260 бойци бяха евакуирани от Азовстал, десетки убити при обстрел в Северодонецк

Беларус мобилизира специални сили по северната граница на Украйна
17 май 2022 06:30, Анисия Иванова
326
260 бойци бяха евакуирани от Азовстал, десетки убити при обстрел в Северодонецк
Снимка: БГНЕС

260 бойци бяха евакуирани от Азовстал. Най-малко десет души са убити при последния обстрел в Северодонецк в Източна Украйна снощи. Градът е почти заобиколен от руски войски, каза губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай.

Руските войски "обстрелват Северодонецк без спиране", се казва в изявление на Гайдай в Telegram.

Ранените мариуполски бойци са евакуирани

Русия потвърди, че се е съгласила да позволи на ранените войници, укрити в обсадения стоманодобивен завод Азовстал в пристанищния град Мариупол, да бъдат евакуирани. „Беше постигнато споразумение с представители на украинските военни, блокирани в Азовстал в Мариупол, за евакуиране на ранените“, казаха от министерството на отбраната и добавиха, че ще спазват примирие, докато бойците не бъдат отведени на безопасно място.

Повече от 260 украински войници бяха евакуирани от завода, съобщи заместник-министърът на отбраната на Украйна Ганна Маляр. „53-ма тежко ранени (войници) бяха евакуирани от Азовстал в болница близо до Новоазовск за медицинска помощ“, каза Маляр.

Още 211 са изведени през хуманитарния коридор, договорен между Москва и Киев, добави тя.

Ройтерс съобщава, че украинските войници, евакуирани с автобуси от стоманодобивния завод Азовстал в Мариупол, са пристигнали в контролирания от Русия град Новоазовск. Някои от пътниците са били изнесени на носилки.

Русия съобщи, че ще използва създаден от нея „хуманитарен коридор“, за да евакуира ранените украински войници до медицинско заведение в града, на около 45 км източно от Мариупол. Москва твърди, че е постигнала договореност за прекратяване на огъня с последните украински войски в стоманодобивния завод, но украинските власти не са потвърдили това и не е ясно какво точно се случва в завода.

Последните украински бойци обявиха в понеделник, че са "изпълнили заповедта" на украинското върховно командване, "за да спасят животи". Видеото бе разтълкувано като сигнал, че се готвят да напуснат завода.

„За да спаси човешки животи, целият мариуполски гарнизон изпълни заповедта, одобрена от военното командване, и се надява на подкрепата на украинския народ“, се казва в съобщението на полк „Азов“, публикувано в социалните мрежи.

„В продължение на 82 дни защитниците на Мариупол изпълняваха заповеди въпреки трудностите, отблъснаха преобладаващите сили на противника и позволиха на украинската армия да се прегрупира, да обучи повече личен състав и да получи голям брой оръжия от страните-партньори“, казва Денис Прокопенко, един от командирите на полк "Азов". Той добави, че "винаги има риск, няма напълно безопасен план и операция по време на войната". Той обаче също не разкри подробности за въпросната операция.

Швеция обявява кандидатурата си за НАТО

Ден след Финландия, Швеция обяви, че също ще кандидатства за членство в НАТО. Този ход бележи драматичен край на продължилата десетилетия политика на военен неутралитет на двете страни. Парламентите в Стокхолм и Хелзинки започнаха да обсъждат кандидатурите им за НАТО.

Руският президент Владимир Путин заяви, че решението им да потърсят закрила от НАТО не представлява "директна заплаха" за Русия. Но предупреди, че всяка стъпка за разширяване на военната инфраструктура на НАТО към скандинавските държави „със сигурност ще провокира нашия отговор“.

А турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди противопоставянето на Турция срещу членството на Финландия и Швеция в НАТО, като отново ги обвини, че не са заели ясна позиция срещу тероризма.

 Макдоналдс напуска Русия

Два месеца след като затвори ресторантите си в Русия заради войната в Украйна, американският гигант за бързо хранене McDonald's обяви, че се изтегля изцяло от страната.

McDonald's цитира "хуманитарната криза, причинена от войната" и "непредвидимата оперативна среда" за своето решение и казва, че иска да продаде руския си бизнес. McDonald's затвори всичките си 850 ресторанта в Русия през март, но заяви по това време, че ще задържи там своите 62 000 служители.

Други мултинационални компании, които се оттеглиха от Русия от февруари, включват H&M, Starbucks и Ikea.

Беларус може да "забави" украинските войски

Британското военно разузнаване предупреждава, че успехите на украинските сили в източната част на страната, където те изтласкаха руските сили от град Харков, могат да бъдат забавени от руския съюзник Беларус, който мобилизира специални сили по северната граница на Украйна.

„Присъствието на беларуски сили близо до границата вероятно ще оправи украинските войски, така че те не могат да се разполагат в подкрепа на операции в Донбас“, пише британското министерство на отбраната в бележка./БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 191Оркитеее нали бяха взели Киев ,а до скоро Харков беше техен .... ? А каква стана тя .... бегоня обратно към блатнаяя. Одеса какво става ? 82 още чертаете планове ли?:))) охльовиии какъв бой ви хвърлиха Украйнцитее
149
3
 
6
 
! Отговори
До 191 преди 1 година
Прочети в Яндекс. Има информация за всичко. Рено в Русия се купува от държавата и по точно от град Москва. Така, че другарюГендарСороски не вървиш без женски прашки
148
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 190 "И как са я удържали като се бяха скрили в подземията на завода като мишки ?" Ако просто се криеха в подземията руските войници щяха да са в целия комплекс. Обаче, който е имал Слаб 2 по Логика в училище, не може да направи ЧАК такива умозаключения.
147
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 188/189 "Продължава даработи в Русия под друго име." Под кое име, другарю? :))) Дяда Ваня? :))))
146
5
 
15
 
! Отговори
До 190 преди 1 година
И как са я удържали като се бяха скрили в подземията на завода като мишки ?
145
14
 
4
 
! Отговори
Така ще се предаде преди 1 година
И Жужето Путин, излизайки от Кремъл с вдигнати ръце. Скоро, много скоро.....
144
5
 
11
 
! Отговори
До 188 преди 1 година
Макдоналдс уволнява ама в евроатлантипеските медии а я виж всъщност какво прави. Продължава даработи в Русия под друго име. Но такива тикви които неразбират руски език са за никаде
143
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво Герои! Ударжахте сами 82 дни цяла армия !Ще останете, в историята записани със златни букви . Пожелавам си и България да има такива момчета, които биха се жертвали за града и родината си! Вече няма, какво да ви направят оркитееее вашата мисия е успешна.
142
21
 
6
 
! Отговори
Истински герои ! преди 1 година
Ще живеят вечно в паметта на украинския народ ! Благодарим ви от все сърце !
141
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макдооналдс уволнява 62 000 руснака. Рено затвориха инте тези дни. А всички фирми напуснали русия са стотици . После плювалниците тук да обедняват , как войната непречи на русия. Стотици хиляди са без работа вече , валутата припадна яко, скоро златната река от газа ще секне... всеки ден в който джуджето продължава да управлява е нож в гърба на всеки руснак.
140
13
 
8
 
! Отговори
До 175 преди 1 година
Защитниците на Сталинград да не би да са излезли на полето срещу немските танкове?Или са се окопали в сградите в града?Ама руската пропаганда ги изкарва герои.
139
3
 
1
 
! Отговори
Гей от Банишора преди 1 година
Тука пише един близък под различни имена, последно Миглена Ангелова, но ще го срещнете и с други наименования...
138
7
 
20
 
! Отговори
Мда преди 1 година
"Евакуирани"?! Вие сериозно ли?!Не са ги евакуирали на Малдивите, даже и в Киев не са... Предали са се, след излекуване отиват на военен трибунал! Ама очевидно не знаете какво е това, та пишете, че са ги пратили на почивка... ще има, за повечето от тях, които сами се хвалеха с престъпленията си във Фейсбук, ще има, ама Вечна
137
17
 
8
 
! Отговори
Миглена Ангелова преди 1 година
Достойни мъже на Украйна.Не като нашите путинисти.
136
7
 
21
 
! Отговори
Мир и либерализъм преди 1 година
Зеленски всеки ден съобщава за успехи и аз мислех, че вече са около Москва... Пък те излизат от някакви дупки с бели знаменца....
135
16
 
4
 
! Отговори
Най храбрият полк преди 1 година
За всички времена! Уважение и признателност към всички тях! От един признателен българин!
134
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Като Батман "по мазетата се криха. С прилепи се сприателиха. Хитлера да възкресят не можаха." Как да не можаха, точно това направиха - в Кремъл е и действа точно в тяхното направление.
133
18
 
6
 
! Отговори
ТОВА са ГЕРОИ ! преди 1 година
Унищожиха над 6 хиляди руснаци и чеченци !ВЕЧНА СЛАВА !
132
12
 
3
 
! Отговори
Разменени са преди 1 година
За пленени руски солдати + двама генерали !Реципрочност !
131
4
 
12
 
! Отговори
От специалния ГАЗ преди 1 година
да им пуснат в мазето и да ги приключват тия наци-къртици.