Силната рубла вече е икономическа заплаха за Русия

Централната банка готви мерки срещу бързото й поскъпване
29 май 2022 14:00, Анисия Иванова
256
Силната рубла вече е икономическа заплаха за Русия
Снимка: БГНЕС

Русия се опитва да преустанови поскъпването при рублата и е готова да ускори намаляването на лихвените проценти, тъй като политици и централни банкери все повече гледат на възстановяването на валутата като на нарастваща икономическа заплаха, пише Bloomberg.

Поскъпването на валутата първоначално беше представяно от Кремъл като доказателство, че страната е устояла на западните санкции, последвали инвазията ѝ в Украйна. Сега обаче ръстът на рублата се оказва предизвикателство, удряйки конкурентоспособността на износителите и бюджетните приходи от петрола, природния газ и други стоки, продавани в чужбина.

Поскъпването на валутата е водеща тема в разговорите между президента Владимир Путин и икономически служители, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в рамките на конференция в сряда. „Укрепването на рублата е обект на специално внимание от правителството“, добави той.

Заседанието на централната банка в четвъртък беше отложено с две седмици, което предизвика очаквания за голямо понижение на лихвите и възможно допълнително разхлабване на капиталовите ограничения. Рублата затвори сесията в Москва с понижение от 4,3% спрямо долара след съобщението в сряда, с което преустанови 5-дневните ръстове. Руската валута поевтинява с 1,4% до 60,1775 за долар преди обяд българско време в четвъртък на борсата в Москва.

Въпреки тежките санкции, наложени на Русия, нарастващият износ и капиталовият контрол намалиха търсенето на чуждестранна валута и доведоха до поскъпването на рублата до най-високите нива от 2018 г. насам. Усилията на властите да забавят ръстовете, включително две лихвени понижения през април и разхлабване на ключови сфери от капиталовия контрол по-рано тази седмица, засега не дават резултат.

Руската централна банка не коментира ходовете, които обмисля, но официални лица заявиха, че е по-вероятно допълнително намаляване на лихвите, имайки се предвид, че и инфлацията се забави след извънредното повишаване на основните лихви, към което страната премина дни след инвазията в Украйна на 24 февруари.

Основните лихви към момента са на ниво от 14%, а TD Securities смята, че ще бъдат намалени с 300 базисни пункта – повече от по-ранните очаквания за понижение със 100 базисни пункта, през юни. Oxford Economics прогнозира намаление с 500 базисни пункта, което ще върне основните лихви до едноцифрено число. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, е за намаление с 250 базисни пункта.

Поскъпването на рублата с 30% спрямо долара през тази година е „прагът на болка“, заяви Дмитрий Полевой, Locko Bank. Все пак само понижаване на лихвите „вероятно няма да преустанови ръста“, защото той е задвижен от огромния търговски излишък, смята експертът.

Целия анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема са санкциите а не рублата.
131
3
 
3
 
! Отговори
До 159 преди 1 година
Първо това не е вярно и второ какво от това, Турция има 70% инфлация тая година, не че е добре, ама не са фалирали още.
130
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сеитбата е Украйна едва достигна 50% от показателите за 2021 г. Предстоящата жътва няма да стигне и този показател, миналогодишното зърно е затворено в складовете, животновъдите започнаха да колят животни, защото няма с какво да ги хранят. Допълнително към всичко това са и непрекъснатите бойни действия.
129
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 158 "за 30 години 2 милиона измряха" Ами, кво да правим, не е измислено хапче за безсмъртие, но ако измислиш ще помогнеш много. :)))) Действай.
128
6
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Никой не казва, че няма минуси и за нас, но пред перспективата да станем руски роби, и сух хляб ще ям, и на студено ще стоя.
127
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом лева и еврото са толкова силни, защо 90% от българите живеят в бедност?
126
4
 
12
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
Щом толкова е силна рублата защо нито един от проруските политици в България не държи спестяванията си в рубли а в евро или долари? Шмотното им състояние е публична информация и всеки може да се убеди в това!
125
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфалцията в Русия е по-ниска от инфлацията в ЕС, въпреки всички санкции които и наложиха.
124
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до Анонимен - Никой не е измислил безсмъртието, но българите са световни шампиони по измиране, за 30 години от 9 милиона станаха 5 милиона - 2 милиона измряха, а други два милиона отидоха да мият улиците на западняците
123
7
 
8
 
! Отговори
До 149 преди 1 година
Всъщност инфлацията в Русия е към 20% на годишна база и всички мерки който взимат са временни, които ще им дадат най-много година, след това следва апокалипсиса за Русия.
122
1
 
6
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
До До Реалност "Тоест повишаване на лихвите означава инфлация?" В директна корелация са. Лихвите са инструмент за озаптяване на инфлацията. Разбира се, това е грубо казано, има много повече, но в Русия това, което се вижда е свързано с инфлацията. Защо рублата уж се покачва - трябва финансовия гений в Кремъл да отговори. Знам, че в КГБ силно наблягат на финансите. :))))
121
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро 400 рубли за 1$
120
1
 
1
 
! Отговори
До Реалност преди 1 година
Ок, благодаря. Не съм икономист. Просто ми стана интересно. Тоест повишаване на лихвите означава инфлация?
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 142 "още по интересно защо 2 милиона българи измряха" Що, някой народ е измислил безсмъртието и не умира ли? :))))))
118
2
 
8
 
! Отговори
Икономистъ преди 1 година
Ако управляващите икономисти на България са същите специалисти, като мержелеещите се тъдява форумни финансисти, маминката е разказана на БеГе аудиторията.
117
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана с унищожителните санкции, къде е долар за 500 рубли, къде е рухналата руска икономика, къде са масовите протести на руснаците останали без Zara и iPhone и Макдоналдс които излизат да свалят путин, къде е инфлацията 35% - руснаците бяха готови на всичко това, но сега рублата е под 60 рубли за долар, инфлацията е под 15% - по-малко от ЕС, руснаците пак си имат айфон, а в ЕС ще студуват, ще купуват бензин по 5 евро, и дори може и да гладуват.
116
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля, че отново войната в Европа ще бъде спечелена благодарение (освен невероятния героизъм на украинския народ) на тандема САЩ/Великобритания. Струва ми се обаче, че Щатите и Великобритания не са никак склонни да прощават на Путин този път. Мич вече каза, че Путин трябва да бъде натикан в миша дупка. Мич Маконъл много яко кефи. Кисинджър и Чомски не са фактори в случая.
115
0
 
0
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
До До Реалност "Наистина не ми е ясно - затова питам. :)" Ми хайде да ти дам тогава един жокер: лихвите в Русия повишават ли се от началото на войната или не? :))) Каква е връзката между лихвите и инфлацията?
114
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО20 - 14 - 11% (сигурно 8 до края на 06 месец) - Ти уж икономически анализи даваш, а пропусна едни 20%.))
113
11
 
6
 
! Отговори
Сата Н преди 1 година
България отдавна трябваше да даде оръжия на Украйна - самолети и ПВО. 5-6 български Су-25, 4-5 Оса АКМ, 50 Гвоздики и 3-4 БМ-20 Град и 2/3 руска групировка около Херсон щеше драпа на изток през Днипро, а 1/3 щяха да са леш по нивята. Благодарение на селски по серковци-генерали, БГ отново е на грешната страна на Историята.