Кирил Петков пред CNBC: Путин да внимава, когато използва природния газ като оръжие

Отказвайки се от руския газ, България е заела лидерска позиция в ЕС, смята премиерът
Обновена: 26 май 2022 20:53 | 26 май 2022 20:45, Анисия Иванова
409
Кирил Петков пред CNBC: Путин да внимава, когато използва природния газ като оръжие
Снимка: БГНЕС

Българският премиер Кирил Петков заяви пред бизнес телевизията  CNBC, че руският президент Владимир Путин трябва да внимава с използването на енергийните доставки като оръжие.

"Трябва да внимава, когато използва газа като оръжие, защото може да загуби завинаги клиенти", казва Петков пред Силвия Амаро от CNBC по време на Световния икономически форум.

"Сега гледаме да диверсифицираме изцяло доставките от "Газпром", посочва той, цитиран от БНР..

CNBC напомня, че преди няколко седмици България взе решение, че няма да плаща руския газ в рубли, както поиска Москва, тъй като това представлява нарушение на договора. От своя страна Русия спря доставките на газ за страната ни.

Българският премиер също така каза пред CNBC, че не съжалява за решението да отхвърли искането на Москва, като отбеляза, че страната ни е показала на Путин, "че България може да остане стабилна, че газовата зависимост не може да бъде начин да се влияе на външната ни политика, че ние, като европейци, можем да устоим при поставяне под натиск", казва той.

България беше зависима на 95% от вноса на природен газ от Русия, напомня CNBC. Според Петков, отказвайки се от руския газ, България вече е заела лидерска позиция в ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
2
 
33
 
! Отговори
1 преди 1 година
Този човек няма ли да млъкне -в България проблеми за оправяне няма ли ?Тръгнал за дава съвети на Путин?И да обяснява как най-бедната страна станала лидер на ЕС ?Не мога да повярвам, че може политик да има такова неадекватно поведение и изказвания.
302
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я го Киро,колко е смел!Скрий се някъде пале недоносено,намерил кого да заплашва! Много ми е интересно след това изказване ,какво ще направи на Путин ,та да го сплаши?
301
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислех си, че няма кой да ръси повече бисери от Бойно, но този Киро направо - нямам думи. Лидерска позиция в ЕС, че България спряла газа. Не знам - тези хора първоначално ли са абсолютно неадекватни или властта ги опиянява е напълно губят разсъдък и мярка.
300
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ауууу колко бил страшен Киро ***... Путин да внимава, иначеееее...няма да му купуваме газта пък!
299
1
 
42
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
"Според Петков, отказвайки се от руския газ, България вече е заела лидерска позиция в ЕС." - вярно. Лидерската позиция в дисциплината "най-големи ***". А иначе гърци, германци и италианци тихомълком си уредиха газовата далавера със газпромбанк. Явно те не искат да са лидери в ЕС.
298
1
 
27
 
! Отговори
Разрушител преди 1 година
Този няма ли кой да го изскубе ,бе ?
297
0
 
38
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 1 година
"Върви една бълха през гората и се превива от смях. Заекът я срещнал и попитал защо се кикоти, а бълхата се изцепила- на поляната бият слона и аз му отпрах два шута. Кеф !"
296
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше един мераклия да напляска руснаците-и той някакъв американски възпитаник. Сега този ги заплашва да внимавали. Да внимават, че иначе какво ще има направим?
295
1
 
34
 
! Отговори
.. преди 1 година
имаме газ независими сме всичко сме осигурили.. има газ когато няма потребление юли и август после 330% увеличение на топлото щото ще има газ остатъците от гръцките тръби. живеите лятото че зимата край
294
0
 
35
 
! Отговори
Хуморески преди 1 година
***! Пак омаза пейзажа и то публично. Пълна издънка! Да се махаш, че препускаме към тинята с тая твоя прехвалена харвардска тапия, или в твоя случай тЪпия
293
2
 
25
 
! Отговори
.. преди 1 година
майкоо.. някой да го разсея и да спре да фъфли... от целия форум само нашия ходи и не спира да говори и да ръси бисери
292
0
 
20
 
! Отговори
ДжО1984 преди 1 година
Един ПростоК, да казва на един Политик да внимава.... и той трябва да го послуша, иначе какво.... ПростоК???
291
2
 
38
 
! Отговори
+++ преди 1 година
Ама ти сериозно ли.Колко *** трябва да си та да говориш тези глупости.Ти който се довлече от нищото и обрече цял един народ на мизерия срам нямаш ли.Цяла Европа купува газ с рубли само ти пляскаш глупости наляво и на дясно и мислш че някой ти вярва.Но не си виновен ти,толкова са ти възможностите.Виновен е онзи с юмручето който те постави на това място благодарение на венецуелските машини.
290
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ББ каква свобода ето сега полската армия ще влезе в украйна само се питаме с униформите на ВСВ или с полските .
289
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дори американската васалка урсула ти се смее киро
288
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига се излага бе човече ! Отивай си с мир!
287
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОСТАВКА ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ
286
0
 
44
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Абе Кире , като ни лъжеш,кой ли ти вярва? Защо си мислиш,че си направил лошо на Путин? Направи лошо на българския народ ,защото цена на парното с 330% нагоре,ще направи живота на отопляващите се с парно непоносим. И защо твойта Лена се изхвърли,че ще купуваме четири пъти по-евтин газ,а парното вместо да стане 4 пъти по-евтино,поскъпва? Кой ни лъже ? И не си мисли,че си уплашил Путин . Преместил си го е в другия крачол от твоя отказ да плащаш в рубли.
285
1
 
43
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Значи Кире ти предупреждаваш Путин да внимава как използува собствения си газ?Не ти ли се струва че това е доста малоумно предупреждение?И ти кога ще се научиш да не си отваряш голямата уста?Доста беди ни докара с непремерените си излияния!
284
41
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е абсолютен т.ъпак. При тия цени на газът и нефтът Русия щеше да благоденства. Ама той реши да се прави на голям военачалник и в резултат наложиха санкции на Русия, които ще я превърнат в Северна Корея 2.А като не иска да си спази договора с България газ се предлага и от други държави. Губи Русия, не България.