Краят на една ера: McDonald's окончателно напуска Русия

Преди няколко месеца компанията временно затвори ресторантите си
16 май 2022 17:00, Нели Христова
149
Краят на една ера: McDonald's окончателно напуска Русия
Снимка: БГНЕС

McDonald's се превърна в символ на промяната преди 30 години, когато отвори първия си ресторант в Москва. Но след като временно затвори повече от 800 ресторанта след инвазията в Украйна, McDonald's реши да напусне Русия напълно.

Веригата за бургери ще продаде бизнеса си в Русия, заявявайки, че "хуманитарната криза, причинена от войната в Украйна, и ускоряващата се непредвидима оперативна среда са накарали McDonald's да заключи, че продължаването на собствеността върху бизнеса в Русия вече не е надеждно, нито е в резон с ценностите на компанията."

През март, малко след началото на войната, McDonald's последва други западни компании и временно затвори своите ресторанти в Русия.

След като продажбата бъде финализирана, руските ресторанти ще бъдат "де-арчирани", което означава, че местата вече няма да имат право да използват името, логото или менюто на McDonald's. McDonald's (MCD) заяви, че на служителите му все още ще се плаща до приключването на сделката и че "те ще имат бъдеща работа с всеки потенциален купувач".

Главният изпълнителен директор Крис Кемпчински каза, че се гордее с над 60 000 работници, наети в Русия, и каза, че решението е "изключително трудно".

"Ние обаче имаме ангажимент към нашата глобална общност и трябва да останем непоколебими в нашите ценности. А нашият ангажимент към нашите ценности означава, че повече не можем да поддържаме името ни да свети там", каза той.

Край на една ера

Решението слага забележителен край на тридесетилетните отношения на McDonald's с Русия. McDonald's отвори вратите на първия си ресторант в Москва на 31 януари 1990 г. Тогава бяха обслужени над 30 000 души, а ресторантът на площад Пушкин трябваше да остане отворен с часове по-късно от планираното поради тълпите.

Пристигането на компанията в Москва беше нещо повече от Биг Мак и пържени картофи, отбелязва Дара Голдщайн, експерт по Русия в Williams College, пред CNN. Това беше най-яркият пример за опита на президента на Съветския съюз Михаил Горбачов да отвори своята разпадаща се страна за външния свят.

"Имаше наистина видима пукнатина в желязната завеса" каза тя по-рано. "Беше много символично за промените, които се случваха. Около две години по-късно Съветският съюз се разпадна."

Излизането на McDonald's "представлява нова изолация на Русия, която сега трябва да гледа навътре за инвестиции и развитие на потребителската марка", обяснява Нийл Сондърс, управляващ директор на GlobalData. Той добавя, че други западни марки заемат "принципна позиция по отношение на концепциите за свобода и демокрация" и преразглеждат бизнеса си в Русия.

Голямата цена на напускането

McDonald's може да получи значителна сума от напускането на Русия - между 1,2 милиарда и 1,4 милиарда долара. Акциите почти не бяха променени при предпазарна търговия.

"Фактът, че McDonald's притежава повечето от ресторантите си в Русия, означава, че има богат бизнес за продажба", казва Сондърс. "Въпреки това, като се имат предвид обстоятелствата на продажбата, финансовите предизвикателства, пред които са изправени потенциалните руски купувачи и факта, че McDonald's няма да лицензира марката или идентичността си, малко вероятно е продажната цена да бъде близка до балансовата стойност преди инвазията."

В последния си отчет за приходите McDonald's каза, че затварянето на ресторантите му в Русия му е струвало 127 милиона долара през последното тримесечие. Близо 27 милиона долара идват от разходи за персонал, плащания за лизинг и доставки. Другите 100 милиона долара бяха от храна и други предмети, които ще трябва да изхвърли.

McDonald's имаше 847 ресторанта в Русия в края на миналата година, според инвеститорски документ. Заедно с други 108 в Украйна, те представляват 9% от приходите на компанията през 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
2
 
! Отговори
Ддд преди 1 година
Фирмата е символ на голям и коректен работодател.Акцент в статията е ,че много хора ще останат безработни
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новото име на Макдоналдс в Русия ще е Дядя Ваня и ще сервират пелмени и пирожки
43
2
 
18
 
! Отговори
Горянин преди 1 година
НАЙ-ОТВРАТИТЕЛНАТА ХРАНА ПЪЛНА С ХИМИЯ,
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дедо ПопВ началото беше ново за нас, нали знаеш че българите за да са в крак с модата не пропускат нещо ново :) Но с течене на времето взехме да ги избягваме, естествено иранци и руснаци напират за там, но те са в дивата Индия още :)))
41
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С или без Макдоналдс, все тая. Русофилите не могат да разберат, че става дума за изолацията, в която бива поставена Русия. Бабаитското и поведение - нахлуване в чужди държави, заплахИ с ядрено оръжие, използването на газ и ток като средство за шантаж.. всичко това ще доведе до изключване на цяла една държава от прояви от всякакъв вид - спортни, културни, технологични, научни и каквото се сетите още. Ще им се наложи да крадат всичко
40
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не пропускам да обясня на всеки незапознат , че от макдоналдс се развиват най-ужасните заболявания. Равно е на бавно и мъчително самоубийство!
39
2
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Единственото което ми е харесвало в Макдоналдс е сладоледа. Там редовно си купувах сладолед. Нищо друго. Всичко останало което правят може да го сготви и най-бездарния готвач. Руснаците ще си направят тяхна верига за хранене. Може би нещо от рода на Zакбургер
38
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
31-ви май идва! Украинците тук във форума - купихте ли си палатки?
37
3
 
6
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Боли го някой ф а р а за Макдоналдс, аз пазарувам от Hesburger, по-големи хамбургери,кола о по-евтини .
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може и Дядя Вова да стане.
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям праз ,и накой че продавате
34
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ще обядвате в макдоналдс - първо помислете дали няма нещо останало в нужника за втора употреба - по-добре е от макдоналдс!
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в КФС е по вкусно от Макдонолц
32
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците и без това са рибоядци.
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Биг мак
30
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази ла.на изкуствена храна Макдоналдс. Ба. Вие пробвали ли сте руски чибурек - нещо уникално вкусно...
29
3
 
23
 
! Отговори
Дедо Поп преди 1 година
Единствено хитрите реклами им пълнят джобовете на тия клоуни от МакДоналдс. В България също бяха силно посещавани в началото. Сега вече май не е така . Храната там е пълен *** та се налага от време на време да пускат разни играчки с менютата си за да подлъгват най-малките и най-заблудените . Бил съм в МакДоналдс и в други страни . Същата трагедия. Основно се пълни с черни, кафяви и мръснобели индивиди , предимно от отчаяно бедните малцинства ... Дано и от България се махнат. Няма да липсват.
28
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много химия ! Че е вкусно, вкусно е, но поне да засищаха стомаха, а не да ходиш гладен след 10 минути :))) Точно това нема да е голема работа за Раша :)
27
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всички западни либерали, демократи и фенове на Макдоньо, пожелавам да се задавят смъртоносно с бургер или с банан! После тук ще живеем щастливо без макдоналдс, без банани и без предатели!
26
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В соца руснаците имаха стъклени витрини в стаите и зад тях - празни кутии от бира и кока кола, за красота, представете си. Това ви чака пак, синеоки бушмени