Русия засили атаките срещу Северодонецк, Украйна иска още оръжие

Москва заяви, че е отворена за възобновяване на диалога с Киев
29 май 2022 10:45, Анисия Иванова
249
Русия засили атаките срещу Северодонецк, Украйна иска още оръжие
Снимка: БГНЕС

Руските военни засилиха атаката си срещу украинския град Северодонецк, след като заявиха, че са превзели близкия железопътен възел Лиман. Киев активизира призивите си към Запада за оръжия с по-дълъг обсег, които да му помогнат в битката в региона на Донбас. Вчера френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц призоваха руския лидер Владимир Путин да проведе "сериозни преговори" с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Русия увеличава натиска си в Източна Украйна. Вчера Москва заяви, че е превзела стратегическия град Лиман и че е обградила градския център на Северодонецк. Според украинския заместник-министър на отбраната Хана Маляр битката за железопътния възел Лиман продължава. Украинските военни съобщиха, че през изминалото денонощие са били отблъснати осем руски атаки в Донецк и Луганск, като руската армия е използвала в тях тежка артилерия.

"Ситуацията е много трудна, особено в тези райони в Донбас и в Харковска област", каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение. Според него Украйна се стреми към увеличаване на доставките на оръжие и се приближава към момента, в който ще има предимство пред окупаторите по отношение на технологиите и ударната сила. Той заяви, че се подготвя за среща на върха на ЕС, която ще се състои на 30 и 31 май, за да обърне внимание на лидерите за терора, който Русия извършва не само върху Украйна:

"На този форум смятам да насоча вниманието на лидерите от Евросъюза към терора, който се е превърнал в единствената форма на действие за руската страна в отношенията ѝ с Европа. Терор на украинската земя, терор на енергийния пазар в цяла Европа, терор на продоволствения пазар в целия свят. И се питам: каква ли ще е следващата форма на терор? Само заедно - всички европейски - можем да спрем политиката на подобна държава".

По-рано украинският министър на отбраната Олексий Резников написа във Фейсбук, че Украйна е започнала да получава доставки на противокорабни ракети "Харпун" от Дания и самоходни артилерийски оръжия от САЩ. Той поясни, че те ще бъдат използвани от обучени украински екипи от бреговата охрана, съобщава БНР.

В телефонен разговор вчера лидерите на Франция и Германия са призовали президента Путин да проведе "преки и сериозни преговори" с украинския президент. Макрон и Шолц също така са настояли за освобождаването на затворниците от стоманодобивния завод Азовстал, които бяха задържани от Русия след като се предадоха.

Пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският лидер е заявил, че Москва е отворена за възобновяване на диалога с Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 25 , разбирача/27 "Я, ни открехни какво е ленд лийз, да разберем и ние" Ленд-лийз е програма, по която една държава получава въоръжение и суровини. След като причината, по която е създаден бъде премахната, държавата получател има две възможности: да задържи остатъка от това, което е получила, и да плати за него, или да го върне. Всичко, унищожено по време на войната се брои за 0.,.т.е. не се плаща.
35
3
 
4
 
! Отговори
Ленд-лийз преди 1 година
Айде аз ще обясня, защото един анонс тука явно няма желание. Ленд-лийза е предоставяне на оръжия и техника от САЩ, ако смятат че тяхната собствена безопасност/интерес са засегнати. В краят на войната техниката иж трябва да се върне, но в повечето случаи тя вече е безполезна. Не се изискват директни парични плащания, но има очаквания страната получател да се присъедини към разни организации и търговски договори. Правете си изводите сами.
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според ленд лийза Украйна ще получи оръжия за 6 милиарда, но ще трябва да върне 40 милиарда.
33
1
 
2
 
! Отговори
STARBUCKS, преди 1 година
Недей да предозирал с ГМО кафе, че дрънкаш небивалици.
32
1
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Още преди да дойдат укро-фашагите на власт в тая измислена страна се вихреше чудовищна корупция, което беше безкрайно удобно за САЩ и други да развиват дейности иначе забранени в цивилизацията на тяхна територия.. Чашата преля тогава, когато решиха да настанят НАТО, което в същност е силов инструмент на САЩ за налагане на техните интереси.. Е, в един момент на Путин му дойде в повече и реши да действа..
31
10
 
1
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, следващия месец, най-късно юли пристигат емелересите и химарсите и украинската армия минава в контранастъпление, първо ще бъде унищожен Керченския мост, никакви ПВО не може да спре масов залпов удар с емелересите и химарсите, а след това до дни, даже до часове украинската армия влиза в Москва и диктаторът Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага.
30
0
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Ми,кажи, де! Какво е това ленд лийз, дето си разбрал, а другите не са.
29
10
 
4
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 1 година
Руснаците уж все нападат,нападат, а дотук 30 000 ORКИ в черни чували
28
0
 
9
 
! Отговори
защо преди 1 година
Това, че Зеленски иска още и по смъртъносно оръжие, че украинската армия напредва или най-малко успешно отблъсква атаките и, че руската армия търпи огромни загуби, не е новина. От три месеца ни го съобщавате по три пъти дневно. Пишете нещо друго, моля.
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 25/30 "Безплатен обяд няма, ако помня правилно руснаците до 2006 г. плащаха за ленд лейза от ВСВ" Да повторим отново: поредният, който не е разбрал какво е ленд-лийз.
26
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Окрайна скоро ще падне цялата...
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северодонецк е взет. Май, май, украинците са отстъпили планирано, за да не ги разходват.
24
0
 
11
 
! Отговори
До 25 , разбирача преди 1 година
Я, ни открехни какво е ленд лийз, да разберем и ние.
23
2
 
25
 
! Отговори
Факти преди 1 година
В Украйнската армия все повече има "Тихи бунтове" и отказ да се бият.Фашистките полкове стрелят в гръб на предаващите се воени от ВСУ.
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ламята Още един, който не е разбрал какво е ленд-лийз :)))
21
4
 
24
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Като гледам как най-опитните украински войници бягат от фронта, руснаците постоянно намират изоставени униформи и оръжия, ако Украйна не седне да преговаря, ще изгуби всичко!
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Никой "искЪт", "АВрика", "ориС" Нищо чудно, че не си могъл да си намериш никаква друга работа освен като руски мегафон.
19
2
 
15
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Ленд-Лийз:Вземи сега,нека внуците да плащат!
18
6
 
23
 
! Отговори
:) преди 1 година
САЩ си изчистиха старото оръжие във Украйна...уж помощ, но както знаем, безплатен обяд няма..и рано или късно укрите ще си платят солено, САЩ им изнесоха зърното..освен без градове и държава..ще останат и още по-гладни...тунелите на Азовстал ще им се сторят като розови сънища, след като разберат какво точно се е случило.
17
5
 
15
 
! Отговори
Никой преди 1 година
каквото и да стане това сражение ще е пълен крах за ЕС! Щесе перчът още 2-3 месеца а след това разорени страни и ГЛАД СТУД И МИЗЕРИЯ ! Френските колония не искът да бъдът да са колонии и няма да дават природните си ресурси на експл-те си ! Аврика не иска оферти с ЕС защото разбират че повечето страни са експлоататори а пионките като българите даже не разбират че също колония ! Индия спира за ЕС ОРИС ! РУСИЯ ПШЕНИЦА !! УКРАИНА НЕ МОЖЕ НИЩО - ЗНАЧИ КРАХ НА ЕС ИЛИ НА КОЛОНИЗАТОРИТЕ ОТ НЕГО