От Русия: Войната в Украйна - фактор за разцепление в ЕС

Подходът на Киев задълбочавал политическите пукнатини в Европа
2 юни 2022 10:35, Елка Василева
39
От Русия: Войната в Украйна - фактор за разцепление в ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Войната в Украйна стана фактор за разцепление в ЕС, а подходът на Киев задълбочава политическите пукнатини в Европа, отбелязва кореспондент на санктпетербургската агенция РОСБАЛТ в украинската столица.

Украинските медии учудващо активно лансират идеята на британския премиер Борис Джонсън за създаване на политическа, икономическа и военна организация, алтернативна на ЕС, поначало включваща Украйна.

Още по темата
Предвижда се в този "нов ЕС" да влязат страни, разочаровани от прекалено умерената политика на Брюксел: Великобритания, Полша, Украйна, балтийските, много вероятно – Словакия и Чехия, а по-късно и Турция. Ясно е, че зад тази организация ще се мержелее мощният съюзник на Великобритания – САЩ, пише авторът.

Основната разлика на новата общност от ЕС е, че тя ще обедини държави, които силно държат на своята независимост, либерални са в икономиката и доста нетолерантни към Русия. Което не се вписва в критериите на ЕС, чиито членки трябва да жертват голяма част от своя суверенитет и да градят икономика по общоевропейските правила.

Официален Киев отначало не прие британската идея, но и не я отхвърли. Украйна естествено би предпочела просто да влезе в ЕС, отколкото да се въвлича в авантюра с нов съюз. Още повече че в началото на руската "военна операция" европейците, без много да му мислят, обещаха на Киев много работи, включително бързо влизане в ЕС. После обаче охладняха. "Стара Европа" съвсем не гори от желание да приема страна, която никак не е богата, а при това там текат и бойни действия. А европейските столици не искат и още по-силно да се скарат с Москва, изтъква аналитикът.

Сега украинското ръководство чака 23 юни, когато се очаква лидерите на 27-те страни от ЕС да решат дали да предоставят на Украйна кандидатски статут, за да започнат официални преговори за членство. Но ако го направят толкова бързо, ще протестират Албания и Северна Македония, които чакат такъв статут от много години.

В крайна сметка е твърде вероятно европейските лидери да се ограничат с мъгляви изявления за "европейската перспектива" на Киев. Днес обаче на Украйна не й е до подобни формули и дълги процедури. Затова след такъв завоалиран отказ Киев много вероятно ще започне сериозно да разглежда британското предложение.

От принципна важност тук е и военният фактор. Украйна иска веднага да получи оръжия, боеприпаси и пари. Значи ще се сближава с онези, които й предоставят всичко това. А според Ариана Антеза от Института за световна икономика в Кил след началото на руската инвазия само Лондон е отпуснал на Киев икономическа и военна помощ в по-голям размер от целия ЕС. А Полша е подпомогнала Украйна повече, отколкото Германия, Франция и Италия, взети заедно. Балтийските страни също опразниха здравата арсеналите си в полза на Украйна. Чехия й изпрати танкове и бронирани коли, а Словакия съобщи за зенитни ракетни системи С-300 и тежки гаубици.

Украинският президент Володимир Зеленски представи междувременно свой план, предвиждащ да бъде освободена цялата територия на Украйна. Този подход само задълбочава появилите се политически пукнатини в Европа. Според украинците светът необратимо се е променил след 24 февруари и новата реалност изисква нови обединения. А новите предизвикателства (не само военните действия в Източна Европа) диктуват нови подходи с цел отпор на заплахите. Затова нищо чудно инициативата на Джонсън да се превърне в зърно, попаднало там в благодатна почва.

Остава обаче отворен въпросът доколко Полша или балтийските страни, или пък Чехия и Словакия са готови "да компрометират" отношенията си с Брюксел. И няма ли заради Украйна Европа пак да се разцепи на "стара" и "нова"? И не е ли това същинската цел на Лондон, а може би и на Анкара, пита се киевският наблюдател на РОСБАЛТ.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
2
 
! Отговори
Morski преди 1 година
До Русия - Ще ви се, но не е! 2024 - РУСИЯ УМРЕ!
29
2
 
3
 
! Отговори
До П.К. преди 1 година
До П.К. Какъв глобален играч е РФ. Те са 140милиона, като 40% са мюсулмани. ЕС е 550 милиона. Просто европейските страни развиват икономика и по-добри условия на живот, а РФ само трупат оръжия.
28
2
 
5
 
! Отговори
987 преди 1 година
До До 21. Е как я измисли тая глупост бе пич. В Бъгария минимална заплата 710 мв, в Русия минимална заплата 410 лв. В България средна заплата около 1 600 лв в Русия средна заплата около 680 лева. Тия не са просто бедни а са мизерници по доходи. Средната им заплата е по ниска от минималната в България. Цените на храните са горе долу еднакви. Предполатам си от ония патриоти дето плюят България и хвалят Русия
27
5
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Време е за нов антируски ЕС. Този работи с 50% мощност.
26
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо чудно. Поляците треперят от страх да не граничат с Русия или страна съюзник на Русия и предпочитат да дават техника и пари на украинците и те да се избият до крак само и само да спрат Русия преди полската граница. Това си е чист полски интерес и в никакъв случай не ги прави по-добри от останалите
25
8
 
8
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
ВЪЗХОДЪТ НА РУСИЯ. - През юни 2016 г. Симеон Фараджан от Центъра БЕЛФЪР на ХАРВАДСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ пише за РУСИЯ във ФАЙНЕНШЪЛ ТАЙМС: =Размерите на страната, нейните ресурси и военната и мощ ще и позволи да остане глобален играч, който още дълги години ще влияе съществено върху западния свят и на Световния ред, като цяло. И отношението към нея, към РУСИЯ, ще трябва да съответства на тази реалност=.
24
8
 
10
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Че Европа ще се разпадне на две или три "зони", е ясно. То и сега самата идея за Шенген дели страните на "наши" и "ваши". И "вашите" има да си ча-а-а-кат колко щат, докато влезнат при "нашите". Ама как така, евроценностите, демокрацията... Ала-бала за балъци. Кое е важното, т.е. ще приеха БГ и Румъния? Заради охраната на външните граници, разширяването на корпоративния пазар, изсмукването на евтина работна ръка. Стига ли ви толкова, или искате още да ви редя? Щото има кво...
23
6
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До 27 ..Последно и те оставям. Казвам че там е много по-евтино и с една и съща сума в евро можеш да си позволиш повече. Ама щом не вдяваш толкова елементарни неща си зле. И това важи за всички страни с далеч по-ниски цени от нашите, включително и някои балкански.
22
5
 
9
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
До АНОНИМЕНДобрее малко икономика! Ех ама ти вече трябва да ми плащаш на мен, че те уча ей! Значи ти искаш да ми кажеш, че в русия е по-добре отколкото в БГ понеже там примерно в сибир можеш да си купиш мнооого по-евтино телевизот отколкото в БГ! Понеже покупателната способност на някой в сибир е по-голяма отколкото на някой примерно в добруджа! Еми ... как да кажа "леко" се съмнявам в това! :)
21
1
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Като се сдобиеш с икономически познания, можеш да спориш. Това, което пишеш е вярно, но по никакъв начин не променя покупателната способност, освен ако точно ти не изкарваш тук, а живееш там. И обратното, ако ти плащат там, а трябва да плащаш по БГ цени.
20
3
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
До АНОНИМЕНДобрее, значи малко съвеменна история! БГ история не руска! Та ние от има нема 20-25г сме към борда! Т.е. евро лев е едно и също! курса е константен! До тук с историята! това ще рече че ти ако кажеш че еврото е с по-малка покупателна способност от рублата значи да се изразя така мнооооого се лъжеш! Та така!
19
1
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
БВП е какво е произведено, не какво е платено, на тези които са го произвели.
18
7
 
9
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
До АНОНИМЕНЕпа как да ти кажа не си прав! Първо в русия не са с по-голяма покупателна способност и второ разхвърляно БВП на човек от населението то БГ печели убедително! Така, че не си прав!
17
9
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До Анонимен И БГ е бесен капитализъм. По-бесен и от третият свят. Затова инфлацията ни е необосновано висока и заплатите са ниски. В русия са с по-голяма покупателна способност. Така се изчислява стандарта.
16
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ссс - че в рашистан какво е бе, пич - бесен капитализъм + неконтролирана олигархия - раSSия ли ще дава акъл за нов ред!? Западът вече е много по-социален от преди 20 години, а рашистан върви стремглаво към диктатура тип Северна Корея и Китай.
15
8
 
3
 
! Отговори
ссс преди 1 година
До До ссс Вие може и да печелите в сегашния капитализъм, но тай много се промени. Дори и средната класа се стопява и негодува. Трябва друг строй да го замести, а какъв може и да разберем.
14
6
 
13
 
! Отговори
До ссс преди 1 година
Значи първо аз говоря в тона на статията! Която гласи, че русия отново и пак ще разпада неща и тя ще продължи да просперира! Та това което искам да кажа, че това допреди 30г го слушахме наживо дори! Аз съм го слушал и доста по отдавна! И как да кажа не му вярвам! Не за друго ами това което казваха НЕ стана! И сега пак ми казват същото! Ще разпаднем загниващия капитализъм! Еми позволи ми другарю, отново да не се съглася с това което ми казват! Сега вече мога открито! Преди време не можеше!!!
13
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще се появят лидери, които ще поведат хората на протести срещу войната? Протести в ЗАЩИТА НА МИРА? Вървим към тотална ядрена война! Много от военнолюбците не се притесняват да откровеничат, че ядрените бомби не са чак такава заплаха за земята. Войната в Украйна се води между САЩ и Русия. Първите искат тотална хегемония. Вторите се бият за съществуването си. Никой няма да отстъпи. Интересите и на двете сили са егзистенциални и залагат на карта съществуването на света.Спрете войната!
12
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иван 12 ------ Изчакай да дойде късната есен и зимата - студа и глада, тогава друго ще запееш.
11
10
 
17
 
! Отговори
ссс преди 1 година
До ...Когато отпадна необходимостта от Варшавският договор отпадна и таза от НАТО. А какво стана - всички срещу един. И не се правете, че не знаете че НАТО е САЩ, а САЩ е световен агресор. Те що нападнаха Куба когато Русия реши да разположи там свои оръжия? Не ми трябва да съм в съюзи с двойни стандарти. Важи и за ЕС. Макрон го готви.