Русия излиза от Европейския съд по правата на човека

Приети са закони за неизпълнение на решенията на ЕСПЧ
7 юни 2022 16:35, Елка Василева
73
Русия излиза от Европейския съд по правата на човека
Снимка: архив, БГНЕС

Държавната дума (долната камара на руския парламент) прие пакет от законопроекти за неизпълнение в Русия на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Депутатите одобриха два законопроекта – един за изваждане на Русия от юрисдикцията на съда и друг, който определя 16 март като дата за прекъсване на отношенията.

Законодателният пакет предвижда да не бъдат прилагани решенията на съда, постановени след 15 март, когато Русия подаде заявление за излизане от Съвета на Европа.

Предвижда се също така изплащането на обезщетения по решения на ЕСПЧ да става само в рубли и само по сметки в руски банки. Освен това генералната прокуратура на Русия може до 1 януари 2023 г. да извършва изплащане на парични обезщетения на ищци по постановени от съда решения.

"Европейският съд по правата на човека се превърна в инструмент за политическа борба срещу нашата страна в ръцете на западните политици. Някои негови решения бяха в пряко противоречие с Конституцията на Руската федерация, с нашите ценности и традиции", заяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин.

Той припомни, че по-рано ЕСПЧ е поискал Русия да признае еднополовите бракове. По думите му множество подобни решения са били постановявани от съда. "Ние не можем да се съгласим с тях", каза Володин и уточни, че решенията на руските съдилища ще имат предимство пред постановленията на ЕСПЧ.

На 15 март Комитетът на министрите на Съвета на Европа реши да изключи Русия от организацията, от която ЕСПЧ е част. Решението беше взето в отговор на руското нахлуване в Украйна през февруари.

Русия казва, че независимо е решила да напусне Съвета на Европа. Според бившия руски президент Дмитрий Медведев излизането на страната от организацията е възможност за възобновяване на смъртното наказание, което е забранено съгласно правилата на СЕ.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
3
 
! Отговори
Никакви човешки пари преди 1 година
Да, родителите ми искаха да заведат дело след 90-та година, но давността беше вече изтекла! Точно така, Тодор Живков ни разруши дома! Прати ни в забвение в селото! Той всичко можеше, беше с особени диктаторски наклонности! Цялата власт беше у него! Каквото кажеше - това ставаше! И не само нашия дом унищожи, стотици са! Няма гражданин, да не е бил репресиран по някакъв начин от него! Аз не знам как не ни е изпратил в концлагер!
28
1
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До Никакви човешки пари ..Никакви човешки права или пари. Неграмотен лъжец!
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 1950 г. като подсекретар на Околийския съвет на БКП, Тодор Живков вкарва над 20 симпатизанти на режима на БЗНС, сред които и Александър Манолов - български писател, председател на Демократичния фронт на писателите в концлагер Скравена. Близките на Манолов казват, че после така и не са го видели, чак през 1953 г. останките му са открити в масов гроб. Както са направили и с Гео Милев и много други
26
8
 
5
 
! Отговори
Поредната преди 1 година
Путлеристка наглост !
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Оттам Тодор Живков издава разпореждане да се отнеме домът ни в полза на държавата и сега там се издига градски супермаркет." ------- Т.Живков издал "разпореждане"? Ти или лъжеш или си някой напълно неграмотен или луд човек.
24
5
 
7
 
! Отговори
аз преди 1 година
Естествено, 8-9 години този съд не видя нищо нередно в Донецк и Луганск
23
1
 
7
 
! Отговори
ссс преди 1 година
При 51 пола, човек се обърква. За кои точно става въпрос.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не били съгласни с еднополовите бракове? Альооуу да клецате улични сабаки може, но еднополовите бракове, не..??
21
5
 
12
 
! Отговори
Никакви човешки пари преди 1 година
През 65-та година нашият дом е бил посетен от агенти на ДС, защото кметът на града ни, е издал нашите, че пропагандират западни ценности. Претърсили целия ни дом, с главата надолу го обърнали, и намерили само някаква книга на английски, издадена в Калифорния. Оттам Тодор Живков издава разпореждане да се отнеме домът ни в полза на държавата и сега там се издига градски супермаркет. Нашите с много труд си купили след 90-та година апартамент, иначе живеехме на село, в старата къща.
20
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Какви права. те винаги са за властимащите,които са се превърнали в не човеци
19
6
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КОМУНИЗЪМ И ПРАВА НА ЧОВЕКА СА ДВЕ ПРОТИВОПОЛОЖНИ НЕЩА!
18
5
 
11
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Най-добре е и да освободят планетата от себе си като империя на злото и да се превърнат в нормална държава.
17
5
 
16
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Тръмп около тях трябваше да построи ограда. Диваци...
16
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално този съд отсъжда каквото му наредят от западния център на властта. Тоест Русия няма да получи честен и безпристрастен процес.
15
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И България трябва да напусне Съвета на Европа и соро'соидните му институции. ПП. Да припомня на неграмотните про'стаци, че ДПС е регистрирано под натиска на Съвета на Европа.
14
7
 
11
 
! Отговори
ДА преди 1 година
Браво....
13
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То па тоя съд да не би да защитава правата на човека! Таратанци. Създаден е за има къде Кончита да мрънка, че не я записват жена въпреки наличието на вюрст в полата. Да не мислите, че гледат някакви други права. Като затвориха европейците и обявиха, че тия с ваксата са повече хора от другите, къде беше тоя съд? Хората без ваксини, здрави и нормални ги държаха като евреи в нацистко време без право да влязат в кафене или кино, като в апартейда нямаха право да пътуват с влак и автобус. Закривате го
12
7
 
18
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Какъв съд е този който действа с двойни стандарти?
11
6
 
16
 
! Отговори
Аа преди 1 година
И аз не признавам еднополовите бракове,и произтичащите от тях права,ге,йове да осиновяват малки момченца.
10
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както каза проф. Георги Фотев - "Русофилството е болест, това няма нищо общо с прихласа към руската култура, а към политически пристрастия! Тази болест трябва да се лекува, но за целта трябва да се отворят допълнителни психиатрии!"