Русия твърди: Няма да използваме тактически ядрени оръжия в Украйна

Съществуването на държавата не е застрашено, каза руският посланик в Лондон
29 май 2022 08:00, Анисия Иванова
206
Русия твърди: Няма да използваме тактически ядрени оръжия в Украйна
Снимка: БГНЕС

Руският посланик във Великобритания заяви пред Би Би Си, че не вярва, че страната му ще използва тактически ядрени оръжия във войната срещу Украйна. Андрей Келин каза, че според руските военни правила такива оръжия не се използват в конфликти като този.

Русия има много строги разпоредби за тяхното използване, каза той, главно когато съществуването на държавата е застрашено. "Това няма нищо общо с настоящата операция“, каза той.

Когато Владимир Путин постави ядрените си сили в повишена готовност в края на февруари, скоро след инвазията, това бе широко възприето като предупреждение.

Путин обвини за това агресията на Запада и НАТО. Но министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс нарече това опит да се отклони вниманието на хората от „това, което се случва в Украйна“, заявявайки, че Русия изостава от графика на своето нахлуване само с няколко дни и се опитва да „напомни на света“, че тя разполага с възпиращ фактор.

Тактическите ядрени оръжия са тези, които могат да се използват на относително къси разстояния, за разлика от „стратегическите“ ядрени оръжия, които могат да бъдат изстреляни на много по-дълги разстояния и да събудят призрака на тоталната ядрена война.

Но терминът все още включва много видове оръжия, включително по-малки бомби и ракети, използвани на бойно поле. Смята се, че Русия има около 2000 тактически ядрени оръжия.

Но и преди, в кратък разговор с Клайв Мири от Би Би Си, посланикът също е отричал, че руските сили са обстрелвали мирни жители и каза, че твърденията за военни престъпления в град Буча са "измислица".

Запитан „Защо Русия води тази война по този начин, извършвайки военни престъпления?“ Келин отговори: „Кметът на Буча в първоначалното си изявление потвърди, че руските войски са напуснали, всичко е чисто и спокойно, градът е в нормално състояние."

След това Мири го притисна: "Значи всичко това е измислено, сър? Всичко това е измислица? Всички тези доказателства са измислица?"

"Според нас това е измислица. Използва се само за прекъсване на преговорите", отговори посланикът.

Русия е изказвала подобни твърдения и преди, като по-рано външният министър Сергей Лавров твърдеше, че кадрите с тела в Буча са били "инсценирани" след изтеглянето на руснаците.

Това бе опровергано от многобройни разкази на очевидци, които казаха пред Би Би Си, че руските войски са екзекутирали техните близки.

Сателитните изображения също изглежда пряко противоречат на позицията на Москва, показвайки тела, лежащи на улицата близо две седмици преди руснаците да напуснат града. / БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
23-02-2022 - Русия твърди: "Няма да нападаме Украйна".
166
1
 
3
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
Русия декларира твърдо няма да навлиза в Украйна .
165
1
 
4
 
! Отговори
до 175 преди 1 година
До Анонимен открадна урана а на нас остави замърсени и отровени от радиация земя и вода
164
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До От Вселената - има и много още, като едно е русия извлече и открадна всичкия уран на България!
163
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сигурно са казали на русия, че ще получи няколко остъклени поселения като Масква, Санкт Питер и някои други, ако опитат някакъв атом! Затова руското аташе в ЮК сега маже това-онова!
162
1
 
7
 
! Отговори
redordead преди 1 година
То Захарова преди началото на войната каза, че трябва да си луд да мислиш, че Русия ще нападне Украйна, така че, тия като кажат нещо...мисли веднага за обратното...
161
1
 
4
 
! Отговори
ти да видиш преди 1 година
Русия казала това, ама онова-- Че кой вярва и на една дума на Путин? Нали се кълнеше и се присмиваше на целия свят и твърдеше, че Никога няма да нападне Украйна!
160
1
 
6
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
8)Сталин ни призна за победена държава през 1947г. на Парижката Мирна Конференция въпреки, че пратихме войски срещу Хитлер. 9) Русия участва в разпокъсването на Санстефанска България, чрез Берлинския договор от 1878г и не допусна Български Делагати. 10) По-нареждане на Кремъл и с участието на БКП от 1944 до 1987г. бяха избити триста хиляди българи в лагерите и още толкова бяха насилствено карани да се наричат Македонци с цел за в бъдеще Пиринският край да се отцепи в измислената "Македония"!
159
1
 
6
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
1)Русия беше против съединението на България. 2)Русия измисли Македонската нация и държава. 3)Русия подстрекаваше Сърбия да ни нападне в гръб през 1885г. 4)Русия два пъти ни обяви война през първата и втората световна. 5)Ленин преименува Волжка България на Татарстан през 1917г. 6)Заради Русия изгубихме Беломорието и Македония през 1945г. 7) Русия открадна целият златен резерв на България в средата на 1960г
158
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кирчев Руснаците не се държат като господари на света, но ЕС , по-конкретно ЕК в лицето на своята председателка Урсулата и нейният първи заместник инДЖИнер Жозеп Борел се държат като водачи на ЕС. И докато за Урсула Л. това е обяснимо като пра- пранаследничка на един германец отпреди 76 години, то пишман инженерът и още по-пишман политикът очевидно се състезава за титлата 'отвеян политик' или може би се смята за наследник на Франко. ЕС не случи на ръководители и по тази причина ще се разтури.
157
4
 
5
 
! Отговори
Късата памет преди 1 година
До Кирчев. С пропагандата си руснаците се целят в неграмонти или късопаменти индивиди. Примери има много. СЕТА например . руските *** обясняваха как едва ли не след подписването Бъргария ще приключи. СЕТА е факт от 5 години и нищо лошо не се е случило. Обаче късопаметните като минат 3 дена не помнят и подемат следващата опорка.
156
1
 
4
 
! Отговори
9 преди 1 година
До И защо не ? Не мога да разбрера защо хора не прочели и два реда през живота си пишат коментари. Сърбия е кандидат за член на ЕС. Сърбияподаде молба зачленство в ЕСна 19 декември 2009 г.
155
2
 
6
 
! Отговори
987 преди 1 година
Най ме е страх русия като се кълне, че няма да прави нещо. Те и в Украйна нямаше да нахлуват, и цивилни нямаше да убиват и гражданска инфрастуктура нямаше да рушат.
154
8
 
5
 
! Отговори
Брад Пит преди 1 година
"Ама запада щял да отговори и тогава..." Няма да отговори, не ви стиска, защото сте п*дали. Просто всички ге*таци ще спрете да се зъбите като бесни кучета и ще подвиете опашки, а когато свърши всичко един по един ще пълзите по коремче до краката на новия руски Цар.
153
4
 
9
 
! Отговори
Кирчев преди 1 година
Абе ей,ослушайте се малко - няма ден,в който руснаците да не твърдяпт нещо но след дни да се окаже точно обратното ?! Такива изпечени лъжци във времето светът познава само в лицето на руснаците! Забележете,с всеки изминат ден се увеличава броят на дър жавите,които са предупредени от руснаците за едно или друго подпомагане на Украйна - с какво право ?! Помислете - имат ли право руснаците да се държат като господари на света и тогава приказвайте!!!
152
4
 
7
 
! Отговори
слънцепек преди 1 година
защо не исползват ? например нато във сърбия исползва
151
3
 
8
 
! Отговори
Нинова твърди: преди 1 година
няма изнесени от българската държава оръжия за Украйна,а цял свят ги вижда там. Нинова е права-те не са изнесени от държавата,а от фирми,които богатеят като посредници на неин гръб.Нинова има алиби,а държавата има загуби.Русия нямало да използва ТАКТИЧЕСКИ ядрени оръжия.Но нищо не казва за ОПЕРАТИВНО- ТАКТИЧЕСКИТЕ.Ако в Украйна се доставят дългообхватни американски оръжейни системи,с обхват стотици и хиляди клм руска територия,какво ли ще направят руснаците?Ще имат алиби като Нинова.
150
15
 
30
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Когато руснак каже нещо, даже ромите не вярват.
149
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците се хвалят какво успехи имат. Нали трябва да отчитат за изхарчените пари. И трябва да има напредък. Русия ги предупреждава, както и преди войната, че ще отвърне. Но украинците пак "не вярват".
148
17
 
25
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
Путин-лъжеца разкри че всичкото *** е лъжeц!