Лавров за недопускането на самолета му: Безпрецедентно, скандално!

Кремъл го определи като враждебен акт на България, РСМ и Черна гора
Обновена: 6 юни 2022 14:54 | 6 юни 2022 14:33, Елка Василева
491
Лавров за недопускането на самолета му: Безпрецедентно, скандално!
Снимка: архив, БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров определи днес като "безпрецедентна" стъпката на три източноевропейски държави да затворят въздушното си пространство за неговия самолет, който трябваше за излети за Сърбия, и добави, че все още не е получил обяснение за тяхното решение, предаде Ройтерс.

Още по темата

На пресконференция той разкритикува тази мярка като "скандална".Министърът каза, че вместо това ще покани сръбския си колега да го посети в Москва и добави: "Главното е, че никой не е способен да разруши отношенията ни със Сърбия".

Съседните на Сърбия държави - България, Република Северна Македония и Черна гора затвориха въздушното си пространство за правителствения самолет, с който днес руският първи дипломат трябваше да отпътува за Белград.

Кремъл определи решението им като враждебен акт.

"Ако визита на руски външен министър в Сърбия се възприема на Запад като нещо доближаващо се до заплаха в глобален мащаб, тогава нещата на Запад изглежда не вървят на добре", каза пред журналисти Лавров, цитиран от ТАСС.

"В общи линии това, което се случи, е лишаване на суверенна държава от правото ѝ да провежда външна политика. Блокирана е международната дейност на Сърбия, най-малкото в този момент в отношенията ѝ с Русия", посочи руският външен министър.

"Високо ценим смелата позиция на Сърбия в тази връзка и лично на президента Александър Вучич, който подчертава, че няма да заема антируска позиция, но Европейският съюз иска именно това", каза Лавров.

"Снощи и тази сутрин постъпиха много въпроси на медии за нашата реакция на безпрецедентните решения, които взеха някои държави членки на НАТО - решения, които възпрепятстваха визитата на министъра на външните работи на Русия в Сърбия. Случи се нещо безпрецедентно и разбирам интереса, който проявявате към нашата оценка на тези възмутителни действия", посочи пред журналисти руският първи дипломат.

"Тук няма да шикалкавя. Това е още една нагледна и поучителна демонстрация на това, доколко НАТО и ЕС могат да стигнат до задействане на най-долнопробни начини за въздействие върху онези, които се ръководят от националните си интереси и не са готови да жертват принципите си, достойнството си в името на същите тези правила, които Западът натрапва вместо международното право", посочи Лавров.

Вътрешният министър на Сърбия Александър Вулин каза, че изпитва дълбоко съжаление за "възпрепятстването" на визитата на Лавров, когото описа като голям и доказан приятел на Сърбия".
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


491
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
370
3
 
13
 
! Отговори
До Малкия политик преди 1 година
Ти си този, който прави такава аналогия ! Ние сме член на НАТО и ЕС и се държим като такива без никой да ни заповядва. Смешно е да ни сравняваш с Турция...те са от ранга на Великобритания и могат да си позволяват самостоятелна игра, но повярвай ми...Ердоган се води от принципа - дръж приятелите си близо, а враговете още по-близо...така че не всичко е така както ти изглежда на теб.
369
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Под Робство е така, а когато е двойно Евро - Американско то топките вече са 4 броя за Героя !!
368
9
 
11
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До До Малкия политик: Това, което пишеш показва как мислят наведените. Все трябва да сме наведени нанякъде, така ли? Турция е член на НАТО, но нито наложи санкции, нито забранява плоети на руски самолети и преминаване на руски кораби. Излиза, че Турция може да води самостоятелна политика, даже може да бъде посредник за мирни преговори, а ние сме наведени. Схващаш ли разликата?
367
9
 
15
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Най-лошото е, че никой не спира руснаци да купуват имоти в България. Трябва да има закон за това и никой да не ги допуска до Европейска територия.
366
7
 
7
 
! Отговори
До Бахти олигофрена преди 1 година
Току що описа събратята си русофили...вижте се на *** какви сте жалки, когато се събирате да го браните :) Изхабени , прости физономии...
365
7
 
15
 
! Отговори
Ну бляд преди 1 година
Е нали сме в списъка с неприятелските държави , какво се чуди тоя Конь...
364
8
 
13
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Сърбите са троянския кон на Русия в цивилизована Европа. Нищо чудно да ни нападнат като "братска" държава. Пазете се от тях и ги избягвайте. Знаете защо.
363
11
 
13
 
! Отговори
До Малкия политик преди 1 година
Ти ревнуваш, че не сме наведени към Русия ли ? Такова ви е мисленето на всички русофили - подлизурско, подмазваческо...
362
6
 
19
 
! Отговори
има защо преди 1 година
Единият путинист ни плаши с ракети а другия се чуди що не сме го пуснали.
361
11
 
9
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Вижте, в Москва знаят, че по отношение на Русия ние нямаме собствена политика. Наведени сме към Брюксел и Вашингтон и чакаме указания. И, както става винаги, най-наведените най-много се престарават в слугуването. Жалко е наистина, но такива управляващи сме избрали.
360
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тяхното въздушно пространство за български самолети ще го отворят ли?
359
6
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Дзвяр..че аз визирам точно "резолюцията" !...Ще повторя :-В историята на света няма случай,когато ДИПЛОМАТИ са били ГРУБО ОГРАНИЧАВАНИ ,дори и от страни,които са във война!..Нито НИЕ,нито ЕС е В СЪСТОЯНИЕ НА ВОЙНА с Русия !!!!?...Точно за това тия ограничения нито имат нещо общо с логиката,нито с военните доктрини!!!..Просто ЖИВАПРОСТОТИЯ !...Не знам до кога безмозъчнитеще натискат "газта"...Във всеки случай факта е един:-Кравария ПОДКЛАЖДА огъня,в който престаряла Европа може и да изгори..
358
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла Европа остави небето си отворено за дипломатически и хумаритарни полети до Рисия само ние пак се правим на по европейци от самите европейци.
357
2
 
12
 
! Отговори
Географа преди 1 година
До Ха-ха-ха Как ще минат през Хърватия, когато същата е член на НАТО и на Европейския съюз. Ами, не става. Няма откъде да прелети - виж и научи картата на Балканската Пенинсула и Васточная Европа. :)
356
5
 
19
 
! Отговори
Балкански преди 1 година
Сърбетата тайничко са ни благодарни, че няма да им се налага да изпадат в неудобна позиция пред международната общност заради това посещение без покана. Интересното е дали Вучито ще отиде на крака в Москва или ще си измисли оправдание.
355
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия - клоаката на света, а Лавров е този дето събира стотинки на входа и раздава розова и грапава тоалетна хартия.
354
1
 
12
 
! Отговори
Дзвяр преди 1 година
До ПроСоТо - Ти прочете ли резолюцията на Европейския Съюз, която важи със страшна сила и за България или ей-така на хакерне, през просото.... ;)
353
7
 
20
 
! Отговори
Темерут преди 1 година
Лавров НЕ бива да бъде допускан в Източна Европа, защото се занимава само с мизерии и саботажи. НЕ вкарвайте вълка в кошарата, за да не останете без овце. Голям хит спрямо Непабедимая. Шоу отвсекъде.
352
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо...Червеното просо пак се изака по въпроса. Та както казват от партийката му: "Интереса клати феса"
351
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България за спирането на газа при подписан междудържавен договор, със всичките си атрибути: "Безпрецедентно, скандално!"