Силната рубла вече е икономическа заплаха за Русия

Централната банка готви мерки срещу бързото й поскъпване
29 май 2022 14:00, Анисия Иванова
256
Силната рубла вече е икономическа заплаха за Русия
Снимка: БГНЕС

Русия се опитва да преустанови поскъпването при рублата и е готова да ускори намаляването на лихвените проценти, тъй като политици и централни банкери все повече гледат на възстановяването на валутата като на нарастваща икономическа заплаха, пише Bloomberg.

Поскъпването на валутата първоначално беше представяно от Кремъл като доказателство, че страната е устояла на западните санкции, последвали инвазията ѝ в Украйна. Сега обаче ръстът на рублата се оказва предизвикателство, удряйки конкурентоспособността на износителите и бюджетните приходи от петрола, природния газ и други стоки, продавани в чужбина.

Поскъпването на валутата е водеща тема в разговорите между президента Владимир Путин и икономически служители, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в рамките на конференция в сряда. „Укрепването на рублата е обект на специално внимание от правителството“, добави той.

Заседанието на централната банка в четвъртък беше отложено с две седмици, което предизвика очаквания за голямо понижение на лихвите и възможно допълнително разхлабване на капиталовите ограничения. Рублата затвори сесията в Москва с понижение от 4,3% спрямо долара след съобщението в сряда, с което преустанови 5-дневните ръстове. Руската валута поевтинява с 1,4% до 60,1775 за долар преди обяд българско време в четвъртък на борсата в Москва.

Въпреки тежките санкции, наложени на Русия, нарастващият износ и капиталовият контрол намалиха търсенето на чуждестранна валута и доведоха до поскъпването на рублата до най-високите нива от 2018 г. насам. Усилията на властите да забавят ръстовете, включително две лихвени понижения през април и разхлабване на ключови сфери от капиталовия контрол по-рано тази седмица, засега не дават резултат.

Руската централна банка не коментира ходовете, които обмисля, но официални лица заявиха, че е по-вероятно допълнително намаляване на лихвите, имайки се предвид, че и инфлацията се забави след извънредното повишаване на основните лихви, към което страната премина дни след инвазията в Украйна на 24 февруари.

Основните лихви към момента са на ниво от 14%, а TD Securities смята, че ще бъдат намалени с 300 базисни пункта – повече от по-ранните очаквания за понижение със 100 базисни пункта, през юни. Oxford Economics прогнозира намаление с 500 базисни пункта, което ще върне основните лихви до едноцифрено число. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, е за намаление с 250 базисни пункта.

Поскъпването на рублата с 30% спрямо долара през тази година е „прагът на болка“, заяви Дмитрий Полевой, Locko Bank. Все пак само понижаване на лихвите „вероятно няма да преустанови ръста“, защото той е задвижен от огромния търговски излишък, смята експертът.

Целия анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
5
 
5
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 година
*** от кога рублата стана скъпа? И защо все се покачва? Нали уж трябваше да има хиперинфлация в Русия? Нали бяха пред фалит?
111
5
 
7
 
! Отговори
Аз казах преди 1 година
Рублата е неконвертруема В момента тя струва 0 каквото и да е
110
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Интересно като е толкова добре Русия на Путин, защо 4 млн. руснаци са избягали от началото на войната?" - още по интересно защо 2 милиона българи измряха, а други два милиона слугуват и вършат черната работа на Запад - 40% от населението на членката на ЕС и НАТО България.
109
1
 
0
 
! Отговори
До Реалност преди 1 година
Наистина не ми е ясно - затова питам. :)
108
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има инфлация, защото този курс е изкуствен. Просто Путин заповядва и курса се променя от централната банка на Русия. То и по времето на комунизма имаше някакъв официален курс, но долари реално не можеше да обмениш никъде. В Русия рублата уж скочи, но никой не връща цените от преди войната. Всеки чака пак да падне рублата и още да скочат цените. Като видиш цените и разбираш, че има инфлация. Доста изкуствено е положението в Русия. Путин се опитва да върне комунизма, с всичките му престъпления.
107
4
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Причината за покачването на рублата е плащането на газ и други стоки в рубли, което повишава търсенето на валутата ----///----- Причината беше рязкото - от 8% на 14% вдигане на лихвите. Сега ги свалят до 11% и нещата идват на нивото отпреди войната, но с по-висока лихва. Ако върнат лихвите на 8%, ще удари 100 рубли за долар. А ако ги доближат до нашите лихви - 4-5%, отиват на 150+ рубли за долар.
106
3
 
2
 
! Отговори
До Реалност преди 1 година
"До Woo Ц, значи, че руската пенсия продължава да си е същата в Раша, щото там цените продължават да са си в рубли :)))) Всъшност, като загиворихме за това, при инфлация между 60 и 160% в Русия, купува съответно толкова по-малко неща. :)))))....Как така рублата расте , а има инфлация между 60 и 160 процента?
105
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато НАТО влезе в Украйна, на руснаците ще им се завие свят.
104
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
94 дни след началото на мръсната руска война срещу Украйна "великата руска армия" търпи пълно поражение, а митът, че е непобедима е напълно развенчан.
103
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремъл е пред тежка дилема: Или капитулация в Украйна, или замразяване на конфликта. Дългосрочното отслабване на Русия ще доведе не само до загубата на окупираните през 2014 г. територии в Донбас и Крим, но ще постави с острота и въпроса за изтеглянето от територии на бившия Съветски съюз
102
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Настроенията в Русия се променят - идва краят на Путин!
101
6
 
10
 
! Отговори
тотален блицкриг преди 1 година
Санкциите бяха подготвени отдавна. Идеята беше в края на отоплителния сезон Украйна да започне блиц офанзива в Донбас, в същото време целия свят спира да купува газ и нефт от Русия, светкавична санкционна война - 1 долар 300 рубли, провал за Путин в Украйна, всичко им спират на руснаците, всички се изнасят от Русия, и населението и върхушката изпадат в шок и свалят Путин. Но на 24 февруари нещо се случи, а ЕС и САЩ продължават по стария план, все едно нищо не се е случило. ЕС го чакат сега тежки времена.
100
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 121 "А емиграцията ми е в другата посока" Ами, никаква изненада - най-големите русофили всичките са на Запад. Те най -обичат да "обичат" Рассия отдалече. Иначе много философстват колко хубаво е там. :)))
99
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Квот се карате... Ще кажеш, че цената на тока зависи от това колко е рублата. :)))
98
4
 
5
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
До Woo Ц, значи, че руската пенсия продължава да си е същата в Раша, щото там цените продължават да са си в рубли :)))) Всъшност, като загиворихме за това, при инфлация между 60 и 160% в Русия, купува съответно толкова по-малко неща. :)))))
97
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 102.Анонимен До Анонимен 98 "И сега какво се оказа, че руския пенсионер с кирливата си пенсия е богаташ в сравнение с българския пенсионер член в клуба на богатите! Всезнайковците не успяха да го предвидят!" Още не е късно да емигрираш в Раша и да станеш и ти "богаташ" :)))) Тъкмо да запълниш празнината оставена от 4 милиона руснаци :)))). . . . . Разбираш от икономика колкото прасе от швейцарски часовник! А емиграцията ми е в другата посока и за съжаление България се обитова от такива като т
96
2
 
8
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Накратко обяснено - силна валута означава:1. По-висок жизнен стандарт за местните хора ползващи валутата2. По-високи цени на износа, които пречат на големи износители като Китай и Русия да бъдат привлекателни търговски партньори и затова двете страни поддържат изкуствено занижени нива на валутата си.Причината за покачването на рублата е плащането на газ и други стоки в рубли, което повишава търсенето на валутата.Това е накратко без да съм чел поредната пропагандна неолиберална статия
95
4
 
6
 
! Отговори
Пролетарии преди 1 година
Заебби тая рубла бе! Важното е че нашето левче става Безценно - Кире ни уреди с евтина газ под пазарните цени и сега Господата, Херовете и Мосютата се редат на опашка пред банките в Лондон, Берлин и Париж да си купат стабилни левчета - на цена 2 (два) биткойнта за левче !
94
2
 
7
 
! Отговори
Woo преди 1 година
И сега какво стана, това означава, че руската пенсия е равна на 800 лева след обръщане от рубли.
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 114 "дай боже и нашето "левче" да пробие като рублата,ама неисе" Ами провери колко беше "левчето" спрямо рублата, когато последно бяхме " с братушките" и виж колко е сега. Да не си проспал нещо, а? :))))