Патриарх Кирил разбира решението Украинската православна църква да се отдели

Той обаче се моли да не бъде разрушено приятелството между народите
29 май 2022 16:33, Нели Христова
21
Патриарх Кирил разбира решението Украинската православна църква да се отдели
Снимка: БГНЕС

Руският патриарх Кирил увери днес, че разбира решението на Украинската православна църква, която по-рано през седмицата обяви, че скъсва отношенията с Русия заради руската офанзива в Украйна, предаде Франс прес.

"Ние изцяло разбираме настоящите страдания на Украинската православна църква, ние разбираме, че негово преосвещенство, митрополит Онуфрий (предстоятел на тази църква) и неговия епископат е трябвало да действат по един възможно най-мъдър начин, за да не се усложни животът на техния вярващ народ", заяви патриарх Кирил по време на литургия днес в московската катедрала "Христос Спасител".

Патриарх на Москва и на цяла Русия, Кирил обаче каза, че се моли всякакво временно препятствие да не разруши духовното единство на руския и украинския народ.

Московският клон на Украинската православна църква обяви в петък, че къса отношения с Русия заради руската офанзива в Украйна, обявявайки своята пълна независимост от руските духовни власти. Това бе възприето като историческа инициатива, отбелязва Франс прес.

Говорителят на Украинската православна църква в отговор на въпрос на Франс пред уточни, че съветът на църквата е настоял за пълно отхвърляне на позицията на патриарх Кирил, който на няколко пъти изрази подкрепата си за руската военна операция в Украйна.

Офанзивата, подета от Владимир Путин и подкрепата на Кирил за тази операция, поставиха Украинската православна църква, все още свързана с Москва, във все по-нетърпима ситуация. Стотици нейни свещеници подписаха неотдавна отворено писмо, в което призоваха Кирил да бъде съден от религиозен съд заради неговите позиции относно конфликта.

Инициативата на Украинската православна църква е  втората православна схизма в Украйна в последните години. Част от Украинската православна църква, представяна от патриархата в Киев, вече скъса отношения с Москва през 2019 г. заради ролята на Кремъл в страната и се врече във вярност на вселенския патриарх Вартоломей, базиран в Истанбул.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
аааааааааааа... преди 1 година
Това ли е киро *** дето всички го спрягат насам натам ?
19
0
 
0
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Що му дават изявленията,нали е под ударите на санкциите по волята на ЕС?
18
0
 
1
 
! Отговори
tot преди 1 година
БОГ няма да прости на ,,агресора''и никой не е успял и няма църква която да ОПРАВДАВА ВОЙНАТА !!! И тебе БОГ ще те накаже !!!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Църквата казва че бог е един но самите църкви се отделят една от друга. Всичко е борба за влияние което ще рече за власт и пари.
16
1
 
2
 
! Отговори
РПЦ значи преди 1 година
Руска Путинославеща Църква !
15
2
 
2
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Повръщам върху църква която благославя оръжия. Единствено българите сме важни, само ние говорим на живия език и само ние имаме дума при която има право да се воюва - бран. Точно това правят в момента украинците - отбраняват се! Всички земи от Кавказ до Унгария ще бъдат свободни, това се случва в момента. Бункерния е просто един наместник който не иска да отстъпи трона, но няма да има щастието да седне на трона в Цариград (не Константинопол или Истамбул), там ще седне Царя от Бога от рода Дуло.
14
1
 
2
 
! Отговори
Един от Юг преди 1 година
Това рушлямистките православни кагебейци са много нагли хора,разрушиха половина Украйна избиха сумати хора без причина обаче те не трябвало да се сърдят! Вие таваршчи си спечелихте врагове за следващите 1000 години но тогава едва ли някой нормален човек ще си спомня за ботоксовия масов убиец и крепостната му държава Блатная!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Moли се да не бъде нарушено разбирателството между Руснаци и Украинци !? Тоя да не живее под дърво? Да е чул, че от 8г са във война и не могат да се траят?
12
6
 
8
 
! Отговори
Миролюб Бенатов преди 1 година
Никой не иска да е заедно със сибирската смрад
11
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Украйна влезе в състава на Русия, ще се върнат пак към руската църква, няма къде да идат.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Православието се строши на парчета с тази война и никога няма да бъде същото.Спомнете си как в 30 г война в Европа през 17 век западното християнство беше увредено от войната и така и не успя да възтанови позициите си отново.Православието ,което твърдеше като теза,че не било кято католиците и протестантите,че било по иначе и мирамбил водещ-приключи.
9
3
 
7
 
! Отговори
none преди 1 година
"Той обаче се моли да не бъде разрушено приятелството между народите" мисля че по разрушено не може да бъде
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Православието е разнесено от българите по пустошта на Раша, нема какво да се изживяват рашките на некакви православни и диоти, щото това идва от Византия :)))
7
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нафарфори рече че Украйна и Русия ще се обединят в една държава и църква руската.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя е само гръцка и българска православна църква рашки, от вас никой нищо не иска, просто сме ви образовали мало сибирняци :)))
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, ха, ха, само преди месеци двете Православни Цуркви в Украйна бяха в обтегнати отношения, благодарение на,, мъдрото" управление на Джуджака успя да ги обедини в най-важният въпрос, отцепване от Московския Патриархат.Още едно доказателство, че Путин деиства против интересите на Русия.В Прибалтика Православните също искат независимост от Москва, нищо, че 90 %от тях са руснаци и беларуси.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руският патриарх Кирил преди 5 днина 24-ти май имаше имен ден.
3
2
 
2
 
! Отговори
КГБ= ДС= БСП =ПП преди 1 година
C'est la vie
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и без това по света младите масово не ходят в православните църкви.Младите ходим в протестанските църкви.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лицемери! Не на нас тези бе попе..