Русия: Доларът и еврото губят тежестта си на пазара

РЦБ може да обмисли налагането на отрицателни лихвени проценти върху депозитите във валутите
1 юни 2022 17:30, Йоана Цонева
178
Русия: Доларът и еврото губят тежестта си на пазара
Снимка: БГНЕС

Руската централна банка заяви във вторник, че ролята на долара и еврото като глобални резервни валути ще отслабне. Причините са преосмислянето на стратегиите на централните банки, след като Западът замрази руските активи и идеята за въвеждане на отрицателни лихвени проценти за депозитите в долари и евро.

Безпрецедентните западни санкции замразиха около половината от златните и валутни резерви на Русия, които възлизаха на близо 640 млрд. долара преди Москва да започне инвазията в Украйна на 24 февруари, предаде "Ройтерс".

Централната банка на Русия заяви, че този прецедент, заедно с дискусиите за евентуално изземване на замразената част от резервите, ще накара други централни банки, предимно в Азия и Близкия изток, да преосмислят стратегиите за своите спестявания.

„Може да се очаква увеличение на търсенето на злато и спад в ролята на щатския долар и еврото като резервни активи“, се казва в доклад на банката на тема финансовата стабилност.

Към края на 2021 г. централната банка на Русия държеше 131,5 млрд. долара от резервите си в злато, докато останалата част от резервите от 612,9 млрд. долара беше държана в активи в чуждестранна валута. Към 20 май резервите на Русия паднаха до 583,4 млрд. долара.

Централната банка заяви, че делът на задълженията в чуждестранна валута на руските банки е намалял напоследък, тъй като клиентите по-често теглят от валутните си сметки, докато делът на активите в чуждестранна валута на банките се е увеличил.

„Един от резултатите от наложените санкционни ограничения за валутния пазар беше тенденцията за увеличаване на използването на валути, алтернативни на щатския долар и еврото.“, посочва централната банка, визирайки по-специално китайския юан.

За да ускори процеса, Русия може да обмисли налагането на отрицателни лихвени проценти върху депозитите в долари и евро, казва централната банка.

Заместник-управителят на централната банка Ксения Юдаева поясни по-късно, че подобни дискусии засягат само валутните депозити на корпоративните клиенти, а не тези на индивидуални клиенти. Юдаева каза, че е твърде рано за премахване на лимита от 10 000 долара за тегления на руски граждани от техните валутни сметки, който влезе в сила от първите дни на инвазията в Украйна, но не изключи преразглеждането му през септември.

„Ще изчакаме септември и ще видим.“, казва Юдаева пред журналисти. В края на 2021 г. делът на чуждестранните валути в активите на домакинствата, включително акциите и депозитите, е около 22%. Централната банка в същото време заяви, че не планира да го понижава.

Централната банка също посочва в доклада, че руските частни инвеститори са се превърнали в основната движеща сила на фондовия пазар на фона на търговските ограничения за нерезиденти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
3
 
! Отговори
До116 преди 1 година
Най добрият курс за смяна RUB/USD и най близко за нас е в Атина-Bank of China!
104
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 93Нещо да не си пил руска газ ?Кой ти брой рублата за нещо бе чугунчик ?
103
4
 
5
 
! Отговори
Моля Посъветвайте преди 1 година
Къде ги сменят тези рубли за долари в България или в Германия, или в САЩ, защото искам да сменя 60кг рубли за обезценени долари !
102
0
 
8
 
! Отговори
До 113 преди 1 година
Ами написал си у НАС та затова те попитах коя банка във България обменя рубли за долар!
101
6
 
3
 
! Отговори
чукче преди 1 година
Танцуй Россия и плачь Европа
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До109 Първо кажи България за какво е критерии в този свят и кой я взема на сериозно??
99
2
 
5
 
! Отговори
8765и преди 1 година
Добре, че мечтите са без пари.
98
2
 
5
 
! Отговори
До109 преди 1 година
Коя банка във България обменя рубли за долари?
97
5
 
6
 
! Отговори
До 93 преди 1 година
Рублата в момента не била конвертируема валута. Не ме разсмивай. Във всяка банка и чейндж у нас мога да си купя всякакви пари срещу рубли.
96
2
 
4
 
! Отговори
чукче преди 1 година
Ха-ха-ха!Вставай страна огромная.
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Я, па Я Ако знаеш коооолко си далеч от истината,жълтурите вече са Абсолютно Независими във всичко,само за справка последните пет години над 80% от всички патенти по света са тяхно дело,оставяме настрани че всичко познато като технологии по света Отдавна е Откраднато от тях,абе с две думи- бедна ти е фантазията,къде са вече Те!
94
1
 
9
 
! Отговори
Виждаме го преди 1 година
ХИПЕР-инфлация се задава тук у нас за другаде не ми дреме обаче у нас става все по-зле храна, хляб, горива, ток, вода, топлото удрят с висок скок цените.
93
7
 
7
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
ЕС иска да мине без руски газ и нефт. Може, но да видим колко ще ни струва това. Да не забравяме, че отговорът на Русия се нарича "Импортозамещение". Русия пренастройва икономиката си за да не зависи от внос на техника и резервни части от Запада. Да видим кой ще спечели в това състезание. Аз все пак си мисля, че ще бъде Русия, защото Русия ще може да си произведе това , което и липсва (а и Китай продава всичко), но западната икономика без суровини не може да работи.
92
2
 
2
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 1 година
До Анонимен 102: Русия изнася и високо технологична продукция. Ето например къде Русия строи АЕЦ: АЕЦ Аккую (Турция), Белоруская АЕЦ (Беларус), АЕЦ Куданкулам (Индия), АЕЦ "Пакш-2" (Унгария), АЕЦ Руппур (Бангладеш), АЕЦ Сюйдапу (Китай), АЕЦ Тяньвань (Китай), АЕЦ Ханхикиви-1 (Финлaндия), АЕЦ Эль Дабаа (Египет)
91
10
 
6
 
! Отговори
Купувайте рубли преди 1 година
Рублата се стабилизира на 63 - 64 рубли за долар. А дядо Байдън разправяше че щяла да падне до 200 за долар. Ако търгувате с валута на Forex си струва да залагате на рубли.
90
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия може да изнася стоки и да печели. Знаете ли защо Русия не изнася компютри например? Ами нямат такива залежи, находища на компютри затова.
89
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Губят тежест защото се усвобождават от никому не нужната почти обезценена рубла, която до преди войната само им тежеше сега всичко започва да си идва малко, по малко на мастото..
88
6
 
11
 
! Отговори
Anatoli преди 1 година
Русия сама почна да си говори
87
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние руските анализи от всякакво естество ги знаем много добре.А специално икономическите са без аналогови и затова са бензиноколонка.Нас ни интересува как така започнаха война без пари?Кой реши това?Парите ги оставиха във банките на врага преди войната.В неприятелски,враждебни страни...де.Ама как да не им се смеят на рашаните?
86
1
 
2
 
! Отговори
Тролство=Психария преди 1 година
До Русия=Психиатрия: Голяма еквилибристика си измислил. Напиши в чичко Гугъл "Курс рубла долар" и виж какво ще се получи. За момента 63.75 рубли за долар. Това какъв курс е. Официален?