русия няма мобилизация, няма забрана мъж да пътува в чужбина, и дали ще си на фронта е личен избор. Наборници не се пращат на фронта, а доброволци на заплата. Ако откажеш, и си доброволец в алмията-най-многото е да те уволнят . Но това не важи за Украйна-там пращат на фронта и мобилизирани, няма избор дали да се явиш.
194
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото, жените от украйна , които бягат-защо не са доброволки? Например да са милосърдни сестри за ранените? А защо не и да служат с оръжие на фронта. В Израел и жените са по фронтовете, и героично пазят държавата си , и с оръжие. Значи израелките може да са в окопите, а украинките не могат.В българската армия също немалък процент са жените воиници, тоест жена е напълно в състояние да служи в армията. В Швеция -също. В армията на Кюрдите-също жените служат славно и героично! Значи можел
193
2
 
23
 
! Отговори
Ами преди 1 година
По принцип руснаците възпитават децата си в някакъв уж патриотизъм и като пораснат те са готови да се бият за Русия, или по- точно за режима и руските олигарси. Някои обаче, като виждат, че едни си живеят живота по яхти и дворци за милиарди /вече информацията не може да се скрие/, други живеят зле и биват жертвани за интересите на първите, с което не се съгласяват! Още повече, че ги излъгаха, като им казаха, че отиват на учение и не бяха подготвени психически за война!
192
8
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
В Русия е законно да не си на фронта. Просто не отиваш доброволец. Няма масова мобилизация!Но в Украйна е обявена мобилизация. Как така мъже, подлежащи на мобилизация са по плажовете в българските курорти, а не в окопите около Донбас? На плажа по бански ли пазят държавата си? Та, драги от днес бг отидете на плажа в Слънчев бряг, и питайте мъжете от Украйна за големи хитреци ли се смятат-те да са на плажа, докато техните сънародници честно и почтено са се явили в армията , и са в окопите?
191
10
 
8
 
! Отговори
въпрос преди 1 година
А защо някои украинци отказват? Например мъжете, които са в петзведните хотер.ли по курортите, защо са бежанци, а не фронтоваци в окопите?Разликата е,че в Украйна има масова мобилизация, а в Русия-няма.Там на фронта са доброволци на заплата. Тоест-в Русия е позволено, ако не искаш да не си на фронта-просто не се записваш доброволец. Но в Украйна избор няма-има мобилизицаия и пълна забрана да излизат от Украйна. Е какво търяст мъже от Украйна по курортите , демостриращи и висок стандарт на живо
190
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-интересно е защо украинците отказват, ми се правят, а се правят на баровци по европейските курорти? Нали овикаха всичко живо с тяхното "Слава Украини"? А руснаците си имат редовна войска. Никой не им е обявил масова мобилизация.
189
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и Хитлер пусна Фолкщурма накрая...