Русия засили атаките срещу Северодонецк, Украйна иска още оръжие

Москва заяви, че е отворена за възобновяване на диалога с Киев
29 май 2022 10:45, Анисия Иванова
249
Русия засили атаките срещу Северодонецк, Украйна иска още оръжие
Снимка: БГНЕС

Руските военни засилиха атаката си срещу украинския град Северодонецк, след като заявиха, че са превзели близкия железопътен възел Лиман. Киев активизира призивите си към Запада за оръжия с по-дълъг обсег, които да му помогнат в битката в региона на Донбас. Вчера френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц призоваха руския лидер Владимир Путин да проведе "сериозни преговори" с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Русия увеличава натиска си в Източна Украйна. Вчера Москва заяви, че е превзела стратегическия град Лиман и че е обградила градския център на Северодонецк. Според украинския заместник-министър на отбраната Хана Маляр битката за железопътния възел Лиман продължава. Украинските военни съобщиха, че през изминалото денонощие са били отблъснати осем руски атаки в Донецк и Луганск, като руската армия е използвала в тях тежка артилерия.

"Ситуацията е много трудна, особено в тези райони в Донбас и в Харковска област", каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение. Според него Украйна се стреми към увеличаване на доставките на оръжие и се приближава към момента, в който ще има предимство пред окупаторите по отношение на технологиите и ударната сила. Той заяви, че се подготвя за среща на върха на ЕС, която ще се състои на 30 и 31 май, за да обърне внимание на лидерите за терора, който Русия извършва не само върху Украйна:

"На този форум смятам да насоча вниманието на лидерите от Евросъюза към терора, който се е превърнал в единствената форма на действие за руската страна в отношенията ѝ с Европа. Терор на украинската земя, терор на енергийния пазар в цяла Европа, терор на продоволствения пазар в целия свят. И се питам: каква ли ще е следващата форма на терор? Само заедно - всички европейски - можем да спрем политиката на подобна държава".

По-рано украинският министър на отбраната Олексий Резников написа във Фейсбук, че Украйна е започнала да получава доставки на противокорабни ракети "Харпун" от Дания и самоходни артилерийски оръжия от САЩ. Той поясни, че те ще бъдат използвани от обучени украински екипи от бреговата охрана, съобщава БНР.

В телефонен разговор вчера лидерите на Франция и Германия са призовали президента Путин да проведе "преки и сериозни преговори" с украинския президент. Макрон и Шолц също така са настояли за освобождаването на затворниците от стоманодобивния завод Азовстал, които бяха задържани от Русия след като се предадоха.

Пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският лидер е заявил, че Москва е отворена за възобновяване на диалога с Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
3
 
11
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Думите Македония, Украйна, Демокрация,Европейски ценности,НАТО...ме карат да повръщам.Защо ?
115
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващата смачкана държава ще бъде Полша. Поляците са същите като украинците и не умеят да управляват държавата си. Руснаците ще ги денацифицират и тях. И така и трябва да е. Щом си неспособен да управляваш държава, заслужаваш друг да те управлява.
114
3
 
5
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Населението ще избяга от държаната Украйна в района на войната и повечето ще се върнат в държавата Русия,показаха бобените ми зърна.
113
5
 
9
 
! Отговори
USA Прокси преди 1 година
Укропитеците ще се похарчат до края на годината. Кои са следващите? Полската хиена е твърде хитра - залагам на Латвия!
112
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това че Русия ще изгуби войната е пределно ясно. Все едно да кажем че утре слънцето пак ще изгрее. Важното е да се помисли дали покрай упадъка на Русия ще бъде смачкана и някоя друга държава като Беларус
111
5
 
5
 
! Отговори
127 от Ямб.църв. преди 1 година
То и ние сме натовска държава...имаме море,а там има доста подводници,които наблюдават как си любя жената,така че по- вероятно е България да бъде смачкана,преди Полша.
110
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна вече е загубила 25% от територията си. Това е територия, която завинаги ще бъде част от Русия. Така че не виждам как Украйна е спечелила войната. Русия не е изгубила територия.
109
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това че Русия ще спечели е пределно ясно. Все едно да кажем че утре слънцето пак ще изгрее. Важното е да се помисли дали покрай Украйна ще бъде смачкана и някоя НАТОвска държава като Полша.
108
12
 
4
 
! Отговори
Излагация преди 1 година
Непобедимая и легендарная за три месеца още ли не е превзела тези няколко села около Луганск ?!
107
5
 
14
 
! Отговори
Украйна преди 1 година
Загуби вече 25% от територията си, обаче Русия търпяла неуспех. Откъде ви копат такива неадекватници
106
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще спечели войната със сигурност. Друг е въпросът на каква цена и на какви жертви, обаче съм 100 % сигурен, че руснаците ще спечелят. Скоро Русия и Полша ще имат обща граница. Украйна повече няма да съществува като държава. И така и трябва да е. Украинците доказаха, че не са способни да управляват държава.
105
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОВЕЧЕ МЕ ВЪЛНУВА 30-ГОДИШНАТА ВОЙНА В БЪЛГАРИЯ!!! СВЕТЪТ ИМА КОЙ ДА ГО ОПРАВИ.
104
4
 
9
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Направим ли съюз с Русия,Китай,Бразилия ,Сърбия,Индия,Турция,....можем да живеем поне 1000 години НЕЗАВИСИМИ!
103
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 115 това е войната... всеки мисли ,че може това и това. Русия е смятала,че е толкова силна тактически и сухопътно, че може да се справи директно с Киев. Времето показа, че са били тотално неподготвени, защото разузнаването им е слабо. Съответно излезем,че Украйна се е подготвила добре тактически и разузнавателно. Имаше минирани пътища под асфалта, където направо 100м от пътя и колоната отиваше във въздуха. Бащутаху ги в горите умишено ,а там ги чакаше залпов Огън. И тн.
102
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Това показва че са свободни хора и могат да живеят където си поискат. И Русия не е длъжна да живее със запада. Така си мислиш само ти защото си въобразяваш че всичко се върти около теб. Русия е огромна държава разположена на 2 континента. Европейците са им толкова близки колкото и китайците, японците, монголците, корейците и тн.
101
3
 
10
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Виждам скоро граница между Полша и Русия.Украйна пак ще си влезе в територията ,в която трябва да е.
100
5
 
5
 
! Отговори
лила преди 1 година
До Анонимен 114Зависи от хората в Украйна! Това е освободителна война.Много точно казано !
99
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички деца на руските ръководители са в САЩ, Германия, Великобритания, Израел, кокоса ми вика- кой казал, че Русия да живее със Запада?? Санкциите няма да паднат ако Русия превземе Украйна. Вие вaтeнкитe у ред ли сте?
98
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой трябва да е луд, ако си мисли ,че Зеленски човека управлява всичко. Още преди месец самите войници от Украйската армия говореха, че ако Зеленски приеме мир с такива условия ,ще го смятат за държавна измяна. Зеленски в момента просто помага на армията, но не е контролира. Зависи от хората в Украйна! Това е освободителна война.
97
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чисто и просто пияните варвари лепнаха етикета фашисти на Украйна да оправдаят геноцида който извършват в 21 век срещу една 40 мил. държава в Европа .Жестоко.Господ ще ги накаже тия варвари.