Лавров за недопускането на самолета му: Безпрецедентно, скандално!

Кремъл го определи като враждебен акт на България, РСМ и Черна гора
Обновена: 6 юни 2022 14:54 | 6 юни 2022 14:33, Елка Василева
491
Лавров за недопускането на самолета му: Безпрецедентно, скандално!
Снимка: архив, БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров определи днес като "безпрецедентна" стъпката на три източноевропейски държави да затворят въздушното си пространство за неговия самолет, който трябваше за излети за Сърбия, и добави, че все още не е получил обяснение за тяхното решение, предаде Ройтерс.

Още по темата

На пресконференция той разкритикува тази мярка като "скандална".Министърът каза, че вместо това ще покани сръбския си колега да го посети в Москва и добави: "Главното е, че никой не е способен да разруши отношенията ни със Сърбия".

Съседните на Сърбия държави - България, Република Северна Македония и Черна гора затвориха въздушното си пространство за правителствения самолет, с който днес руският първи дипломат трябваше да отпътува за Белград.

Кремъл определи решението им като враждебен акт.

"Ако визита на руски външен министър в Сърбия се възприема на Запад като нещо доближаващо се до заплаха в глобален мащаб, тогава нещата на Запад изглежда не вървят на добре", каза пред журналисти Лавров, цитиран от ТАСС.

"В общи линии това, което се случи, е лишаване на суверенна държава от правото ѝ да провежда външна политика. Блокирана е международната дейност на Сърбия, най-малкото в този момент в отношенията ѝ с Русия", посочи руският външен министър.

"Високо ценим смелата позиция на Сърбия в тази връзка и лично на президента Александър Вучич, който подчертава, че няма да заема антируска позиция, но Европейският съюз иска именно това", каза Лавров.

"Снощи и тази сутрин постъпиха много въпроси на медии за нашата реакция на безпрецедентните решения, които взеха някои държави членки на НАТО - решения, които възпрепятстваха визитата на министъра на външните работи на Русия в Сърбия. Случи се нещо безпрецедентно и разбирам интереса, който проявявате към нашата оценка на тези възмутителни действия", посочи пред журналисти руският първи дипломат.

"Тук няма да шикалкавя. Това е още една нагледна и поучителна демонстрация на това, доколко НАТО и ЕС могат да стигнат до задействане на най-долнопробни начини за въздействие върху онези, които се ръководят от националните си интереси и не са готови да жертват принципите си, достойнството си в името на същите тези правила, които Западът натрапва вместо международното право", посочи Лавров.

Вътрешният министър на Сърбия Александър Вулин каза, че изпитва дълбоко съжаление за "възпрепятстването" на визитата на Лавров, когото описа като голям и доказан приятел на Сърбия".
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


491
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
350
3
 
10
 
! Отговори
НАТО преди 1 година
МАЛКА БЪЛГАРИЯ СИ ИМА ГОЛЯМ И СИЛЕН БАТКО - САЩ И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА Я ПИПА, ДА Я ПЛАШИ ИЛИ НАПАДА!
349
4
 
18
 
! Отговори
Определено преди 1 година
Излишен и ненужен е Лавров на Балканския полуостров.
348
2
 
14
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Сръбски депутат: Лавров се е самопоканил в Белград
347
9
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
сега ще напиша нещо но знам,че полираните до блясък "мозъци",които някога са имали гънки,няма да го разберат:..-НИКОГА в историята на света ДИПЛОМАТИ не са били ограничавани ДОРИ И от страни,които са били в състояние на война!!!!../Освен може би генерал Гуда от Смрадалия../..Е,как искате един конфликт да се реши С ПРЕГОВОРИ,като не допускате другата страна да изпрати своите дипломати ?!...Съвсем откачиха краварите и техните слуги,а ние,както се изрази КирилчоПлъхчо,са писааме "ЛИДЕРИ" в таяПРОСТ
346
6
 
12
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
До Обидно! - Аве, пич! Ти прочете ли обнародваните резолюции на ЕС, на НАТО и на останалите държави. Що кремълчанските фашаги се правят на цапардосани с мокър пaрцал, и/или не знаят английски ?! Да учат Инглиш - ще им трябва да вбъдеще.
345
2
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
А защо не са се опитали да минат през Хърватска?
344
3
 
7
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
Филма който се играе сега е от 30-40те години на миналият век. После някои да не се оправдават, че не са разбрали!
343
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Обидно!___ако не сме г.ъзо.близци на раша, а си гледаме интереса е срамно така ли бе... много промит мозък, почти сърбомакедонски
342
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние СМЕ НАТО ,ние СМЕ ЕС ! ! !
341
23
 
12
 
! Отговори
Обидно! преди 1 година
Не скандално, а много обидно и унизително! България е един г,нусен американски, задморски протекторат, където целия БГ политически и бизнес "елит" са н,адупени и пълзят в краката на генерал-губернаторката Херо Мустафа. Съвсем наскоро, шефът на новините в bTV, в частен разговор се изтървал, казвайки, че се съобразявал с американското посолство в София, да не вземат да се обидят и засегнат от новините по bTV!
340
8
 
17
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Много си грозен бе товарищь Лавров. Ще ни уплашиш децата. Как да те пуснем над нас?
339
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безпрецедентно и скандално щеше да е ако го бяхме пуснали да прелети, след като сме наложили санкции и сме подписали пакета санкции от 01.04 в който е посочен като лице, на което е забранено преминаване или влизане в която и да е страна на ЕС. Така че г-н Пиянде да си таковате майката и прочие!
338
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия - клоаката на света, а Лавров е този дето събира стотинки на входа и раздава розова и грапава тоалетна хартия.
337
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя нагляр се оплаква за ограничаване на суверенитета на Сърбия, щото не можал да кацне там, докато войските му унищожават друга суверенна държава и избиват безнаказано невинното население там?!
336
4
 
18
 
! Отговори
Georgiev преди 1 година
Какъв наглец само!
335
3
 
9
 
! Отговори
До 312 преди 1 година
Не мисля че Китай са щастливи да ги слагаш до раша. Те са много различни Китай успешни...раша недоразвити. Не знаеш как Китай може да изненада раша и света..
334
3
 
26
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Що за нахалство.Лавров говори за международно право,а в същото време Русия наруши суверинитета на Украйна и убива хиляди хора от двете страни!
333
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
спирай петрола другарю Лавров , татарите да започнат да впрягат каруците ....
332
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен. Руснаците разпръснаха над 25% от населението на Украйна, без изгледи да се върне обратно в страната. Киро и Кокорчо да събират привържениците на ГЕРБ, ПП и ДБ да помагат за възстановяване на разрушенията. НАТО и ЕС няма да им помогнат Бг да остане независима държава. Те за България няма да се бият - да не са германци, чиито пилоти навремето са защитавали София. Ще има повторение на изнасянето на US Army от Афганистан. А Киро и Кокорчо ще ги забравят в канцелариите им на Дондуков 1.
331
0
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
Над Беларус и "Урбания" няма да има проблеми ама то не, над България и защо?