Русия: Доларът и еврото губят тежестта си на пазара

РЦБ може да обмисли налагането на отрицателни лихвени проценти върху депозитите във валутите
1 юни 2022 17:30, Йоана Цонева
178
Русия: Доларът и еврото губят тежестта си на пазара
Снимка: БГНЕС

Руската централна банка заяви във вторник, че ролята на долара и еврото като глобални резервни валути ще отслабне. Причините са преосмислянето на стратегиите на централните банки, след като Западът замрази руските активи и идеята за въвеждане на отрицателни лихвени проценти за депозитите в долари и евро.

Безпрецедентните западни санкции замразиха около половината от златните и валутни резерви на Русия, които възлизаха на близо 640 млрд. долара преди Москва да започне инвазията в Украйна на 24 февруари, предаде "Ройтерс".

Централната банка на Русия заяви, че този прецедент, заедно с дискусиите за евентуално изземване на замразената част от резервите, ще накара други централни банки, предимно в Азия и Близкия изток, да преосмислят стратегиите за своите спестявания.

„Може да се очаква увеличение на търсенето на злато и спад в ролята на щатския долар и еврото като резервни активи“, се казва в доклад на банката на тема финансовата стабилност.

Към края на 2021 г. централната банка на Русия държеше 131,5 млрд. долара от резервите си в злато, докато останалата част от резервите от 612,9 млрд. долара беше държана в активи в чуждестранна валута. Към 20 май резервите на Русия паднаха до 583,4 млрд. долара.

Централната банка заяви, че делът на задълженията в чуждестранна валута на руските банки е намалял напоследък, тъй като клиентите по-често теглят от валутните си сметки, докато делът на активите в чуждестранна валута на банките се е увеличил.

„Един от резултатите от наложените санкционни ограничения за валутния пазар беше тенденцията за увеличаване на използването на валути, алтернативни на щатския долар и еврото.“, посочва централната банка, визирайки по-специално китайския юан.

За да ускори процеса, Русия може да обмисли налагането на отрицателни лихвени проценти върху депозитите в долари и евро, казва централната банка.

Заместник-управителят на централната банка Ксения Юдаева поясни по-късно, че подобни дискусии засягат само валутните депозити на корпоративните клиенти, а не тези на индивидуални клиенти. Юдаева каза, че е твърде рано за премахване на лимита от 10 000 долара за тегления на руски граждани от техните валутни сметки, който влезе в сила от първите дни на инвазията в Украйна, но не изключи преразглеждането му през септември.

„Ще изчакаме септември и ще видим.“, казва Юдаева пред журналисти. В края на 2021 г. делът на чуждестранните валути в активите на домакинствата, включително акциите и депозитите, е около 22%. Централната банка в същото време заяви, че не планира да го понижава.

Централната банка също посочва в доклада, че руските частни инвеститори са се превърнали в основната движеща сила на фондовия пазар на фона на търговските ограничения за нерезиденти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време, на всяка банкнота имаше надпис : "обезпечена със злато и всички активи на банката" , до като на американските банкноти пише "надяваме се на Бог" ! От 1972 година насам, официалната фиксална политика на сащ е , банкнотите да НЕ са обезпечени със злато или каквото и да било - тоест хартиики. Всички финансови пирамиди рано или късно рухват !
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
..."може да се очаква... ", да, писано като за малкия фюpep.. да спи спокойно.
83
7
 
10
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До До Я, па Я: Точно така, Китай е работилницата на света, но технологиите, патентите и потреблението са на запада и богатите страни. Тръмп занули Китай само като ги заплаши, че ще им спре чиповете и ще им затвори пазарите в САЩ и жълтите клекнаха и направиха всичко което се искаше от тях. Китай е един завод който не може да съществува без западните технологии.
82
10
 
19
 
! Отговори
За съжаление преди 1 година
Русия е една Жалка, тъжна, изостанала и корумпирана страна с примитивно едностранно диктаторско управление !
81
7
 
16
 
! Отговори
ПТН-ХЛО преди 1 година
Пфффхахаха... А какво ги заменя горките евро и долар? Рубли? Я вярват ли си? С рубли могат да си купят само други рубли. Рублата в момента не е конвертируема валута.
80
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ам тъй като гледам целия свят според теб си седи в къщи...и чака да се освободят от украинци хотелите на морето...и от китай да му пратят заплатата
79
6
 
9
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До $ е ненадежден: Парите от нефта и другите ресурси са окрадени от аверите на Путин който те си назначиха именно за да им позволи да грабят на воля. А безаналоговите им оръжия се оказаха пребоядисани стари съветски. Опитите за нови се оказа, че са на основа на западна авионика, автоматика и т.н. прочутата Армата даже не може да се движи нормално. Там има ОПГ което мародерства страната от 20 г. и са се докарали да разконсервират Т-62 и Т-55. Все още имат превес но стара техника, скоро ще клекнат
78
10
 
6
 
! Отговори
До 90 До Я, па Я преди 1 година
Грешно ти е инфото ! Китай произвежда вече почти 90% от стоките в света. Той е икономока номер едно в света
77
12
 
6
 
! Отговори
До Я, па Я преди 1 година
А реално запада какво произвежда и с какво разполага?Реалностите са Китай произвежда около 50% от всичко което потребява света,Русия разполага с около 30% от всичко от което има нужда света,ами явно е дошло времето те да си поискат своето и да променят системата!
76
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв отрасъл,продукт имат качествен и конкурентен в реалната икономика ..че не се сещам нещо - освен суровини и селско стопанство...ам сега не сме 1917..
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От златен стандарт имат интерес петролните производители и пенсионерите. Това е заради петролните и пенсионните фондове. Останалите нямат интерес от златен стандарт . Ако запада трябва да плаща за петрола във валута която не може да печата ще стане страшно . От тази система арабите ,руснаците и пенсионерите нямат интерес а печелят основно - евродупитатите и политическия бизнес на запад . Те печата за себе си .
74
8
 
11
 
! Отговори
Румен преди 1 година
При тия руснаци е като времето на Т. Живков тридесет години назад. Та БКП едно мисли друго говори трето върши. Та тази парите са сигурно във валута $
73
5
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Рублата се обезцени още повече. Доларът и Еврото са добре.Русия потъва повече. Губи клиенти до 3/4 години. В изолация е и милиардерите ще обеднеят.В Европа, САЩ , Канада,Австралия са добре.
72
2
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Тези индивиди пак се истропаха на метеното ....Да вземат да си гледат *** ами се занимават с другите, нещастници
71
3
 
6
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До Анонимен, Абе *** ти наясно ли си, че тая песен СССР-2 я пеят още от разпада на СССР -1, а разпадналия се я пееше от 1917 г. И ако влезеш в нета ще намериш доста песни на тая тема от СССР-1 само 2 г. преди да са се разпадне. И тогава ни убеждаваха, че рублата е по скъпа от долара и, че лева е по скъп от долара и, че изгнилия запад ще се срине всеки момент. Страна която не произвежда даже и пирони и вече няма и 1% от световната икономика да плаши ЕС и САЩ които заедно са над 50%, смех.
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До,до-64 "разбирачо"та кога викаш е приета Bretton Woods system???Отговорът е -през 1944 година в Бретън Уудс щата Ню Хемпшир-САЩ!!!!
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако това е целта на Русия едва ли ще се увенчае с успех никъква тежес не губи еврото или долара напротив тези валути се държът се абсолютно стабилно и всичко устанало са спекулации и измишльотини на болни мозъци и изгубени душици вярващи в черният Петър.
68
4
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Путин пак ще взима от парите на руснаците в банките, хем няма да могат да си ги изтеглят хем ще им налагат "отрицателни лихви" - кеееф. Както казва Копейката - Рассия, Рассия, Нато вън, Нато вън !
67
1
 
8
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Ха ха ха, питайте ги тия дето ги говорят тия суперлативи за рублата, в каква валута са им спестяванията и ще разберете истината.
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 80 до 68 - поправка..Тия колхозници реално конкуретно разполагат само със суровини...и въпреки това икономиката им е смееех ..команден състав...смех...личен състав...смех..управление .. геноцид , тормоз ..преследване..убийства ..подривта и отровителна дейност ...воена техника - за панаирНа *** си ми е добре..на теб устата май ти се схванала от толкова свирене..на хармошку