Русия засили атаките срещу Северодонецк, Украйна иска още оръжие

Москва заяви, че е отворена за възобновяване на диалога с Киев
29 май 2022 10:45, Анисия Иванова
249
Русия засили атаките срещу Северодонецк, Украйна иска още оръжие
Снимка: БГНЕС

Руските военни засилиха атаката си срещу украинския град Северодонецк, след като заявиха, че са превзели близкия железопътен възел Лиман. Киев активизира призивите си към Запада за оръжия с по-дълъг обсег, които да му помогнат в битката в региона на Донбас. Вчера френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц призоваха руския лидер Владимир Путин да проведе "сериозни преговори" с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Русия увеличава натиска си в Източна Украйна. Вчера Москва заяви, че е превзела стратегическия град Лиман и че е обградила градския център на Северодонецк. Според украинския заместник-министър на отбраната Хана Маляр битката за железопътния възел Лиман продължава. Украинските военни съобщиха, че през изминалото денонощие са били отблъснати осем руски атаки в Донецк и Луганск, като руската армия е използвала в тях тежка артилерия.

"Ситуацията е много трудна, особено в тези райони в Донбас и в Харковска област", каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение. Според него Украйна се стреми към увеличаване на доставките на оръжие и се приближава към момента, в който ще има предимство пред окупаторите по отношение на технологиите и ударната сила. Той заяви, че се подготвя за среща на върха на ЕС, която ще се състои на 30 и 31 май, за да обърне внимание на лидерите за терора, който Русия извършва не само върху Украйна:

"На този форум смятам да насоча вниманието на лидерите от Евросъюза към терора, който се е превърнал в единствената форма на действие за руската страна в отношенията ѝ с Европа. Терор на украинската земя, терор на енергийния пазар в цяла Европа, терор на продоволствения пазар в целия свят. И се питам: каква ли ще е следващата форма на терор? Само заедно - всички европейски - можем да спрем политиката на подобна държава".

По-рано украинският министър на отбраната Олексий Резников написа във Фейсбук, че Украйна е започнала да получава доставки на противокорабни ракети "Харпун" от Дания и самоходни артилерийски оръжия от САЩ. Той поясни, че те ще бъдат използвани от обучени украински екипи от бреговата охрана, съобщава БНР.

В телефонен разговор вчера лидерите на Франция и Германия са призовали президента Путин да проведе "преки и сериозни преговори" с украинския президент. Макрон и Шолц също така са настояли за освобождаването на затворниците от стоманодобивния завод Азовстал, които бяха задържани от Русия след като се предадоха.

Пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският лидер е заявил, че Москва е отворена за възобновяване на диалога с Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
37
 
! Отговори
Да преди 1 година
Цензурата се пропуква истината за фашисткият режим в Киев излиза и хората започват да разбират защо Русия влезна в Украйна.
15
34
 
7
 
! Отговори
msm преди 1 година
Историята и човечеството ще съдят руССкия фашизъм за разрушенията, убийствата и терора, който днес налагат. План Маршал за Украйна след края на войната, за 20 години ще направи тази държава сред водещите икономики на ЕС. Разликата в стандарта на живот между Украйна и заробените източни части на страната, ще бъде от калибъра на разликата между ФРГ и ГДР в края на 80-те години на 20 век!
14
5
 
13
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Менторите на Зайо Байо и на санкции и даряващи оръжия призовали вожда на сибирските мечки да започнел сериозни преговори.Баба Меца видяла Зайо Байо да минава край горската тоалетна,където тя била и го повикала за съвет.Зайо Байо радостен,че Баба Меца ще иска съвет от него изприпкал радостен.Баба Меца го хванала,избършала си задните части и го метнала през прозореца обратно в гората.С кървящ кожух Зайо Байо започнал да прави вуду магии на Баба Меца и да благославя менторите си.
13
22
 
7
 
! Отговори
предполагам преди 1 година
че жилищата, мостовете, заводите и пътищата също са нацисти, които "добрата" руска армия заличава. Заличени са и 226 деца нацисти.
12
6
 
19
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 1 година
Укропия загуби Северодонецк-Лисичанск. Укропия вече не е способна да се задържи на отбранителната линия Северск-Бахмут-Светлодарск. Укрописките бендеро-нацисти безславно се оттеглят на нова западна отбранителна линия Славинск-Краматорск-Дружковка-Константиновка-Торецк.
11
6
 
36
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Ако ВСУ не се обърне и свали хунтата в Киев който ги продаде на запада за пушечно месо, много хора ще умрът.
10
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7 "Лиман е прочистен от нацистите преди 2 дни" Лиман няма след руския артилерийски обстрел. Така руските "военни" "превземат" градове. По друг начин не могат.
9
5
 
25
 
! Отговори
Идва края преди 1 година
Не е проблема в оръжието а в духа на Украйнската армия който е пречупен от големи грешки от Киев в нета има видеа на Украйнски воени който са изоставени от командирите си и Киев да умират за сащ и нато.
8
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Картината горе показва как удрят високоточните оръжия на Путин...къща...плевня...болница.....училище....те си мислят че още е 45 год....
7
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лиман е прочистен от нацистите преди 2 дни от вчера прочистват и северодонецк
6
5
 
7
 
! Отговори
до имало едно време преди 1 година
2 независими държави? Нека бъдат 3! Унгарци поляци руснаци
5
6
 
23
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Кадиров съобщи преди няколко часа за падането на Северодонецк. Обикновено когато Кадиров даде подобна оперативна информация, след два три дена се потвърждава и от медиите.
4
8
 
22
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Те вече и Северодонецк взеха снощи ,след като превхзеха "Красний" Лиман и то само със 200-250 000 човека срещу 800 000 украинци водят руснаците войната в Украйна...типа,руснаците се "боксират" срещу украинците само с лявата си ръка ..ако включат цялата си мощ и цялата си войска +запаса...
3
4
 
22
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Тази информация май вече не е актуална ,защото Северодонецк е превзет от руската армия с активното участие на чеченските бойци ,ако се вярва на думите на Кадиров!А за такива неща Кадиров не си позволява лъжи и преувеличение ,знае че това е вредно!
2
7
 
27
 
! Отговори
Имало едно време преди 1 година
Държава която се казвала Украйна. След правителствен преврат подкрепен от ЦРУ там започнала гражданска война. През 2022 се обособили 2 независими държави
1
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще го вземат, защото имат тотално превъзходство в техниката и числеността, но това е последното, което ще "вземат". След това започва кошмара за тях.